وزیر نفت از عدم نهایی شدن متن قراردادهای جدید نفتی خبر داد و اعلام کرد به زودی این متن را نهایی خواهیم کرد اما کارشناسان تاخیر در نهایی کردن این متن را تعللی از سوی وزارت نفت می دانند و بر این باورند که این ضعف شرکت ملی نفت است که در اجرای قراردادهای جدید نفتی دچار تردید شده است.
علی حاتمی، متخصص در قراردادهای نفت و گاز با بیان اینکه وزارت نفت هنوز موفق به تهیه متن نهایی قراردادها و ضمائم قراردادها نشده است، به «فرصت امروز» می گوید: با وجود تایید کلیات قراردادهای جدید، به دلیل ضعف در ساختار، متنی برای این قراردادها تهیه نشده است و این قابل قبول نیست که چگونه در مقابل اصرار وزارت نفت برای تایید نهایی، تاکنون این متن تهیه و نهایی نشده است.
کلیات قراردادهای جدید نفتی در شهریورماه امسال با اعمال تغییرات پس از چند مرحله به تصویب مجلس رسید و هیأت دولت نیز این قراردادها را در مهرماه ابلاغ کرد تا وزارت نفت هر چه سریع تر براساس این قراردادها که جذاب تر از قراردادهای گذشته وزارت نفت است، سرمایه گذار خارجی و داخلی جذب کند. ماحصل تلاش شرکت ملی نفت در اجرای این قراردادها، انعقاد یک قرارداد با شرکت داخلی وابسته به ستاد اجرایی فرمان امام بود. حاتمی در این باره می گوید: این خبری که ازآن به عنوان قرارداد داخلی براساس قراردادهای جدید یاد می شود، تنها یک تفاهم نامه و شو بیشتر نبود. وزارت نفت از همان ابتدا در تدوین این قراردادها با مشکل مواجه شده بود و این مشکل همچنان ادامه دارد زیرا در تهیه این قراردادها واقع بینی صورت نگرفته است.
در این باره سیدحمید حسینی، عضو هیأت رئیسه اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفتی و کارشناس ارشد حوزه نفت و انرژی با بیان اینکه به نظر می رسد شرکت ملی نفت در اجرای قراردادهای جدید نفتی دچار تردید شده است و نمی داند کدام میدان را به چه شیوه ای به شرکت های داخلی و خارجی واگذار کند، به «فرصت امروز» می گوید: نمونه عینی این تردید در میدان آزادگان است با وجود اینکه اخباری مبنی بر واگذاری این میدان به شرکت خارجی شنیده می شود، مجددا اعلام می شود به قرارگاه خاتم برای این میدان سه ماه فرصت داده ایم.
وی با بیان اینکه شرکت ملی نفت بلاتکلیف عمل می کند، می افزاید : هنوز متن قراردادها نهایی نشده است، این موضوع برای این وزارتخانه نفت نوعی ضعف محسوب می شود اما نباید فراموش کرد تهیه متن برای هر قرارداد با توجه به شرایط آن قرارداد متفاوت است و نمی توان برای تمام قراردادها یک متن نهایی نوشت زیرا جزییات قرارداد فرق می کند. همچنین باید متنی تهیه شود که در آن رضایت شرکت ملی نفت، شرکت داخلی که باید شریک شرکت خارجی شود و شرکت خارجی لحاظ شود و این کار سخت و زمانبر است اگرچه سختی کار مانع ازاین نمی شود که ما از شرکت ملی نفت بخواهیم به وظایفش به خوبی عمل کند.
این فعال بخش خصوصی با اشاره به اینکه با سیاست پیش گرفته و سرعت پایین وزارت نفت در اجرای قراردادهای جدید، نباید انتظار داشت که قرارداد بین المللی جدید نفتی تا پایان دولت یازدهم نوشته و امضا شود، اعلام می کند: باید از مسئولان نفت پرسیده شود چرا در نوشتن متن تاخیر وجود دارد اما شاید دلیل این تاخیر انتظار برای مشخص شدن نتیجه انتخابات آمریکا و مباحث بانکی باشد زیرا فعلا شرایط مهیا نیست تا مناقصه برگزار شود.
از دید این کارشناس شرکت ملی نفت در حال ارزیابی صلاحیت شرکت های خارجی است و مشخص نیست چند شرکت خارجی علاقه مند برای سرمایه گذاری در کشور هستند تا مناقصه ها برگزار شود.
همچنین فرشید فرحناکیان، کارشناس حقوقی نفت و گاز با بیان اینکه متن اولیه قراردادهای جدید نفتی تهیه شده اما هنوز به دلیل آماده و مشخص نبودن ضمائم آن، نهایی نشده است و این ضعف وزارت نفت است، به «فرصت امروز» می گوید: وزارت نفت هنوز مناقصه ای براساس قراردادهای جدید نفتی برگزار نکرده است تا نکات مرتبط با هر قرارداد و هر میدان مشخص شود این در حالی است که تا پیش از تصویب اصل قراردادها این وزارتخانه عجله و اصرار زیادی برای گرفتن موافقت مراجع ذی صلاح داشت.
وی با بیان اینکه مباحث حقوقی در کلیات قراردادها تهیه شده است اما جزییات نیاز به تامل و سنجیدن شرایط طرفین در قرارداد دارد، می افزاید: قرار است در خصوص انتقال تکنولوژی ضمائمی برای قراردادها تهیه شود که هنوز این مسئله در حال بازبینی است. با رویه در پیش گرفته شده توسط وزارت نفت بدون شک تا پایان دولت یازدهم نمی توان امیدوار بود که قراردادهای جدید نفتی عملیاتی شوند.
فرحناکیان به برگزاری انتخابات آمریکا نیز اشاره می کند و می گوید: مسئولان وزارت نفت منتظر نتایج این انتخابات هستند اما با این وجود تعلل در تهیه متن های نهایی قابل پذیرش نیست.
ارتباط با نویسنده : ebrahimi1941@gmail.com