دولت یازدهم در بخش ICT طرحهای زیادی را تا به حال اجرایی کرده است، گرچه هنوز تا نقطه هدف فاصله زیادی باقی مانده اما با توجه به عقبه نهچندان روشن کشور در ارائه این خدمات، میتوان گفت طی دو سال گذشته پیشرفت زیادی در این حوزه ایجاد شده است. ارائه خدمات به نقاط دورافتاده و محروم، یکی از اولویتهای وزارت ارتباطات بوده که در برخی مناطق اجرایی شده است. وزیر ارتباطات نیز اعلام کرده که دولت در تلاش است امکانات روستاییان را مانند شهرنشینها کند و مردم مناطق دور افتاده کشور نیز به خدمات شهری مجهز شوند.
چندی پیش وزیر ارتباطات از مجهز شدن روستاهای بالای 30 خانوار به اینترنت تا پایان سال خبر داد و گفت: «توجه دولت تدبیر و امید، به مناطق محروم و کمتر توسعهیافته مرزی و محروم است و تلاش میکنیم تا امکانات بهطور مساوی توزیعشود.» وی گفت: «روستاهای بالای 30 خانوار تا آخر سال و بالای 15 خانوار در اواخر سال آینده به اینترنت وصل خواهند شد.» وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به اینکه مشکل تلفن ثابت روستایی منطقه بهزودی رفع خواهد شد افزود: «زیرساختهای ICT نیز فراهم میشود تا در انتخابات آینده مشکلی در این زمینه وجود نداشته باشد.»
اما سوالی که مطرح میشود این است که چرا با وجود اینکه دولتهای گذشته هم کم و بیش درصدد توسعه مناطق روستایی بودهاند، هنوز عقب افتادگی زیادی از نظر خدمات ICT در این مناطق وجود دارد؟ محمدرضا بینش، کارشناس ارشد ارتباطات در پاسخ به این سوال به «فرصتامروز» گفت: متأسفانه در گذشته خدمات زیادی برای توسعه زیرساختهای کشور صورت نگرفته است و اکنون به جایی رسیدهایم که مشکلات زیرساختی مانع بزرگی پیشروی توسعه همه خدمات کشور بهویژه بخش ICT است. وی افزود: ما هنوز در مناطق دور افتاده و مرزی مشکلات زیربنایی فراوانی داریم و مردم این نواحی هنوز از خدمات آب و برق هم محروم هستند و به سختی به آب سالم دسترسی دارند.
بینش با بیان اینکه در دولت یازدهم خدمات بسیاری در توسعه مناطق روستایی در ارائه خدمات ICT ارائه شده است افزود: ما تازه به جایی رسیدهایم که مسئولان در تلاشند مشکلات بنیادی را که مانع توسعه خدمات ICT شده است برطرف کنند تا راه توسعه کشور در دولتهای آینده هم هموار شود. این کارشناس اظهار کرد: البته در حوزه ICT میتوانیم به سرعت از سد زیرساختهای فرسوده عبور کنیم چون اینترنت و بسیاری از خدمات دیگر میتوانند از طریق سیستمهای بیسیم ارائه شوند که امتیاز بزرگی در توسعه این حوزه خواهد بود.
فــریبــرز شــاه محمـدی، کارشناس ارتباطات و مدرس دانشگاه درباره امتیازاتی که ارائه خدمات ICT در مناطق روستایی برای کشور میتواند داشته باشد به «فرصت امروز» گفت: در دنیای امروز دسترسی به اینترنت به یکی از نیازهای جامعه بشری تبدیل شده است و میبینیم که شرکتهای بزرگی همچون گوگل و فیسبوک هم درصدد ارائه اینترنت به مناطق محروم زمین هستند. وی افزود: اگر روستاهای دورافتاده و مناطق محروم به اینترنت و خدمات ارتباطی دسترسی پیدا کنند میتوانیم خدمات ویژهای مانند آموزش از راه دور را به مردم این مناطق ارائه دهیم و نخبگانی را که در این مناطق وجود دارند، راحتتر شناسایی کنیم.
شاه محمدی اظهار کرد: علاوه بر این، سطح فرهنگی مردم این مناطق نیز ارتقا مییابد و دیگر نیازی به فرستادن معلم به این مناطق نیست و همه مردم کشور میتوانند بهطور عادلانه از خدمات ارتباطی بهره ببرند. این مدرس دانشگاه افزود: از سوی دیگر با توجه به اینکه اکثر مناطق دور افتاده در مرزهای کشور قرار دارند میتوان تجارت الکترونیک را نیز گسترش داد و از واردات غیرقانونی در این مناطق جلوگیری کرد.وی اظهار کرد: یکی دیگر از خدماتی که توسعه ICT در مناطق محروم میتواند داشته باشد ارائه خدمات بهتر در حوزه سلامت است و مردم این روستاها میتوانند بدون مراجعه به بیمارستانها، بسیاری از نیازهای درمانی خود را بهصورت آنلاین با پزشک مربوطه در میان بگذارند تا از رواج بسیاری از بیماریها جلوگیری شود.
این کارشناس با بیان اینکه هنوز زمان زیادی باقی مانده تا خدمات ارتباطی به مناطق روستایی برسد گفت: برای آنکه تمام روستاهای کشور به این خدمات دسترسی داشته باشند باید همه دولتها به این امر توجه داشته باشند، نهاینکه ارائه خدمات به مناطق دور افتاده در این دولت جدی گرفته شود و در دولتی دیگر ازیاد برود.