یکی از مباحث مورد توجه پس از لغو تحریمها، «ورود کشورهای خارجی به ایران» است تا با ایجاد این ارتباطها بتوان بستر امنی برای این کشورها ایجاد و از «تکنولوژی» و «منابع مالی آنها» در جهت بهبود کیفیت تولیدات داخلی استفاده کرد. جذب سرمایهگذار خارجی و ایجاد بسترهای لازم یکی از اقدامات لازم است. درهمین زمینه، مهدی کرباسیان، رئیس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و مواد معدنی (ایمیدرو) طی نامهای به اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهوری پیشنهاد داد تا به منظور تسهیل در جذب سرمایه خارجی در بخش معدن ایران کارگروه فرابخشی تشکیل شود.
در توضیح این نامه آمده است که بررسی، تصویب و پیادهسازی مقررات، تنها با اقدامات «وزارت صنعت، معدن و تجارت» و «ایمیدرو» امکانپذیر نیست، بلکه این امر به «مشارکت سایر وزارتخانههای اقتصادی» همچون وزارت امور اقتصاد و دارایی، راهوشهرسازی، نفت، نیرو و سازمانهای حفاظت محیط زیست، مدیریت و برنامهریزی و قوای مقننه و قضاییه نیاز دارد.»به گفته مهدی کرباسیان، کارگروه فرابخشی میتواند موضوع تدوین و اجرای قوانین و مقررات تسهیلکننده سرمایه خارجی را برای افق پیش روی اقتصاد ایران برعهده گیرد که در این صورت معدن میتواند با بهرهگیری از توانمندیهای موجود گامی در جهت اقتصاد مقاومتی بردارد.
کامران وکیل، دبیرکل اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان مواد معدنی در گفتوگو با «فرصت امروز» با انتقاد از این نامه اظهار کرد: از نظر من استفاده از کمک سایر وزارتخانهها در جهت جذب سرمایهگذار خارجی برای بخش معدن، کاملا بیارتباط است زیرا هنگامی که وزارت راه و شهرسازی هیچگونه آشنایی با ادبیات معدن و معدنداری ندارد، نمیتواند در جهت جذب سرمایهگذار خارجی برای این بخش تلاش و اقدام جدی داشته باشد.
او ادامه داد: هنگامی که یک سرمایهگذار خارجی تصمیم به سرمایهگذاری در ایران دارد نیازمند آشنایی با قوانین و مقررات داخلی ایران است اما در شرایطی که معدنداران ما با قوانین کشور به درستی آشنا نیستند و با هزاران مشکل داخلی مواجه هستند، ورود سرمایهگذار خارجی به کشور با پیچیدگیهایی مواجه است.وکیل در ادامه تصریح کرد: البته اگر هدف استفاده از کمک این وزارتخانهها و ارگانها در جهت افزایش جذابیتهای بخش معدن و ایجاد زیرساختهای لازم باشد، شاید استفاده از این وزارتخانهها بتواند کمکی در این زمینه داشته باشد.
جذب سرمایهگذاری به تخصص نیاز ندارد
احمد دنیانور، مدیرعامل مجتمع فولاد جنوب و عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران نیز درباره این موضوع به «فرصت امروز» گفت: از نظر من جذب سرمایهگذار نیازی به تخصص در حوزه مورد نظر ندارد.استفاده از سایر سازمانها در این جهت به علت حضور و تجربه آنها در سرمایهگذاری در سایر زمینهها، مثبت است. نکته مهم این است که وزارت صنعت، معدن و تجارت مجاز به سرمایهگذاری نیست اما امکان جذب سرمایهگذار را دارد.
او ادامه داد: پس صرف دعوت از سرمایهگذار خارجی غلط نیست اما موضوع مورد نظر و مهم، چگونگی طراحی مدل جذب سرمایهگذار خارجی است. از نظر من باید این مدل و بسترهای لازم آن از قبل در وزارت صنعت، معدن و تجارت و ایمیدرو طراحی شده باشد تا سرمایهگذاران خارجی در جهت اهداف این سازمانها و بهصورت هدفمند در کشور حضور یابند. این عضو انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران تاکید کرد: فقط دعوت از سرمایهگذار خارجی توسط سایر وزارتخانهها غلط نیست و مشکلی ندارد اما مدل جذب آنها موضوعی قابل توجه است.
ورود سایر وزارتخانهها بیمعنی است
ناصر عابدیان، کارشناس معدن نیز درباره مشارکت سایر وزارتخانهها در جهت جذب سرمایهگذار خارجی به «فرصت امروز» میگوید: سرمایهگذاری خارجی یعنی حضور و سرمایهگذاری شرکتهای خارجی از مرحله اکتشاف تا استخراج و بهرهبرداری معادن که ورود سایر وزارتخانهها در این موضوع بیمعنی است. او درادامه میگوید: از نظر من نخستین کاری که باید در این زمینه انجام شود، اصلاح چارچوب قوانین مرتبط با معدن است زیرا باید زائدات قوانین را در این زمینه اصلاح کنیم تا سرمایهگذار خارجی اعتماد و امنیت لازم را برای ورود به کشور داشته باشد، زیرا در حال حاضر قانون معادن برای معدنکاران داخلی مشکلات عدیدهای ایجاد کرده است که به طور حتم سرمایهگذاران خارجی نیز پیش از ورود به کشور و سرمایهگذاری، تمامی این موارد را مورد بررسی قرار میدهند، پس با این شرایط ورود سایر وزارتخانهها هیچ معنی ندارد و به صلاح این بخش نخواهد بود.
با توجه به اظهارات فعالان عرصه معدن، حضور سایر وزارتخانهها به کشور در شرایطی که معدنکاران در داخل رضایت کافی از شرایط ندارند و قوانین دست و پای آنها را در فعالیت بسته است، حضور سایر وزارتخانهها در زمینه جذب سرمایهگذار خارجی در شرایط فعلی کمک جدی نخواهد کرد.
ارتباط با نویسنده: sanazkolahdooz@yahoo.com