«تجمیع معادن کوچک سنگ آهن» یکی از راه حل هایی است که برای جلوگیری از تعطیلی روزافزون معادن کوچک و متوسط مطرح شده و برای انجام این کار ابتدا باید این معادن خصوصی شوند.نخستین مرحله آن می تواند خصوصی شدن این معدن باشد، موضوعی که چالش بسیاری از فعالان این حوزه است. در این باره سجاد غرقی، عضو هیات مدیره انجمن سنگ آهن ایران با «فرصت امروز» گفت وگویی داشت که در زیر می خوانید.
کارشناسان، تجمیع معادن کوچک و متوسط را یکی از راه حل ها برای جلوگیری از تعطیلی معادن عنوان می کنند، آیا این راهکار معادن کوچک را نجات خواهد داد؟
در شرایط فعلی بهترین تصمیم برای معادن کوچک و متوسط تجمیع است، به این دلیل که از سال های گذشته مدلی برای مدیریت معادن وجود داشته است که در شرایط فعلی اقتصاد کشور، ادامه آن نتیجه ای نخواهد داشت. در گذشته سرمایه گذاری معادن از سوی دولت انجام می شد و بخش خصوصی توانایی مشارکت در این نوع سرمایه گذاری را نداشت اما ادامه مدیریت دولتی بر معادن امکان پذیر نیست.
آیا تجمیع، مدیریت دولتی را تحت تاثیر قرار خواهد داد؟
از نظر من معادن کوچک و متوسط اگر بتوانند هزینه های عملیاتی و سرمایه گذاری اولیه خود را کاهش دهند و به صورت کنسرسیومی در تولید و فرآوری باهم فعالیت مشترک داشته باشند، باعث می شود چند معدن کوچک در یک منطقه با ذخیره ای اندک، ذخیره خود را جمع کرده و به میزان قابل توجهی در اختیار مشتری قرار دهند. هنگامی که ذخیره معادن افزایش یابد، هزینه ها سرشکن خواهد شد. از طرفی دولت می تواند با تشویق معادن کوچک و متوسط آنها را در این اقدام همراهی کند.
کاهش هزینه ها می تواند به رقابتی شدن قیمت سنگ آهن کمکی کند؟
بله، اما نخستین اقدام برای رقابتی شدن قیمت سنگ آهن باید مدیریت خصوصی واحدها باشد تا تامین مواد اولیه و فروش در یک بازار رقابتی انجام شود.
آیا درحال حاضر قیمت سنگ آهن در کشور ما رقابتی است؟
اگر سرمایه گذاری در واحدهای معدنی منطقی و این کار براساس روابط سیاسی، اقتصادی انجام نشود، قیمت تولیدات واحدهای فولادی می تواند رقابتی باشد اما هنگامی که کارخانه فولادی در منطقه ای هست که دسترسی به خطوط ریلی و جاده ای ندارد، هیچ گاه واحدهای صنعتی سودآور نخواهد بود و هزینه های سرمایه گذاری را چند برابر خواهد کرد، این واحدها هیچ گاه اقتصادی نخواهند شد. متاسفانه بسیاری از واحدهای صنعتی کشور به دلیل اینکه جای گذاری های غلطی دارند، هزینه های سرمایه گذاری آنها بیشتر از حد معمول تمام می شود.
با توجه به اینکه معادن کوچک و متوسط سنگ آهن رو به تعطیلی هستند و ذخایر آنها مستهلک می شود، چند درصد ذخایر سنگ آهن در اختیار آنهاست؟
در حال حاضر 11 معدن دولتی و نیمه دولتی مثل گل گهر، چادرملو، میشدوان و... حدود 85درصد سنگ آهن کشور را در اختیار دارند و باقی ذخایر کشور در اختیار معادن خصوصی است.
متاسفانه نگاه حاکمیتی به معادن کوچک نگاه مثبتی نیست و در حال حاضر بیش از 90 درصد معادن سنگ آهن بخش خصوصی تعطیل هستند که افت قیمت جهانی، تقاضا و نبود مکانیزم حمایتی درست موجب تعطیلی این معادن شده است.
با توجه به بحرانی بودن شرایط معادن کوچک و تعطیلی تعداد زیادی از آنها، آیا برای رسیدگی به این وضعیت ستاد بحران تشکیل شده است؟
باعث ناراحتی و تاسف است که نگاه حاکمیتی به معادن کوچک و متوسط نگاه مثبتی نیست. شاید به صراحت این موضوع اعلام نشود اما در رفتار حاکمیت حمایتی از فعالیت معادن کوچک وجود ندارد و از نظر من عدم «تشکیل اتاق بحران» و چاره اندیشی برای جلوگیری از تعطیلی این معادن، شانه خالی کردن از زیر بار مشکلات این بحران است.
صاحبان معادن و دولت و مجلس باید از استهلاک سرمایه ملی که در این معادن وجود دارد، جلوگیری کنند زیرا با این روند نمی توان آینده خوبی برای معادن سنگ آهن و اقتصاد کشور متصور بود.
انجمن سنگ آهن در این زمینه اقدامی داشته یا خیر؟
بله. انجمن سنگ آهن با توجه به حدود اختیاراتی که دارد، پیگیری ها و جلسات متعددی در این زمینه داشته است و چهارمین همایش سنگ آهن که در آذرماه سال جاری برگزار خواهد شد، با هدف توجه به موضوع تجمیع معادن و رفع نگاه منفی حاکمیتی درباره معادن کوچک و متوسط است.
ارتباط با نویسنده : sanazkolahdooz@yahoo.com