یک هفته پیش از برگزاری انتخابات پارلمانی یونان و درنهایت تشکیل دولت این کشور، حزب راستگرای حاکم «نئودموکراسی» تلاش دارد به طرق مختلف داخلی و بینالمللی و با بهرهگیری از رسانههای داخلی تحت تسلط خود و همچنین همپیمانان اروپاییاش رویکار آمدن و پیروزی احتمالی حزب چپگرای «ائتلاف چپ- سیرزا» در این کشور عضو اتحادیه اروپا را آغاز ورشکستگی، خروج این کشور از حوزه پولی یورو و نقطه آغاز تقابل میان یونان و اروپا معرفی کند.
حاکمان راستگرای این کشور که در سه دهه اخیر قدرت میان آنها و حزب سوسیالیست دائما دست به دست گشته است در هفتههای اخیر به دنبال ایجاد ترس و وحشت میان افکار عمومی برای پیروزی احتمالی حزب رقیب (سیرزا) هستند.
اما در مقابل حزب اپوزیسیون که خود را برای کسب پیروزی و تشکیل نخستین دولت چپ در این کشور آماده میکند بر «لغو بخشی از بدهی، تعلیق بازپرداخت و از سرگیری بازپرداخت پس از بازگشت یونان به رشد اقتصادی را اصلیترین خواستههای دولت چپ از وامدهندگان اروپایی دانسته و خواستار برگزاری یک کنفرانس اروپایی جهت بررسی بدهیهای این کشور است. این حزب تاکید دارد. «یونان به عضویت در حوزه یورو پایبند خواهد بود و آتن قصد دریافت وام جدید برای بازپرداخت بدهی قبلی را نداشته و با تمامی شرکای اروپایی خود درخصوص چگونگی حلوفصل بدهی که غیرقابل مدیریت است، مذاکره خواهد کرد.»
در ماههای اخیر گروهی از مقامات اروپایی بهویژه آلمانی از تاثیر منفی پیروزی احتمالی حزب «سیرزا» در یونان سخن گفته و تلاش دارند همصدا با حاکمان این کشور بر طبل ناشی از ترس و وحشت مردم برای خروج احتمالی یونان از یورو کوبیده و عملا در کنار مقامات این کشور قرار گرفتهاند. صدراعظم و وزیر دارایی آلمان که غیرمحبوبترین شخصیتهای اروپایی در میان افکار عمومی مردم یونان هستند اخیرا در سخنان غیرمتعارف خود بر خروج یونان از حوزه یورو در صورت پیروزی حزب سیرزا در انتخابات 25 ژانویه تاکید کرده، اما در نهایت در یک عقبنشینی مواضع خود را اصلاح کردند.
مواضع این دو حتی با واژه «گمانهزنیهای غیرمسئولانه» مورد انتقاد رییس پارلمان اروپا قرار گرفت. از دیدگاه اشلوتز، ریاست پارلمان اروپا چنین مباحثی این احساس را در مردم یونان ایجاد میکند که آنان نیستند که درخصوص آینده کشورشان تصمیم میگیرند، بلکه بروکسل و برلین این کار را انجام میدهند و این مواضع مردم را به آغوش نیروهای رادیکال هدایت میکند.
آنچه اهمیت دارد اینکه هر حزبی در انتخابات پارلمانی یونان به پیروزی دست یابد مجبور به تشکیل یک دولت ائتلافی خواهد بود و البته تشکیل چنین دولتی به سادگی امکانپذیر نخواهد بود. چنین دولتی خود را در مقابل مشکلات اقتصادی میبیند که وارث سالها سوءمدیریت بخشهای سیاسی و اقتصادی این کشور بوده و موجب بیاعتمادی اکثریت مردم این کشور به بهبود وضعیت اقتصادی این کشور شده است. سیاستهای ریاضتی که از سوی تروئیکا تحمیل شده است موجب بیکاری 27 درصدی، ورشکسته شدن شرکتهای تولیدی و کسبه و در نهایت تعطیلی آنها و فقر بیسابقه در این کشور شده است.
* کارشناس مسائل اروپا