شاخص بازار بورس درآخرین روز معاملاتی هفته گذشته با 248.88 واحد رشد به عدد 65,846 رسید. ارزش معاملات بازار بورس و فرابورس به ترتیب به 1643 میلیارد ریال و 1743 میلیارد ریال رسید که از نظر مقایسه با روزهای قبل میزان قابل قبولی پیدا کرده است. چهارشنبه گذشته، سالگرد شروع فعالیت بازار بورس اوراق بهادار در کشور بود، بازاری که در 15 بهمن 1346 فعالیت خود را آغاز و پس از 47 سال فعالیت، فراز و فرودهای بسیاری را تجربه کرده است. بازاری که میطلبد، در مسیر توسعه اقتصادی ایران مورد توجه بیشتر مجریان و قانونگذاران اقتصادی کشور قرار گیرد.
در حوزه اقتصاد کلان، صندوق بینالمللی پول در گزارشی که هفته گذشته از وضعیت اقتصادی منطقه خاورمیانه، شمال آفریقا و آسیای مرکزی انتشار داد، ایران را بهعنوان دومین اقتصاد بزرگ این منطقه معرفی کرد. براساس برآورد صندوق بینالمللی پول، کل تولید ناخالص داخلی ایران در سال 2014 به 406 میلیارد دلار رسیده که بر این اساس ایران بین 30 کشور خاورمیانه، شمال آفریقا و آسیای مرکزی بهعنوان دومین اقتصاد بزرگ شناخته میشود. عربستان سعودی با تولید ناخالص داخلی 752 میلیارد دلاری در رتبه نخست منطقه قرار گرفته است و امارات با تولید ناخالص داخلی 401 میلیارد دلاری در رتبه سوم منطقه قرار دارد. در بازارهای جهانی، قیمت نفت از پنجشنبه دو هفته گذشته همزمان با اعلام آمار کاهش تعداد دکلهای حفاری آمریکا به کمترین میزان در طی سال گذشته، رشد بالای 18 درصدی را تجربه کرد.
در اخبار سیاسی پیراموان مذاکرات هستهای، خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از دیپلماتهای نزدیک به مذاکرات هستهای مدعی شده است که ایران و آمریکا بر سر یک «مصالحه هستهای» در حال مذاکره هستند. به گزارش این خبرگزاری براساس این مصالحه که میتواند به دو دهه اختلاف برای اطمینان از اینکه برنامه هستهای ایران صلح آمیز است، پایان دهد «قرار است که ایران تعداد بیشتری از سانتریفیوژهای خود را فعال نگه دارد. براساس مصالحه احتمالی، مورد ادعای منابع خبرگزاری آسوشیتدپرس، بیشتر ۱۰هزار سانتریفیوژ ایران فعال باقی خواهد ماند، اما کارآیی آنها محدود خواهد شد. به این ترتیب قابلیت بالقوه ایران برای آنچه ساخت سلاح هستهای خوانده شده است کاهش خواهد یافت، بدون اینکه ایران مجبور به برچیدن تعداد زیادی از سانتریفیوژهای خود شود.
همچنین هفته گذشته، کمیته ثبات بازار سرمایه به منظور رفع ابهام از برخی صنایع کلیدی بورس، در راستای رفع ابهام از صنعت پالایشی تصمیم به تعیین مهلت پنج سالهای برای کیفیسازی پالایشگاهها اتخاذ کرد. این کمیته پیشتر نیز در راستای رفع ابهام از صنعت پالایشی، تعیین مهلت پنجساله برای کیفیسازی پالایشگاهها را تصویب کرده بود. از سوی دیگر، محمدرضا پورابراهیمی، عضو شورای عالی بورس در ارزیابی روند 47 ساله فعالیت بورس در کشور در مصاحبه با خبرگزاری تسنیم گفته است: منسجم نبودن بازار پول و سرمایه یکی از مشکلات بورس است و درصورتی که بورس راه خود را برود و بازار پول هم راهی دیگر، نمیتوان رسیدن به جایگاه مناسب در اقتصاد را تصور کرد. وی در خصوص چشمانداز آینده بورس در کشور نیز گفت: روندهای نوسانی و نیز نزول و صعود قیمتها و شاخص در بورس امری طبیعی است که متناسب با رونق و رکود اقتصادی در کشور اتفاق میافتد.
بهنظر میرسد پس از 47 سال فعالیت پرفراز ونشیب بازار سرمایه، هماکنون این بازار بیش از پیش مورد توجه مسئولان اقتصادی قرار دارد و بهگونهای در حرکت است که در 10 سال آینده، این بازار به یکی از مهمترین مولفههای اقتصاد کشور تبدیل خواهد شد.
* کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه