منتشر شدن خبر تمدید زمان مذاکرات در شامگاه روز دوشنبه موجب حاکم شدن مجدد جو انتظار و تردید همراه با رفتارهای هیجانی در تالار شیشهای شد، بهطوریکه از همان دقایق ابتدایی معاملات روز گذشته صفهای خرید به صفهای فروش سنگین تبدیل شد و قیمت سهام اکثر شرکتها افت کرد. همانطور که قابل پیشبینی بود در بازار سهام شرکتهای خودرویی و بانکی از بیشترین کاهش برخوردار شدند، زیرا سهامداران این گروهها به امید نتیجه مثبت مذاکرات و رفع تحریمها نسبت به خرید سهام شرکتهای بانکی و خودرویی اقدام کرده بودند، اما این دو صنعت بیشترین تقاضای فروش را به خود اختصاص دادند تا جایی که بانکهای صادرات، تجارت، ملت به همراه ایرانخودرو، سایپا و پارسخودرو از صفهای فروش 100 میلیونی برخوردار شدند. از سوی دیگر گروه مالی با معامله بیش از 132 میلیون سهم به ارزش 217 میلیارد ریال در صدر برترین گروههای صنعت قرار گرفت. همچنین گروه دستگاههای برقی و صنعت شیمیاییها نیز در ردههای دوم و سوم برترین گروههای صنعت نشستند.
ریزش بورس در نتیجه عکسالعمل هیجانی سهامداران کوتاهمدت
درباره ریزشهای روز گذشته بورس، حسین خزلی خرازی، کارشناس بازار سهام گفت: بیشتر فعالان بازار انتظار داشتند که یک توافقنامه جامع با جزییات فنی منتشر شود و رفتار بازار در نتیجه عکسالعمل هیجانی فوقالعاده سهامداران کوتاهمدت است که انتظار داشتند تمام مباحث مربوط به مذاکرات بهطورکلی پایان بپذیرد. این کارشناس بازار سهام با تاکید به اینکه روند ریزشی بازار در نتیجه رفتار هیجانی سهامداران حقیقی و متاسفانه برخی سهامداران حقوقی است گفت: هفته آینده خواهیم دید که چطور بازار متعادل شده و بسیاری که در صفهای فروش نشستند در آینده حسرت خواهند خورد.
فروشندگان روز گذشته نگاهی به بنیاد سهم نداشتهاند
بهروز زندیفر، دیگر تحلیلگر بازار سهام درباره ریزش روز گذشته بورس گفت: زمانی که بازار مثبت بود، این نکته همواره مطرح میشد که سهامداران هیجانی وارد بازار نشوند و این روزها نیز به فروشندگان همین توصیه را دارم. وی ادامه داد: نگاهی به صفهای فروش سهام شرکتها در معاملات روز گذشته بازار نشان میدهد که تشکیل صف بهویژه در سهامی که ارتباطی هم به تحریمها ندارد، صرفا به دلیل عدم مطالعه نسبت به سهم است. زندیفر تصریح کرد: افرادی که در صف فروش قرار گرفتهاند نگاهی به بنیاد سهم نداشتهاند و صرفا دنبالهرو حرکت گروهی هستند. زندیفر افزود: سرمایهگذاران نباید فقط با دید رفع تحریم نسبت به خرید سهام اقدام کنند، بلکه باید شرکت را از نظر بنیادی مورد بررسی قرار داده و سپس وارد سهم شوند. وی تصریح کرد: متاسفانه روش اطلاعرسانی بازار طی ماههای اخیر بهصورت مجازی شده است و برخی از این فضا سوءاستفاده کرده و نسبت به سهامی که خودشان در اختیار دارند، اخباری را منتشر و تفسیر میکنند.
در این شرایط نباید نسبت به خریدوفروش سهام اقدام کرد
ولی نادی قمی، مدیرعامل تامین سرمایه نوین علت افت سنگین بورس را رفتار هیجانی سهامداران دانست و گفت: سهامداران با احتمال مثبت بودن نتیجه مذاکرات هستهای در روز گذشته رفتار هیجانی از خود نشان داده و نسبت به خریداری سهام شرکتها اقدام کردند و روز گذشته نیز با تمدید زمان مذاکرات، سهام خریداری شده را فروختند، این در حالی است که در این شرایط نباید نسبت به خریدوفروش سهام اقدام کرد. وی به پیشبینی وضعیت بازار در ماههای آینده پرداخت و گفت: آنچه باعث میشود تا درآمد شرکتهای بورسی در ماههای آینده به سمت بیشتر شدن سوق پیدا کند، قیمتهای جهانی و تثبیت نرخ ارز است که با توجه به کسری بودجهای که برای دولت پیشبینی میشود و تورم موجود باید نرخ ارز افزایش یابد. از سوی دیگر امیدی به قیمتهای جهانی و کاهش قیمت نفت و مواد خام نیست بنابراین تا پایان سال امید نمیرود تغییر جدی در این حوزه ایجاد شود.
در امتداد رفتار هیجانی بازار دچاربیشواکنشی شد
حامد ستاک، کارشناس بازار سهام درخصوص دلایل افت شاخص کل بورس و اوراق بهادار گفت: هرچند افت شاخص بورس در ارتباط با مذاکرات وین است اما همجهت با آن نیست. وی افزود: شرایط مذاکرات قابل پیشبینی بود و بهراحتی میشد پیشبینی کرد که مذاکرات تمدید میشود بهخصوص که با نزدیک شدن به پایان گمانهزنیها امکان تمدید مذاکرات بیشتر شده بود. وی ادامه داد: خوشبینی مضاعفی در روزهای اخیر به دلیل جوسازی برخی افراد غیرحرفهای در بازار ایجاد شد که این امر به گروهی از سرمایهگذاران القا شده بود. ستاک تصریح کرد: این خوشبینیها باعث بروز رفتارهای هیجانی و پیوستن به صفوف خرید در روزهای گذشته شده بود. این کارشناس بازار سهام تصریح کرد: در امتداد همان رفتار هیجانی بازار دچار بیشواکنشی شد و صفهای سنگین فروش در قالب نمادهای بازار دیده میشد. ستاک تصریح کرد: البته شایان ذکر است که اینگونه رفتارهای هیجانی در تمام بازارهای مالی البته با شدت و حدتهای متفاوت دیده میشود.
در هفتههای آینده اوضاع بازار سهام متعادل میشود
امید احمدی، کارشناس بازار سهام با بیان اینکه واکنش سهامداران بازار سرمایه به مذاکرات وین حرکتی هیجانی است، گفت: در روزها و هفتههای آینده اوضاع بازار سهام عادی و متعادل میشود. این کارشناس بازار سهام افزود: در روزهای گذشته برخی از سهامداران حقیقی و حقوقی با پذیرفتن ریسک بیشتر وارد بازار سرمایه و خرید سهام شدند که انتظارات آنها برآورده نشد و حالا منتظر متعادل شدن بازار هستند. این کارشناس بازار سهام با تاکید بر اینکه در روزها و هفتههای آینده اوضاع بازار سهام عادی و متعادل میشود گفت: سهام شرکتهای ارزنده دوباره مورد اقبال خریداران قرار خواهد گرفت و شرایط متعادلی را در بورس شاهد خواهیم بود.