معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت درباره سنگاندازی این وزارتخانه بر سر خامفروشی مواد معدنی گفت: برای صادرات موادخام موانعی ایجاد خواهد شد که این روند را محدود خواهد کرد.
به گزارش «فرصت امروز» جعفر سرقینی با اعلام این خبر، توضیح داد: تا به امروز به دلیل اینکه عوارض صادرات سنگ خام و کنسانتره به ترتیب صفر و 30درصد بود، صادرات سنگ خام به نفع صادرکنندگان بود و توجیه اقتصادی برای آنها داشت اما با تمهیداتی که اندیشیده شده هم عوارض کنسانتره کاهش یافت و هم محدودیتهای جدی برای صادرات موادخام معدنی ایجاد شده است که از جمله این محدودیتها میتوان به حذف معافیت مالیاتی مواد معدنی خام اشاره کرد.
او با اشاره به اینکه دلیل عدم تمایل معدنکاران به فرآوری موادمعدنی خام، تصمیمگیریهای خود ما مسئولین است، گفت: بالا بودن عوارض صادرات کنسانتره و گندله از جمله دلایلی بود که سرمایهگذاران داخلی و خارجی تمایلی به سرمایهگذاری و ورود به این بخش نداشتند، که خوشبختانه با کاهش این عوارض سرمایهگذاران به این بازار آمدند که باعث شد ظرفیت زنجیره فولاد که تا شهریور 92 حدود 125میلیون تن بود، در پایان سال گذشته به 35 میلیون تن افزایش یابد. سرقینی در ادامه صحبتهای خود در چهارمین کنگره بینالمللی معدن و صنایع معدنی ایران و ششمین کنفرانس مهندسی معدن به چالشها و مشکلات بخش معدن و صنایع معدنی اشاره کرد و افزود: کمبود اطلاعات پایه در زمینشناسی یکی از مشکلات مهم این بخش است که به دلیل نبود اطلاعات پایه زمینشناسی که بر پایه اکتشاف بهدست میآید باعث شده تا بخش معدن و صنایع معدنی در کشور با مشکلاتی روبه رو شود. از نظر من با تهیه گزارش و اطلاعات پایه، میتوان ریسک موجود در بحث اکتشاف را کاهش داد.
او ارتقای ژئوفیزیک هوایی را دیگر مشکل این حوزه عنوان کرد و افزود: تا پیش از آغاز به کار دولت یازدهم در مجموع 150 هزار کیلومتر خطی عملیات ژئوفیزیک هوایی صورت گرفت که تا پایان امسال میزان ژئوفیزیک هوایی به 370 هزار کیلومتر خطی خواهد رسید و پیشبینی شده تا پایان برنامه ششم توسعه کشور میزان ژئوفیزیک هوایی به یکمیلیون کیلومتر خطی برسد.
به گفته سرقینی عدم شکلگیری شرکتهای مشاوره فنی و مهندسی و بالا بودن هزینههای پیمانکاری در معادن و همچنین جدی نگرفتن بخش معدن در اقتصاد کشور، از جمله دیگر مشکلات و چالشهای بخش معدن و صنایع معدنی است.
محمدرضا بهرامن، رئیس خانه معدن ایران یکی دیگر از سخنرانان این کنگره بینالمللی بود که درباره توانمندی بخش خصوصی در این بخش گفت: امروزه بخش خصوصی فعال در صنعت معدنكاری ایران، از توانمندی نسبتا بالایی برخوردار بوده و آمادگی آن را دارد که در تمام زمینهها در این بخش از جمله اکتشاف، استخراج و فرآوری با سرمایهگذاران خارجی نسبت به ارتقای تكنولوژی با هدف كسب بازارهای جدید برای تولیدات خود در هر زمینه مشاركت داشته باشند.
او افزود: با توجه به اینکه قانون معادن ایران، به تمام سرمایهگذاران خارجی این اجازه را میدهد تا سهم سرمایه خود را در این صنعت از اكتشاف، استخراج و فرآوری تا صددرصد داشته باشند، ما امروز شاهد حضور و مشاركت سرمایهگذاران خارجی در كنار بخش خصوصی در بخش معدن ایران هستیم.
به گفته رئیس خانه معدن ایران صنعت معدنكاری طی 10 سال گذشته در جهان با افزایش هزینههای سوخت، آب و محیطزیست روبهرو شده که نتیجه آن جایگزینی روشهای نوین در زمینه فعالیتهای صنعت معدنکاری در جهان بهجای روشهای قدیمی شده است.
او ادامه داد: كاهش ذخایر و نایابی درازمدت موادمعدنی درجهان یکی دیگر از مشکلات این بخش است که باعث شده تا ابهاماتی در روند آتی عرضه و تقاضای موادمعدنی ایجاد شود. علاوهبر این نگرانی از هزینههای زیستمحیطی و اجتماعی تولید مواد معدنی نیز نگرانیهای مضاعفی را برای فعالین این صنعت بهعمل آورده است. لذا مواجهه با این چالشها همكاری در سطح بینالمللی را طلب میكند تا استفاده از مواد معدنی بهعنوان اهرم توسعه اقتصادی- اجتماعی را تسهیل سازد.
بهرامن با اشاره به اینکه ایران تا سال 2035 فرصت افزودن یك تریلیون دلار به تولید ناخالص داخلی كشورش را دارد که بخش معدن كشور بعد از نفت و پتروشیمی دومین اولویت اقتصادی دولت از 31 اولویت اقتصادی مشخص شده در برنامه ششم توسعه طی سالهای (2016-2021) است، گفت: توسعه آتی بخش معدن كشور در شرایط کنونی نیازمند سرمایهگذاری مستقیم داخلی و خارجی است تا علاوه بر تامین منابع مالی برای فعالیتهای این بخش صنعت نقشی اساسی در انتقال فناوریهای نوین و جایگزین تجهیزات بهروز و دستیابی به بازارهای جهانی را از طریق بخش خصوصی خلاق كشور فراهم آورد.
سیدحسین هاشمی، استاندار تهران نیز در این مراسم تجمیع تمامی بخشهای مرتبط با معدن و صنایع معدنی را از جمله مزیتهای این نمایشگاه عنوان کرد و افزود: هنگامی که تمامی بخشها در این نمایشگاه در کنار هم حضور دارند، فضای نمایشگاه و ارائه توانمندیهای این بخش بیش از گذشته خواهد بود. همچنین کثرت حضور شرکتهای داخلی و خارجی از دیگر ویژگیهایی است که در این دوره نمایشگاه به وضوح مشخص شده است.
او در ادامه با اشاره به بحث تحریمها، تصریح کرد: طی مدتی که ایران از سوی کشورهای غربی تحریم شده بود، توانست در بسیاری از بخشها، به توانمندهای زیادی دست یابد و خوشبختانه در حال حاضر در شرایطی قرار دارد که میتواند نیاز داخل و تا حدودی کشورهای خارجی را تامین کند.
هاشمی با تاکید بر مفید بودن چنین نشستها و همایشهایی گفت: اینگونه نشستها بهترین فرصت برای معرفی توانمندیهای ایران است؛ زیرا اگر توانمندیها به خوبی اعلام شود، به طور حتم نتایج مثبتی برای کشور خواهد داشت.
او ادامه داد: از طرفی ایران از نظر ژئوپلیتیک، جایگاه حساسی دارد که میتواند مزیتی برای ایران باشد.
ارتباط با نویسنده : sanazkolahdooz@yahoo.com