اپراتورهای تلفن همراه در ایران توانستهاند طی چند سال فعالیت خود با اپراتورهای زیادی در کشورهای خارجی همکاری کنند تا ارتباط رومینگ هموطنان ما در کشورهای دیگر برقرار باشد تا نیازی به خرید یک سیمکارت جدید برای سفر به کشورهای خارجی نداشته باشند. گرچه این خدمات توانسته بسیاری از مشکلات ارتباطی مسافران خارجی را برطرف کند، اما مشترکانی که در نقاط مرزی قرار دارند هر ازچندگاهی قبوض تلفن همراه آنها با رقمهای سنگینی به دستشان میرسد که ناشی از برقراری ارتباط رومینگ با اپراتورهای آن سوی مرزها است.
دیروز علیاصغر عمیدیان، رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی از نظارت بر سرریز سیگنال از كشورهای همسایه در شهرهای مرزی كشور در كمیته پایش مرزی خبر داد و این امید را به مشترکان مرزی کشور داد که در آیندهای نزدیک مشکلات رومینگی آنها برطرف خواهد شد. عمیدیان با اشاره به اینكه نظارت بر بهرهبرداری بهینه از طیف فركانس در تمامی نقاط از جمله در مرزهای كشور از وظایف مهم رگولاتوری است، گفت: با توجه به دریافت شكایات مردمی از دریافت رومینگ ناخواسته از كشورهای همسایه از سوی مرزنشینان، جلسات فنی مختلفی در قالب كمیته پایش مرزی تشكیل شده است تا با برنامههای كوتاهمدت و بلندمدت بر این موضوع نظارت كند.
وی با اشاره به الزام ارتقای پوشش اپراتورهای داخلی به منظور جلوگیری از رومینگ ناخواسته از سوی رگولاتوری افزود: در برنامه بلندمدت به موازات اندازهگیری و پایش مرزی كه توسط ادارات كل مناطق رگولاتوری انجام میشود، اپراتورها نیز ملزم شدهاند پایش مرزی و اندازهگیری ادواری را طبق برنامه ابلاغی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی انجام دهند تا با این بررسیها، بتوانیم به نحو مطلوب آخرین شرایط سرریز سیگنال در مرزهای كشور را رصد كنیم.
معاون وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات اظهار كرد: همزمان با این اقدامات، در حوزه بینالملل نیز سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی تفاهمنامههای دوجانبه یا چندجانبه با برخی كشورهای همسایه امضا كرده است كه براساس آن اپراتورهای هر دو كشور باید حداكثر تلاش فنی خود را در راستای كنترل سرریز سیگنال انجام دهند.
عمیدیان الزام اپراتورهای تلفن همراه به اطلاعرسانی هفتگی به شهروندان مستقر در شهرهای مرزی از طریق پیامك با مضمون تغییر تنظیمات روی گوشی جهت انتخاب شبكه از حالت اتوماتیك به دستی، رایزنی با استانداریهای استانهای مرزی به منظور نصب پلاكاردهای اطلاعرسانی در اماكن پرجمعیت و توریستی به منظور اعلام تغییر تنظیمات گوشی در شهرها و روستاهای مرزی را از اقدامات دیگر كمیته پایش مرزی عنوان كرد.
فرامرز پورضیایی، کارشناس شبکههای GSM درباره علت به وجود آمدن مشکل رومینگهای ناخواسته به «فرصت امروز» گفت: نقاط مرزی کشور هم مانند سایر نقاط کشور در برخی مکانها با عدم پوشش شبکه یا ضعیف بودن سیگنال مواجه هستند و مشترکانی که در این نقاط قرار دارند به طور ناخواسته به اپراتورهای خارجی متصل میشوند. وی افزود: تنظیمات اکثر گوشیهای تلفن همراه به طور پیشفرض طوری تنظیم شده که به گوشیها این اجازه را میدهد تا در نبود سیگنال، به اپراتوری که سیگنال قویتری ارائه میدهد متصل شود و همین موضوع باعث شده تا برخی مشترکان رقم زیادی را برای برقراری رومینگ پرداخت کنند.
این کارشناس در ادامه اظهار کرد: البته بیشتر مشترکان مستقر در مناطق مرزی از این موضوع اطلاع دارند و تنظیمات گوشیهای خود را به طور دستی تنظیم میکنند تا با این مشکل برخورد نکنند، اما مسافرانی که از این مناطق عبور میکنند از احتمال برقراری رومینگ با اپراتورهای خارجی مطلع نیستند و هنگامی که از نزدیکی مرزها عبور میکنند رومینگ گوشی آنها فعال میشود.
پورضیایی در پاسخ به این سوال که منظور از «کنترل سرریز سیگنال» چیست و آیا میتوان مشکل رومینگ ناخواسته برطرف شود؟ گفت: کنترل سرریز سیگنال یعنی اینکه اپراتورهای ایران و کشورهای همسایه بر ارسال امواج دکلهای مخابراتی خود کنترل داشته باشند و قدرت سیگنالهای خود را طوری تنظیم کنند تا از مرزهای کشور خود خارج نشوند.
وی افزود: با خبرهایی که از سوی رگولاتوری ایران اعلام شده است، میتوان این امید را به مشترکان تلفن همراه کشور داد که رومینگ ناخواسته از بین خواهد رفت.
این کارشناس اظهار کرد: البته باید دید در عمل این طرح چگونه اجرا میشود و آیا همه اپراتورهای خارجی حاضر به همکاری هستند یا خیر؟ پورضیایی در مورد زمان اجرایی شدن این طرح گفت: تمامی دکلهای مخابراتی این امکان را دارند که بدون سختافزار خاصی امواج ارسالی خود را کم یا زیاد کنند و اگر همکاریهای مورد نیاز با اپراتورهای خارجی صورت بگیرد برای عملیاتی شدن آن به زمان زیادی نیاز نخواهیم داشت.