شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران که تا نیمه معاملات رشد 58 واحدی را تجربه کرده بود، بار دیگر در مسیر افت قرار گرفت اما در همان کانال 64 هزار واحدی باقی ماند. باتوجه به بهبود شرایط بنیادی بازار سهام نسبت به سال گذشته، افت این روزهای بازار و کاهش قیمتها توجیه ندارد چنانکه روز سهشنبه باتوجه به جو منفی باقیمانده از روزهای گذشته، شاخص کل بورس در ادامه همان جو، شروعی مثبت و پایانی منفی را تجربه کرد. اخبار مثبت و اثرگذار همچون انعقاد قرارداد خودروسازان با سرمایهگذاران و مجموعههای خارجی که قطعی و رسانهای شده باتوجه به ارزش بازار این گروه میتواند موجب شروع روند صعودی بورس شود.
در نتیجه انعکاس این خبر، نماد ایرانخودرو روز گذشته درنهایت رشد 1.73 درصدی را تجربه کرد. نکتهای که در روند منفی دیروز بازار سهام حائز اهمیت است روند قیمتی سهام شرکتهای پالایشی است که عدم توان آنها برای صعود قیمتی موجب شد تا روند صعودی بورس به تاخیر افتد. این مهم درحالی اتفاق افتاده است که روزنامه فایننشیالتایمز انگلستان نوشت، بازار سهام تهران که سالها به دلیل تحریم از سرمایهگذاری خارجی بیبهره بوده، اینک خود را آماده مقابله با هجوم سرمایهگذاران خارجی میکند. این روزنامه نوشت: بورس تهران چند سالی است که در حال آماده کردن خود برای لحظهای است که توافق هستهای امضا میشود و این بازار میتواند درهای خود را به روی سرمایهگذاران خارجی باز کند.
ارزش 59 هزار میلیارد تومانی فرابورس
در فرابورس ایران شاخص کل با سه واحد کاهش به 723 واحد و ارزش روز بازار اول و دوم فرابورس به 59 هزار میلیارد تومان رسید. معاملهگران فرابورس بیش از 119 میلیون برگه بهادار در قالب بیش از 21 هزار نوبت معامله و به ارزش 179 میلیارد تومان یعنی بیش از معاملات بورس تهران دادوستد کردند. نمادهای پتروشیمی جم و شرکت پتروشیمی خراسان در رشد شاخص آیفکس و نمادهای پالایش نفت تهران، پتروشیمی مارون، سهامی ذوبآهن اصفهان، پالایش نفت لاوان، بانک ایرانزمین، پالایش نفت شیراز و گروه پتروشیمی سرمایهگذاری ایرانیان در کاهش این شاخص موثر بودهاند.
با گروههای بازار سهام
معاملات گروه بانک و موسسات اعتباری صعودی و در بازه مثبت آغاز شد اما این روند دوامی نداشت و دوباره شاهد افت قیمتها در اكثر نمادهای گروه بودیم. بانک ملت، بانک دی و پستبانک ایران نمادهای مثبت گروه در پایان معاملات بودند. با معامله 32.5 میلیون سهم، بانک صادرات ایران پرحجمترین نماد معاملاتی گروه بود. نمادهای گروه خودرو و ساخت قطعات گروه نیز معاملات را با روندی مثبت آغاز كردند اما از اواسط بازار با روندی نزولی همراه شدند و اكثر نمادها در پایان معاملات در بازه منفی قرار گرفتند. سایپادیزل برای سومین روز متوالی معاملات خود را با صف فروش آغاز کرد و به پایان رساند. همچنین سایپا آمار تولید خود را در فروردینماه منتشر کرد. این شرکت در فروردین موفق به تولید ۲۰٫۵۲۸ دستگاه و فروش ۱۰٫۱۰۱ دستگاه خودرو شده است. در مورد گروه بهمن شنیده میشود شرکت به دنبال افزایش سرمایه ۵۰ درصدی از محل سود انباشته است.
آغازی خوش و پایانی غمانگیز
در گروه انبوهسازی روند معاملات همچون گروه خودرو و بانك انجام گرفت، بهطوریكه معاملات مثبت و صعودی آغاز و سپس با روندی نزولی همراه شدند. با معامله 3.7 میلیون سهم، سرمایهگذاری شاهد پرحجمترین نماد معاملاتی گروه بود. نمادهای گروه سرمایهگذاری نیز همسو با روند بازار معامله شدند و در پایان معاملات اكثر نمادها در بازه منفی قرار گرفتند. شنیدههایی از افزایش سرمایه ۵۰ درصدی سرمایهگذاری خوارزمی به گوش میرسد. در معاملات روز گذشته روند نزولی بر گروه فرآوردههای نفتی حاكم بود و اكثر نمادهای پالایشی با صف فروش مواجه شدند. با معامله 4.6 میلیون سهم، پالایش نفت اصفهان پرحجمترین معاملات گروه را به خود اختصاص داد.
شنیده شده پالایش نفت اصفهان که قرار بود در سال۹۲ به میزان ۳۰۰ درصد افزایش سرمایه از محل سود انباشته بدهد و درنهایت ۱۴۱درصد افزایش سرمایه تصویب کرد، در نظر دارد مابقی افزایش سرمایه را هم انجام دهد تا ۳۰۰ درصد تحقق یابد. در گروه سایر محصولات كانی غیرفلزی، فرآوردههای نسوز پارس كه روز دوشنبه پس از ماهها توقف به تابلوی معاملاتی برگشت با صف فروش معاملات را به پایان رساند. فرآوردههای نسوز پارس طی یک شفافسازی اعلام کرد قرارداد فروش و واگذاری سهام عمده فرآوردههای نسوز پارس در مرحله اول ۷۸درصد از کل سهام بوده و طی الحاقیه بعدی این میزان به ۵۸درصد کاهش یافته است.