در سال های اخیر اقتصاد دیجیتال در اروپا توسعه یافته است. در حال حاضر اقتصاد دیجیتال در فرانسه 5درصد از سهم تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص می دهد. تعداد شرکت هایی که در زمینه اقتصاد دیجیتال در فرانسه فعالیت می کنند به 115 هزار رسیده است.
تقویت این اقتصاد پررونق، ساختار این صنعت و حمایت از مهره های آن به یکی از منافع اصلی دولت تبدیل شده است. این پیشرفت را می توان به وضوح در عملکرد FrenchTech، شرکت نوآور دولتی در زمینه اقتصاد فرانسه در سال های اخیر مشاهده کرد. پرچم داران این نوع اقتصاد در فرانسه با سه شعار: اتحاد، پشتیبانی و ترویج، اجزای مختلف این اکوسیستم های دیجیتال را گرد هم آورده اند.
با این وجود، اتاق فکر ترانوا در فرانسه در یک مقاله درباره وضعیت اقتصاد دیجیتال در فرانسه هشدار داد. براساس این مقاله، هنوز زمان زیادی مانده است تا فرانسه، اقتصادی سازگار با انتقال دیجیتال داشته باشد.
نیکولا کالین، کارشناس اتاق فکر نوا، در این مقاله به دارایی ملت ها پس از انقلاب دیجیتال پرداخته است. او به عواقب جانبی ناشی از اقتصاد مقاومتی فرانسه که در مقابل انتقال دیجیتال قرار می گیرد اشاره کرده است. به نقل از این مقاله، انقلاب در حوزه فناوری به طور کلی روی تولید و اقتصاد اثر می گذارد.
خوداشتغالی و اقتصاد دیجیتال
در این مقاله آمده است که انتقال دیجیتال روی طبقه متوسط اثر منفی خواهد گذاشت. نیکولا کالین اذعان می کند مشاغلی که ایجاد می شوند یا بسیار حرفه ای و نیازمند تخصص هستند یا اصلا به تخصص نیاز ندارند. بنابراین این طبقه متوسط است که شغل برایش محدود می شود و به دنبال آن تنش های اجتماعی رخ می دهد.
او در این مقاله ابراز تاسف می کند که تمام بخش های اقتصاد جلوی گسترش و توسعه نوآوری را گرفته اند یا آن را به تاخیر می اندازند. از نظر او باید نهاد های دولتی از عواقب انتقال دیجیتال و آسیب پذیری قشر متوسط بکاهند.
این کارشناس پیش از این در نشریه Challenges در ماه ژوئن 2015، از ظرفیت بالای انتقال دیجیتال در ایجاد شغل های جدید نوشته بود. برخلاف اینکه در نگاه اول به نظر می رسد گذار به اقتصاد دیجیتال بسیاری را از شغل خود برکنار می کند، او در مطلب خود اشاره کرده بود که انتقال دیجیتال می تواند راه حلی برای بحران بیکاری در اروپا باشد.
وزیر کار فرانسه، خوداشتغالی و اقتصاد دیجیتال را به عنوان راه حلی عملی برای حل بحران کار در فرانسه معرفی کرده است.
به گزارش شورای تحلیل اقتصادی، در جهان هر روز بر تعداد افراد خود اشتغال که از طریق فناوری و دنیای دیجیتال کسب درآمد می کنند، افزوده می شود. در گزارش این نهاد، چهار اقتصاددان خبره، برروی ویژگی های مهم این نوع اقتصاد کار کردند. آنها یک روش تحلیلی در تجزیه و تحلیل اثری که دیجیتال بر اشتغال می گذارد ارائه دادند. البته آنها در مقاله خود منکر از بین رفتن برخی مشاغل خاص نشده اند.
نخست با خودکار شدن بعضی از امور و وظایف، به خصوص وظایف معمول روزانه در محیط کار، به بیکاری برخی مشاغل خاص اداری انجامید. افزایش اتوماسیون در بانک ها یا مترو باعث از بین رفتن شغل فروشندگان بلیت و متصدیان اداری بانک شده است. از طرفی دیگر، توسعه دیجیتال نیاز به مشاغل تخصصی تر و ماهرانه تر را افزایش می دهد.
مانند مشاغل وکالت، پزشکی و مهندسی که تسلط به دنیای دیجیتال را می طلبد. این چهار اقتصاددان با تحلیل اینکه مشاغل دیجیتال می توانند در زمینه های خدمات و خدمات توریستی فرصت های زیادی را به وجود آورند، از یک جنبش در بازار کار صحبت می کنند.
واضح است که مشاغل متوسط، دستمزد متوسطی دریافت می کنند. همچنین با گسترش اقتصاد دیجیتال، مشاغل به دو دسته تقسیم می شوند؛ مشاغل مدیریتی که نیازمند مدرک تحصیلی و تخصصی هستند و طبیعتا دستمزد بالایی دارند و مشاغل ساده و معمولی که معمولا برای راه اندازی و اجرای کار دیجیتال ایجاد می شوند. این پدیده بیشتر در کشور های پیشرفته مشاهده می شود.
در فرانسه، تفاوت در میزان مشاغل ساده و معمولی که نیاز به مهارت خاصی ندارد، به نسبت ایالات متحده آمریکا با ظرفیت کم در اشتغال، در حوزه های تجارت، هتلداری و رستوران ها توجیه می شود. این بخش ها معمولا نیازی به نیروی کار ماهر و متخصص و تحصیلکرده ندارند، ضمنا بیشتر خدمات ارائه شده در این بخش ها، با فناوری های روز جایگزین شده اند.
اقتصاد دیجیتال همچنین کمک بزرگی به کارآفرینی و خود اشتغالی می کند. از دیگر مزایای اشتغال خودکار و اقتصاد دیجیتال، افزایش فرصت های شغلی در خانه است. به این ترتیب که از راه اینترنت و دنیای تکنولوژی افراد به کسب درآمد می پردازند. فعالیت های اقتصادی اغلب به صورت مستقل و فردی درمی آیند. همین موضوع دورکاری افراد را در سازمان ها افزایش می دهد.
افرادی که به صورت مستقل فعالیت می کنند، درآمد کارمزدی دارند. توسعه این نوع مشاغل، بسته به کشور و زیرساخت های اقتصادی آن متفاوت است، ضمن اینکه خلاقیت در این گونه مشاغل نقش بسزایی ایفا می کند. بسیاری از استارتاپ ها در حوزه اقتصاد دیجیتال به وجود آمده اند.