به گزارش خبرگزاری بلومبرگ بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران معتقد است وارد کردن شوک به بازار به منظور سامان دادن به اوضاع قیمت نفت در بازارهای جهانی که با در نظر گرفتن کاهشهای اخیر پایینترین قیمت خود را در پنج سال اخیر تجربه میکند کار صحیحی نبوده و نمیتواند واکنش مناسبی به تولید نفت شیل توسط امریکا باشد، چرا که این موضوع به از دست رفتن سهم کشورهای عضو اوپک از بازار منجر خواهد شد.
در پی نشست اخیر اعضای اوپک و تصمیم این سازمان مبنی بر عدم کاهش تولید نفت خام، قیمت نفت در بازارهای جهانی و حفظ سقف 30 میلیون بشکه در روز، دوباره با سقوط مواجه شد و نفت وست تگزاس اینترمدیت 10سنت کاهش را تجربه کرد. با این حال زنگنه در گفتوگویی که در بازگشت از نشست اوپک در وین با خبرنگاران در تهران داشت، گفت: پایین آمدن قیمت نفت تضمینی برای کاهش تولید نفت شیل در امریکا نیست.
وزیر نفت ایران ادامه داد: قیمت بالای نفت در بازارهای جهانی برای سهم اوپک از بازار مضر است. چنانچه شما میخواهید سهم بیشتری از بازار داشته باشید باید قیمت را کاهش دهید. البته این موضوع با شوک وارد کردن به بازار و در یک بازه زمانی سهماهه محقق نخواهد شد.
لازم به ذکر است که در نشست اخیر اوپک در وین این سازمان که 40 درصد نفت جهان را تولید میکند در مقابل درخواست برخی از اعضای خود نظیر ونزوئلا، ایران و عراق برای کاهش تولید به منظور تقویت قیمتها در بازار مقاومت کرد تا همچنان به سقف تولید خود متعهد باقی بماند. به اوج رسیدن تولید نفت شیل در امریکا که به بالاترین حد خود در سه دهه اخیر رسیده و عرضه نفت مازاد بر نیاز که طبق تخمین دولت ونزوئلا چیزی در حدود دو میلیون بشکه است؛ از جمله دلایل سقوط قیمت طلای سیاه در بازارهای جهانی به شمار میرود.
گفتنی است، طبق پیشبینی اوپک نفت شیل تولید شده در ایالات متحده تاثیر خود را بر سهم اوپک از بازار خواهد گذاشت و موجب کاهش تقاضا برای نفت خام تولید شده توسط اعضای اوپک خواهد شد و سهم این سازمان از بازار را به کمترین میزان آن در 25 سال اخیر خواهد رساند. موضوع مهمی که در نشست اخیر اوپک موجب اتخاذ تصمیم نهایی مبنی بر عدم کاهش تولید شد موضع عربستان سعودی در جلسه وزیران بود. طبق سخنان وزیر نفت ایران، در بین 12 عضو اوپک اغلب اعضا خواهان کاهش یک تا 5/1 میلیون بشکهای تولید نفت خام این کارتل نفتی بودند که چنانچه این امر محقق میشد کشورهای غیرعضو نیز با کاهش تولید خود به میزان 500 هزار بشکه در روز با این کاهش تولید از سوی اوپک همراهی میکردند.
اما علی النعیمی، وزیر نفت عربستان سعودی با اشاره به افزایش تولید نفت شیل در امریکا و عرضه آن به بازار از این موضوع بهعنوان دستاویزی برای مخالفت با پیشنهاد کاهش تولید استفاده کرده و سبب شد تا اوپک به سقف تولید روزانه سه میلیون بشکه خود متعهد بماند و کاهش تولید را در دستور کار نداشته باشد.
با این وجود همانطور که پیشتر اشاره شد زنگنه معتقد است که عدم کاهش تولید نفت خام از سوی اوپک با وجود اینکه هزینه تولید هر بشکه نفت شیل تولید شده در امریکا بیشتر از تولید هربشکه نفت خام توسط اعضای اوپک است در حال حاضر به از میدان خارج کردن نفت شیل منجر نخواهد شد.
وزیر نفت ایران در مورد نفت شیل و رقابت عربستان با آن میگوید: قیمتهای فعلی که در بازارهای جهانی نفت شاهد آن هستیم نشانه و دلیل محکمی مبنی بر کاهش تولید نفت شیل در یک تا دو ماه آینده نیست. در حال حاضر هیچ آمار معتبری مبنی بر کاهش قطعی تولید نفت شیل ایالات متحده در آینده در دست نیست. به عقیده زنگنه اوپک باید با بحران کاهش قیمت نفت و حفظ سهمش از بازار بسیار با احتیاط برخورد کرده و با اتخاذ سیاستهای مناسب به سوی حفظ منافع کشورهای عضو حرکت کند.
با وجود اینکه زنگنه نیز خواهان توجه به کاهش قیمت و اتخاذ سیاستها و اقداماتی جهت تقویت آن در بازارهای جهانی است اما در عین حال عقیده دارد که اختلافات درونی نباید به سازمان و اعضای آن صدمهای وارد کند. وی در پایان نشست اوپک در وین در مصاحبه با خبرنگاران گفت: اگرچه تصمیم اتخاذ شده توسط اوپک آنچیزی نبود که مورد نظر ایران باشد اما به هیچ وجه از تصمیم اتخاذ شده عصبانی نیست. گفتنی است،
وزیر نفت ایران پیشتر در مصاحبه با خبرگزاری وزارت نفت ایران (شانا) اعلام کرده بود که در صورت برداشته شدن تحریمهای بینالمللی علیه این کشور که به واسطه اختلاف ایران با غرب بر سر برنامه هستهای این کشور اعمال شده است، تهران قادر خواهد بود تا در کمتر از دو ماه به میزان یک میلیون بشکه بر تولید فعلی خود بیفزاید. با این وجود زنگنه معتقد است: تحریمهای اعمال شده از سوی امریکا و اتحادیه اروپا تاثیری بر توانایی افزایش تولید نفت خام توسط ایران ندارد و تهران با وجود تحریمها هم قادر به افزایش تولید خود خواهد بود.
وزیر نفت ایران در این مورد اضافه کرد: ما قطعا تولید خود را افزایش خواهیم داد. در حال حاضر آنچه برای ما مهم است سهم مان از بازار است.