در راستای پر رنگ شدن حضور ایران در بازارهای جهانی انرژی پس از لغو تحریمهای وضع شده علیه صنعت نفت و گاز این کشور، تهران محمولهای از میعانات گازی تولید شده در میدان گازی پارس جنوبی را به شرکت کرهای «Hanwha Total Petrochemicals» فروخته است. فروش این محموله در حالی اتفاق میافتد که پیش از این قطر بهعنوان یکی از اصلیترین صادرکنندگان میعانات گازی مطرح بوده و ایران با صادرات نخستین محموله میعانات گازی به کره جنوبی رقابت شدیدی را با قطریها آغاز کرده است.
در این رابطه و به نقل از یک منبع آگاه در شرکت ملی نفت ایران محمولهای از میعانات گازی سبک تولید شده در میدان گازی پارس جنوبی در ماه آوریل سال جاری، ایران را به مقصد کره جنوبی ترک خواهد کرد. گفتنی است محموله مذکور نخستین محموله خریداری شده از سوی شرکت کرهای از ایران پس از رفع تحریمهای وضع شده علیه این کشور است. پیش از این شرکت پتروشیمی «Hanwha Total Petrochemicals» در دوران تحریم میعانات گازی موردنیاز خود را از قطر خریداری میکرد.
تاثیر صادرات میعانات گازی توسط ایران به رقابت با قطر محدود نشده است. در همین رابطه کارشناسان حوزه انرژی معتقدند، معامله گران بازار انرژی در بازار دوبی که پیش از این و در دوران تحریم، میعانات تولید شده در میادین گازی قطر را به قیمتی بالاتر از شاخصهای بینالمللی خریداری میکردند، پس از رفع تحریمهای وضع شده علیه صنعت انرژی ایران و آغاز فرآیند صادرات انرژی از سوی این کشور، با توجه به در دسترس بودن میعانات گازی پارس جنوبی، قیمت این محصول را کاهش خواهند داد.
در این راستا، «توشار تارون» یک تحلیلگر حوزه انرژی در سنگاپور میگوید: «حضور مجدد ایران در بازار میعاناتگازی تعادل این بازار را به شکل قابلتوجهی برهم خواهد زد.» وی ادامه داد: «با توجه به اینکه قطریها نیز میعانات خود را از یک میدان مشترک با ایران تولید میکنند، به لحاظ کیفیتی تفاوتی میان میعانات تولید شده در دو کشور وجود نداشته و این موضوع سبب رقابت مستقیم ایران و قطر در بازارهای جهانی خواهد شد.»
شــــرکـــت بیــنالمللــی بازاریابی نفت قطر که با نام «Tasweeq» شناخته میشود، محمولههای میعانات گازی خود را در حد فاصل ماههای ژوئن و آوریل بارگیری کرده و ممکن است بتوانند محمولههای خود را به قیمتی بالاتر از قیمت شاخص دوبی به فروش برسانند. همزمان با تلاشهای ایران برای بازپسگیری سهم خود از بازارهای انرژی آسیا، این کشور برای افزایش صادرات نفت خام خود به میزان روزانه یک میلیون بشکه برنامهریزی کرده است که این موضوع کاملا در تضاد با تلاشهای صادرکنندگان عمده نفت مانند عربستان سعودی به منظور عدم افزایش تولید است.
لازم به ذکر است که تلاشهای کشورهای تولیدکننده نفت در خلیجفارس به منظور حمایت از قیمت نفت در بازارهای جهانی در حالی صورت میپذیرد که کارشناسان و فعالان بازارهای جهانی انرژی معتقدند، هرگونه برنامهریزی برای کاهش تولید نفت خام بدون مشارکت ایران امکانپذیر نخواهد بود.
* منبع: بلومبرگ