یکشنبه, ۲ دی(۱۰) ۱۴۰۳ / Sun, 22 Dec(12) 2024 /
           
فرصت امروز
گزارش تحلیلی «فرصت امروز» از دلایل عدم بررسی کاهش سود بانکی در شورای پول و اعتبار

مقاومت سیاست ضد تورم در برابر سیاست ضد رکود

9 سال پیش ( 1394/7/29 )
پدیدآورنده : نسیم نجفی  

شورای پول و اعتبار شب چهارشنبه به شور نشست تا در مورد سیاست‌های ضدرکود در حوزه پولی و مالی تصمیم بگیرد، یکی از مهم‌ترین محورهایی که فعالان اقتصادی انتظار داشتند تا در این نشست مورد بررسی قراربگیرد، موضوع نرخ سود بانکی بود اما با انتشار جزییات مصوبات معلوم شد که شورای پول و اعتبار در مورد نرخ سود بانکی سکوت کرده است؛ سکوتی که می‌تواند حاکی از اختلافات درونی شورای پول و اعتبار در مورد کاهش نرخ سود بانکی باشد.

«فرصت امروز» پیش از انتشار نامه چهار وزیر به رئیس‌جمهور در مورد ضرورت حرکت به سمت تصمیمات انبساطی در حوزه پولی، با انتشار گزارشی اعلام کرده بود که اختلافات وزیر اقتصاد و بانک مرکزی در مورد بازار پولی جدی است و این اختلافات می‌تواند تصمیم‌گیری برای اجرای برنامه‌های محرک اقتصادی را با مشکلاتی همراه کند.

3562316135136123135151361352525125

ریشه‌یابی اختلاف بر سر نرخ سود بانکی

اگر چه در مصوبه شب چهارشنبه شورای پول و اعتبار نرخ سود سپرده قانونی از 13درصد به 10 درصد کاهش یافته است، اما با این وجود اظهارات پیشین رئیس کل بانک مرکزی نشان می‌دهد که وی با کاهش نرخ سود سپرده قانونی بانک‌ها مخالف بوده و احتمالا تحت توصیه یا فشار مقامات ارشد دولت حاضر به پذیرش آن شده است. وی در تاریخ 22مهر اعلام کرده بود: ولی الله سیف، رئیس کل بانک مرکزی، کاهش نرخ ذخیره قانونی بانک‌ها را تورم زا می‌داند و معتقد است که کاهش هر یک درصد از نرخ‌سپرده قانونی بانک‌ها 5.4درصد نقدینگی را افزایش می‌دهد و نتایج تورمی ناشی از این موضوع می‌تواند دستاوردهای کنترل تورم را در ماه‌های اخیر خدشه‌دار کند.

این در حالی است که پیش از این فرشاد قربانی، کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با «فرصت امروز در مورد نامه چهار وزیر به رئیس‌جمهور با بیان اینکه بنگاه‌ها در صورت تداوم رکود اقتصادی با خطر تعطیلی مواجه می‌شوند، گفته بود: متأسفانه بانک مرکزی موافق کاهش نرخ سود بانکی نیست. وی در پاسخ به اینکه اکنون یک تفاوت 6-5 درصدی بین نرخ تورم اعلامی از سوی دولت و نرخ سود بانکی وجود دارد، گفت: واقعیت این است که اگر قیمت کالاهای عمومی در سطح جامعه را نسبت سال گذشته بسنجید افزایش بیش از 15درصدی وجود دارد اگرچه معتقدیم سرعت و شیب تورم بسیار کاهش یافته اما در عمل فقط کالاهای اساسی تا 15درصد افزایش تورم داشته است.

بانک مرکزی در سال 92 هم با انتشار بیانیه‌ای در مورد دلایل مخالفت خود با کاهش نرخ سود بانکی اعلام کرده بود: بانک مرکزی در بیانیه‌ای گفته: «لزوم بازبینی و تعدیل نرخ‌های سود بانکی کم و بیش از سوی دیگر فعالان بخش بانکی کشور نیز بعضا مطرح می‌شود؛ لیکن انتقادات مطرح شده از این دست را بیش از هر چیز باید در اختلاف حوزه نگاه سیاست‌گذار پولی و فعالان بخش بانکی کشور جست‌وجو کرد. واقعیت امر این است بانک مرکزی به عنوان نهاد سیاست‌گذاری پولی کشور در اتخاذ تصمیمات خود عمدتاً بر یک نگاه جامع و کلان اتکا دارد؛ در حالی که فعالان بخش بانکی کشور بیشتر الزامات بخشی و منافع صنفی خویش را پیگیری می‌کنند که همین امر می‌تواند به بروز اختلاف‌نظرهای بنیادین میان این دو منجر شود.» بنابراین با کنار هم گذاشتن این پازل می‌توان فهمید که چرا مصوبه شب چهارشنبه شورای پول و اعتبار در مورد کاهش نرخ سود بانکی سکوت کرده است.

کاهش تورم به قیمت تعطیلی کارخانجات؟

فرشاد قربانی، کارشناس اقتصادی در گفت‌وگو با «فرصت امروز» در این باره گفت: میان بانک مرکزی و وزارت اقتصاد در مورد نرخ سود بانکی دو گرایش متفاوت وجود دارد. همان‌طور که نامه چهار وزیر نشان می‌دهد وزارت اقتصاد تمایل به اتخاذ سیاست‌های انبساطی پولی دارد اما بانک مرکزی در مقابل، مدافع تداوم سیاست‌های انقباضی است. وی افزود: من در وهله اول این دو گرایش را محصول دو تمایل متضاد در سخنان رئیس‌جمهور می‌دانم. رئیس‌جمهور در سخنانی که درباره بسته سیاست‌های جدید اقتصاد ایراد کرد، دو گرایش متفاوت را نشان داد، تمایل و آرزوی شدید برای ایجاد رونق اقتصادی توام با حفظ دستاوردهای کنترل تورمی. وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی هر یک نماینده بخشی از این گرایشات رئیس‌جمهور هستند.

این کارشناس اقتصادی تأکید کرد: بانک مرکزی معتقد است که کاهش نرخ تورم یک دستاورد مهم است؛ اعتقادی که در سخنان رئیس‌جمهور هم تکرار شده اما نباید فراموش کرد که این دستاورد با هزینه بسته شدن درهای بسیاری از صنایع به دست آمده است. بانک مرکزی باید توضیح بدهد که اگر با کاهش نرخ سود بانکی مخالف است چه راه‌حل جایگزینی برای خروج اقتصاد کشور از رکود سراغ دارد؟

قربانی ادامه داد: در همه جای دنیا هر زمان که دولتی تصمیم به مقابله با رکود می‌گیرد، نرخ سود بانکی خود را کاهش می‌دهد. در کشوری مثل آلمان حتی برای افرادی که نقدینگی خود را برای مدت زمان زیادی در بانک‌ها نگه می‌دارند جریمه در نظر می‌گیرند. برای اینکه پول از بانک خارج شود و به بازارهای مولد سرازیر شود. اما در صورتی که هزاران کارخانه و کارگاه در حال تعطیل شده است، بانک مرکزی به کاهش نرخ تورم دلخوش کرده است.

این کارشناس اقتصادی تأکید کرد: با توجه به اظهارات رئیس‌جمهور، کاهش نرخ سود بانکی قطعی است اما بر سر میزان آن اختلاف وجود دارد. تأخیر در مورد تصویب کاهش نرخ سود می‌تواند اثرات روانی بسته سیاستی ضد رکود را از بین ببرد.

31313515125136135251251361313513612

لینک کوتاه صفحه : www.forsatnet.ir/u/2Zd089Jw
به اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی :
نظرات :
قیمت های روز
پیشنهاد سردبیر
آخرین مطالب
محبوب ترین ها
وبگردی
سفارش سئو سایتقیمت ورق گالوانیزهخرید از چینخرید فالوور فیکدوره رایگان Network+MEXCتبلیغات در گوگلقصه صوتیریل جرثقیلخرید لایک اینستاگرامواردات و صادرات تجارتگرامچاپ فوری کاتالوگ حرفه ای و ارزانلوازم یدکی تویوتاتور سنگاپورتولید کننده پالت پلاستیکیهارد باکستالار ختمبهترین آزمون ساز آنلایننرم افزار ارسال صورتحساب الکترونیکیقرص لاغری پلاتینirspeedyیاراپلاس پلتفرم تبلیغات در تلگرام و اینستاگرامگیفت کارت استیم اوکراینمحصول ارگانیکبهترین وکیل شیرازخرید سی پی کالاف دیوتی موبایلقیمت ملک در قبرس شمالیچوب پلاستضد یخ پارس سهندخرید آیفون 15 پرو مکسمشاور مالیاتیقیمت تترمشاوره منابع انسانیخدمات پرداخت ارزی نوین پرداختاکستریم VXدانلود آهنگ جدیدلمبهخرید جم فری فایرتخت خواب دو نفرهکابینت و کمد دیواری اقساطیکفپوش پی وی سیتماشای سریال زخم کاری 4تخت خوابخرید کتاب استخدامیقیمت کمد دیواریکاشت ابرو طبیعیپارتیشنتاسیس کلینیک زیباییریفرال مارکتینگ چیست؟ماشین ظرفشویی بوشکوچینگ چیست
تبلیغات
  • تبلیغات بنری : 09031706847 (واتس آپ)
  • رپرتاژ و بک لینک: 09945612833

كلیه حقوق مادی و معنوی این سایت محفوظ است و هرگونه بهره ‌برداری غیرتجاری از مطالب و تصاویر با ذكر نام و لینک منبع، آزاد است. © 1393/2014
بازگشت به بالای صفحه