گردشگری و مسافرت در فصل زمستان نهتنها رونق خود را از دست نميدهد بلکه در کشوري مانند ايران که از آبوهوايي متفاوت در مناطق مختلف برخوردار است، رونق دوچنداني هم ميتواند به خود ببيند. يکي از شاخههاي گردشگري که در فصول سرد مورد توجه عموم گردشگران قرار ميگيرد، گردشگري دريايي است. هميشه هستند افرادي که خواهان رفتن به دل آب و آرامش حاصل از آن هستند و نوارهاي ساحلي ايران هم به اصطلاح جان ميدهد براي همين کارها.
از همه اينها مهمتر اين است که ورود گردشگران به اين مناطق تاثير اقتصادي و اجتماعي چشمگيري بر زندگي مردم اين مناطق داشته است که مسئولان اين مناطق هم بر آن صحه ميگذارند. بنابراين با همه کمبودهايي که در اين زمينه وجود دارد نميتوان از خيل عظيم گردشگران در مناطق جنوبي و تاثير حضور آنها در این مناطق چشم پوشي کرد. در همين ارتباط و براي بررسي ميزان امکاناتي که براي اين گردشگران در نظر گرفتهشده، با مسئولان منطقه آزاد کيش تماس گرفتيم که بعد از چند روز همچنان در جلسهاي حضور داشتند و در اين ميان يکي از مسئولان معاونت گردشگري استان هرمزگان تا حدودي پاسخگوي سؤالهای ما بود.
محمدي، از معاونت گردشگري بندرعباس آبوهواي مناسب اين فصل را بهترين دلیل براي سفر ايرانيان ساکن شهرهاي سردسير به استان هرمزگان ميداند و ميافزايد: درحالحاضر، بسياري از شهرهاي ايران دماي هوايي زير 15درجه سانتيگراد دارند اما در هرمزگان هواي معتدل بهاري حاکم است و بهترين فرصت براي گردشگري است. همچنين آلودگي هواي کلانشهرها، بهانه خوبي براي سفر به شهرهاي جنوبي بهويژه بندرعباس است که هوايي پاک و تميز دارد.
جزاير ناشناختهاي که بايد شناخت
وي همچنين میافزاید: جزيرههاي فراواني مانند هرمز، هنگام و لارک از جمله جاذبههاي گردشگري اين استان هستند که معمولا از طرف علاقهمندان با استقبال مواجه ميشوند. محمدي، طبيعت بکر اين جزاير را مزيت آنها نسبت به جزايري چون کيش ميداند و اضافه ميکند: کيش و قشم بهعنوان قطبهاي گردشگري جنوب در فصل زمستان به شمار ميروند و معمولا جزاير ديگر در سايه نام اين جزاير معروف قرار دارند. اما طبيعت بکر اين جزاير و ارزاني سفر از بندرعباس به آنها دلايل قابلقبولي براي گردشگراني محسوب ميشود که بيشتر براي هواي پاک و ديدن دريا به جنوب آمدهاند تا خريد در مراکز تجاري کيش و قشم.
زيرساختهايي حاضر است
اما هر مسافري که به مقاصد گردشگري سفر ميکند بهدنبال استفاده از امکاناتي است که رفاه او را در پي داشته باشد. بههمين دليل هم بايد در شهرهاي محل گردشگري زيرساختهايي آمادهسازي شود. در مناطق نامبرده نيز هتلها، سفرهخانههاي سنتي، شناورهاي توريستي و تفريحي وجود دارد تا گردشگران بتوانند از آنها نهايت استفاده را ببرند. همچنين گردشگرپذير بودن اين مناطق موجب شده تا بخش خصوصي در اين ميان وارد عرصه سرمايهگذاري شود. به همين دليل و مطابق گفتههاي محمدي، شهرداري بندرعباس قسمتهايي از نوار ساحلي اين شهر را به بخشخصوصي سپرده است تا پلاژها و مکانهاي تفريحي ساحلي ايجاد کند که مورد استفاده گردشگران است و درآمدزايي بالايي هم براي سرمايهگذاران به همراه داشته است.
رونق کسب وکار محليها
اين مقام مسئول ضمن اشاره به تعداد زياد گردشگران اين استان در فصل زمستان از روند رو بهرشد ورود گردشگران به مناطق جنوبي سخن ميگويد: همه ساله بين 15 تا 20ميليون نفر گردشگر به بندرعباس ميآيند. بهواسطه ورود اين حجم بالاي گردشگر بازارهاي زيادي در اين شهر ايجاد شده و افراد محلي نيز کسب و کارهاي زيادي که مرتبط با گردشگران است، ايجاد کردهاند. بهويژه در بخش صنايعدستي رونق خوبي بر بازار اين شهر حاکم است و مردم محلي از اين راه کسب درآمد ميکنند.
محمدي در ادامه و در مورد تاثير ورود گردشگران بر اشتغالزايي براي مردم محلي منطقه معتقد است، هر گردشگر موجب ايجاد پنج شغل به طور مستقيم و 20 شغل بهطور غيرمستقيم ميشود. بنابراين گردشگرپذير بودن يک منطقه تاثير بسيار زيادي بر رونق بازارهاي محلي و رفاه مردم ساکن آن مناطق دارد. از اينرو به اين دليل که مناطق جنوبي معمولا در زمره مناطق محروم قرار ميگيرند، بهواسطه ويژگي گردشگرپذيري خود پتانسيل زيادي براي ايجاد اشتغال در زمينههايي مانند صنايع دستي محلي دارند. وي معتقد است، با همه گامهايي که در اين زمينه برداشته شده، هنوز هم کمبودهاي زيادي در اين زمينه وجود دارد و همه ظرفيتهاي موجود مورد بهرهبرداري قرار نگرفتهاند.
وسايل عبور و مرور هم مهياست
شايد يکي از مهمترين سوالهايي که ذهن هر مسافري را مشغول ميکند، اين باشد که از چه طريقي بايد از شهرهاي ساحلي تا جزاير مذکور برود. محمدي در اين زمينه خيال همه را راحت ميکند و در مورد وسايل نقليه عمومي براي گردشگران به شناورهايي اشاره ميکند که گردشگران را از بندرعباس به جزاير مختلف ميبرند. قايقها و اتوبوسهاي دريايي نمونهاي از همين شناورها هستند. هزينههاي سفر با اين وسايل نقليه عمومي هم بسته به وسيله مورد استفاده و طول مسافت مسير، براي هر نفر بين 7 تا 15هزار تومان است.