شركت صنعتی بهشهر بزرگترین و قدیمیترین واحد تولید كننده انواع روغن گیاهی خوراكی در ایران است که در سال1330 تحت نام شركت پنبه پاكکنی بهشهر به ثبت رسیده و در سال 1373 به شركت سهامی عام تبدیل شده است. موضوع فعالیت اصلی شركت عبارت است از تاسیس و بهرهبرداری از كارخانجات پنبه پاككنی، روغن کشی، تصفیه روغن و سایر کارخانجات و تولید انواع محصولات از قبیل روغن، پنبه، لینتر و كنجاله. این شركت در حال حاضر محصولات خود را با نامهای تجاری «لادن، لادن طلایی، بهار، نسترن، ترد سرخ، شاهپسند، عافیت، مینولا و مارال» تولید و عرضه میکند. بهرهبرداری از کارخانه با ظرفیت 250 تن در تاریخ تاسیس آغاز شده ولی ظرفیت فعلی شرکت به میزان 500.000 تن در سال است. شرکت در حال حاضر حدود 35درصد بازار کشور را در اختیار داشته و در این زمینه رتبه نخست را در بین شرکتهای تولیدکننده روغن در ایران داراست. همچنین از نظر تکنولوژی شرکت دارای پیشرفتهترین و کاملترین دستگاههای تصفیه و بستهبندی روغن خوراکی در سطح کل کشور است.
سرمایه و سهامداران
سرمایه شرکت در بدو تاسیس مبلغ 6.5 میلیون ریال بوده که طی چند مرحله به مبلغ 1023000 میلیون ریال افزایش یافته است. این شرکت که از قدیمیهای بورس تهران است در خرداد ماه سال 1374 با نماد «غبشهر» به بورس اوراق بهادار تهران راهیافته است. سهامدار عمده شرکت که بالغ بر 80درصد از سهام غبشهر را در اختیار دارد، شرکت صافولای بهشهر است. هلدینگ صافولا که مالکیت و مدیریت آن بر عهده عربستانیهاست به ریاست سلیمان بن عبدالقادر المهیدب، عرضه كننده روغن خوراكی، شكر و دیگر مواد اولیه غذایی در بازارهای جنوب غرب آسیا و شمال آفریقاست، با وجود تنشهای موجود، به آرامی و بیسروصدا در ایران رونق گرفته وفعالیت میکند و هماكنون یكی از بزرگترین شركتهای موادغذایی جنوبغربی آسیاست.
البته صافولا بهشهر پیش از این سهامدار شرکت مارگارین نیز بود که در سال گذشته طی تفاهمی با شرکت توسعه صنایع بهشهر، سهام خود را به این شرکت واگذار کرد و در عوض سهام توسعه صنایع بهشهر در غبشهر را از این شرکت خریداری کرد. بهگونهای که در حال حاضر مالکیت غمارگ از آن بهشهر و مالکیت غبشهر در دستان صافولای عربستان است.
پیشبینی شرکت و نکات مهم آن
غبشهر پیشبینی سود هر سهم سال مالی منتهی به 30 آذر 94 را طبق اطلاعیه حسابرسی شده مبلغ 689ر1 ریال اعلام کرده است که نسبت به سود سال مالی گذشته افزایشی 16درصدی را نشان میدهد. شرکت مفروضات تهیه پیشبینی را به شرح ذیل اعلام کرده است که تقریبا اکثر نکات در صورت انجام توافق هستهای موجبات افزایش سودآوری شرکت را فراهم خواهند آورد:
1- هزینههای انتقال پول 6درصد در نظر گرفته شده است که درصورت توافق هستهای، امکان کاهش آن و در نتیجه افزایش سود شرکت از این محل وجود دارد.
2- نرخ ارز مبادلهای برای سال آینده 28500 ریال به ازای هر دلار محاسبه شده است. خرید روغن خام بهصورت 100درصد واردات در نظر گرفته شده است که توافق هستهای و به تبع آن انتظار کاهش نرخ ارز میتواند به کاهش بهای تمام شده و در نتیجه افزایش سود شرکت منجر شود. البته زمزمههای تک نرخی شدن نرخ ارز پس از توافق نیز در صورتی که رقمی بالاتر از نرخ ارز مبادلهای یعنی هر دلار 2850 تومان باشد به ضرر شرکت خواهد بود زیرا شرکت عمده ارز خود برای واردات را مبادلهای دریافت میکند. البته رییس کل بانک مرکزی 24فروردین ماه سال جاری در نشستی که میزبان اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس بود و درباره وضعیت بازار ارز به نمایندگان توضیحاتی ارائه کرد، پیشبینی کرد که تغییرات خاصی در وضعیت بازار ارز با توجه به وضعیت اقتصادی کشور حاصل نخواهد شد و تک نرخی شدن ارز فعلا مقدور نیست. بنابراین بهنظر نمیرسد ریسک مذکور در سال مالی جاری تهدید جدی برای شرکت باشد.
3- نرخ روغن خام براساس نرخهای روغن خام در اول دسامبر 2014 در بودجه لحاظ شده است. ولی نکته حائز اهمیت اینجاست که نرخ روغن پالم در دنیا در یک روند کاهشی در یکسال اخیر بالغ بر 20درصد افت قیمت را تجربه کرده است و خریدهای جدید شرکت در سال 2015 میلادی با نرخهای پایینتری خواهد بود. قیمت فعلی روغن پالم با بودجه شرکت حدود 14 درصد اختلاف دارد که میتواند تاثیر شگرفی بر کاهش بهای تمام شده شرکت و در نتیجه افزایش سودآوری شرکت داشته باشد.
4- با توجه به محدودیت واردات روغن پالم توسط وزارت بهداشت، سقف مصرف روغن خام در بودجه 30 درصد مصرف کل روغن در نظر گرفته شده است که منجر به استفاده از روغنهای گرانتر برای شرکت شده است. زیرا روغن پالم ارزانتر از سایر روغنها است، بنابراین متوسط قیمت روغن مصرفی سال آینده گرانتر خواهد شد.
5- نرخ ارز آزاد برای واردات به ارز آزاد معادل 35 هزار ریال برای هر دلار در نظر گرفته شده است که در صورت انجام توافق هستهای و روند کاهشی که تحلیلگران برای دلار متصور هستند امکان کاهش بهای تمام شده کالای فروش رفته و در نتیجه تعدیل مثبت سود شرکت از این محل وجود دارد. همچنین در 4 ماه ابتدای سال مالی که سپری شده نرخ دلار آزاد حوالی 3300 تومان در نوسان بوده است. بنابراین احتمال تعدیل مثبت اندک حدود 2تا 3 درصدی سود از این محل برای شرکت کاملا محتمل است.
6- بخشی از ماشینآلات شرکت مارگارین به شرح یادداشت 11 صورتهای مالی ششماهه منتهی به 31 خرداد ماه 1393 نزد شرکت صنعتی بهشهر است. ظرفیت تولیدی عملی با لحاظ کردن ماشینآلات فوق ذکر شده است. لازم به ذکر است که شرکت تا پایان سال مالی منتهی به 30 آذر 1394 ماشینآلات فوق را از شرکت مارگارین خریداری یا از سایر فروشندگان مشابه آنها را جایگزین خواهد کرد. اقدامات مناسبی در این جهت از سوی مدیریت شرکت انجام شده و جای نگرانی از این محل وجود ندارد.
7- شرکت دلیل افزایش حاشیه سود را اولا افزایش نرخ فروش به دلیل کاهش تخفیفات اعطایی به مشتریان در مقایسه با سال 1393، ثانیا کاهش قیمت تمام شده در نتیجه کاهش قیمت جهانی روغن خام اعلام کرده است. همچنین شرکت اعلام کرده که در 6 ماهه اول سال 1393 تخفیفات زیادی به مشتریان ارائه کرد که در تابستان آنها را کاهش داد. متوسط تخفیفات در نظر گرفته شده برای سال 1394 کمتر از متوسط سال 1393 است. همچنین شرکت درخصوص تفاوت نرخ فروش اعلام کرده است که تغییر در نرخ فروش به دلیل تغییر در ترکیب فروش است.
8- در خصوص کسری ذخایر و بدهیهای احتمالی، شرکت اعلام کرده است که «حسابهای خود با شرکت بازرگانی دولتی را مغایرتگیری نکرده است. بنابراین کسری و اضافی ذخیره از این بابت مشخص نیست. همچنین سازمان امور مالیاتی به دلیل گزارش اشتباه شرکت بهپخش، مبلغ 61 میلیارد ریال مالیات بهصورت علیالراس مطالبه کرده است. با توجه به اعتراض شرکت و پیگیریهای بهعمل آمده به نظر مدیریت شرکت از بابت سال فوق بدهی ندارد.»
9- از اردیبهشت ماه 1393 شرکت بازرگانی دولتی فروش روغن خام به شرکتهای تولیدکننده را متوقف کرده است. با توجه به اینکه جهت گشایش اعتبار اسنادی، باید 100 درصد مبلغ گشایش اعتبار اسنادی در ابتدای گشایش پرداخت شود، میزان سرمایه در گردش شرکت کفاف پرداخت اعتبارات اسنادی گشایش شده را نمیدهد. بنابراین شرکت مبالغ قابل توجهی تسهیلات مالی از بانکهای دولتی و خصوصی با نرخهای 23 تا 28 درصد اخذ کرده است. این موضوع باعث افزایش قابل توجه هزینههای مالی شرکت شده است. کاهش نرخ سود بانکی و توافق هستهای میتواند هزینه مالی شرکت را به شکل محسوسی کاهش داده و سودآوری شرکت را افزایش دهد.
10- پوشش 28 درصدی بودجه سال مالی جاری شرکت و تحقق 478 ریال از 1689 ریال سود پیشبینی شده، به نسبت مدت مشابه سال قبل رشدی 41 درصدی را نشان داده و از وضعیت خوب شرکت نسبت به سال گذشته حکایت میکند.
11- سیاست انقباضی بانک مرکزی در سال گذشته با وجود اینکه روغن در زمره کالاهای ضروری طبقهبندی شده و کم کشش است، باعث ایجاد فشار نقدینگی به شرکتهای صنعتی روغن شده و شرکتها جهت فروش بیشتر اقدام به جنگ قیمتی به منظور جبران نقدینگی خود کردهاند. ولی پیشبینی میشود با انبساطیتر شدن سیاستهای دولت این ریسک برای شرکت از میان برود یا حداقل کمرنگتر شود.
12- به دلیل بالا بودن نسبت فروش به سرمایه و در نتیجه اهرم بالای شرکت تغییرات کوچک در آیتمهای فروش و بهای تمام شده شرکت سود هر سهم میتواند دستخوش تغییرات قابل توجهی شود. همانطور که در جدول ذیل مشاهده میشود هم جهت با هر یک درصد تغییر در فروش شرکت سود هر سهم شرکت 17 درصد تغییر و با هر یک درصد تغییر در بهای تمام شده در جهت عکس آن سود هر سهم شرکت 15 درصد تغییر مییابد. همچنین هزینههای مالی نیز به ازای هر درصد افزایش، باعث کاهش 0.5 درصدی در سود هر سهم شرکت خواهد شد.
نتیجهگیری
مجمع عمومی عادی صاحبان سهام شرکت صنعتی بهشهر (سهامیعام) در تاریخ 29/01/94 تشکیل شد و سود تقسیمی به ازای هر سهم به مبلغ 725 ریال مورد تصویب قرار گرفت. با توجه به قیمت تئوریک بازگشایی 7261 ریالی سهم و نسبت P/E 4.29 سهم، در این قیمت خرید و نگهداری سهم تا زمان ارائه گزارشات بعدی میتواند بازدهی به مراتب بالاتری را از سود بدون ریسک بانکی برای سهامداران به ارمغان بیاورد. بنابراین به سهامداران توصیه میشود با دنبال کردن پیغامهای ناظر بورس مترصد بازگشایی و خرید این سهم باشند.
* کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه