محسن جلالپور، رئیس اتاق بازرگانی ایران در مراسم جایزه ملی بهرهوری گفت: از نظر من تدوین برنامه ششم توسعه با پیشبینی رشد اقتصادی 8درصد و با تحقق یک سوم آن از طریق بهرهوری، برنامهای «خیالی» خواهد بود که مانند برنامههای گذشته عملی نخواهد شد. این مراسم با سخنرانی شکرخدایی، دبیر هفتمین جشنواره ملی بهرهوری و ارائه گزارشی از فرآیند عملکرد جشنواره آغاز شد و با سخنرانی محسن جلالپور، رئیس اتاق بازرگانی ایران درباره اهمیت بهرهوری ادامه داشت. جلالپور توضیح داد: «من در طول سالهای برگزاری جشنواره ملی بهرهوری حضور داشتم و دلیل آن هم اعتقاد من به اهمیت بهرهوری در فعالیت شرکتها است.
آنچه در طول سالهای گذشته در جامعه و کشور ما محقق نشده و در فضای اقتصادی ما نیازمند روشنگری بیشتری بود، بحث بهرهوری است. در برنامه ششم توسعه رشد اقتصادی 8درصدی پیشبینی شده که طبق برنامهریزی یک سوم آن باید از طریق بهرهوری تامین شود که نشان از اهمیت این برنامه دارد اما متاسفانه آثاری از بهرهوری و اهمیت به آن در عملکرد شرکتها دیده نمیشود که از نظر من باید چرایی این موضوع در چنین نشستهایی بررسی شود.»
جلالپور افزود: «فضای اقتصادی امروز ما با نگاه اقتصادی نیست و فضای سالم و آزادی برای رسیدن به بهرهوری در آن دیده نمیشود. فضایی که با برخی رابطهها، رانتها و برخی فسادهایی که در بسیاری از مجموعهها و ارتباطهایی که ایجاد میشود، به طور حتم بهرهوری جایگاه مناسبی نخواهد داشت. در شرایطی که با یک امضای طلایی یا یکسری اطلاعات خاص و غیرمتعارف و استفاده رانتی از اطلاعات به طور حتم اگر مجموعه نگاهی به منافع ملی هم داشته باشد، نمیتواند به دلیل روند اشتباهی که دارد، به بهرهوری مورد انتظار برسد و با این روند یا از گردونه خارج میشود یا مجبور به تغییر شیوه خود خواهد شد.»
رئیس اتاق ایران گفت: «سازمانهای ما باید نسبت به آینده اقتصادی خود اطمینان داشته باشند زیرا در فضای نامطمئن نگاه به بهرهوری کمرنگ خواهد شد. درحالیکه هزینه مجموعه بنگاههای ما در زمینههای مختلف بسیار بیشتر از سایر کشورها است که شرایط نامساعد و وجود عدم ثبات و اطمینان به آینده، طبیعی است و باید ما بهعنوان فعالان اقتصادی مطالبه ایجاد زمینههای لازم برای افزایش بهرهوری را داشته باشیم در غیراین صورت با توجه به راه سخت و طولانی اقتصاد ایران بدون توجه به بهرهوری امکان رسیدن به سرمنزل مقصود وجود نخواهد داشت و باید با برگزاری چنین برنامههایی مطالبه ما از حاکمیت با نگاه مجدد به فضای کسبوکار جامعه و توجه به ثروتهای کشور و در نهایت با نگاه به اقتصاد سالم برای افزایش بهرهوری باشد.»
جلالپور در پایان تاکید کرد: «ما امیدواریم در این فضا مجموعه شرکتهایی که فعالیت بیشتری در این زمینه دارند در تحلیل بهرهوری و نگاه به آن فعالتر باشند. فاصله ما از آنچه در خیال و آنچه در عمل است بسیار تفاوت دارد و با توجه به اینکه تا پیش از این برنامهها براساس «خیالپردازی» تدوین شده، از این به بعد باید منطبق با واقعیت صورت گیرد و در فضایی که نتوانستیم به حداقلهای برنامههای خیالی گذشته دست یابیم و امکان بازنگری آنها هم وجود ندارد باید تدوین برنامه ششم را منطبق با واقعیت پیش ببریم و از نظر من تدوین برنامه ششم توسعه با پیشبینی رشد 8درصد و با تحقق یک سوم آن از طریق بهرهوری، برنامهای خیالی خواهد بود که مانند برنامههای گذشته عملی نخواهد شد و برنامه نویسان ما در فضایی غیراز فضای واقعی اقتصاد کشور برنامه تدوین میکنند که با توجه به شرایط گذشته و وضعیت امروز ایران باید برنامهای باشد که در پایان آن نتوانیم بخش زیادی از آن را عملی کنیم. از نظر من الان در بهار بهرهوری قرار داریم زیرا با کم شدن رانتها و مشکلات و با نگاه جدیتر به سمت بهرهوری پیش خواهیم رفت.»
در ادامه این مراسم فرشید شکرخدایی، دبیر جشنواره ملی بهرهوری درباره این مراسم به «فرصت امروز» گفت: جشنواره ملی بهرهوری مجموعهای از مسابقات است که امسال هفتمین دوره آن برگزار شد و قدیمیترین مسابقه ما، بهرهوری است که شاخصهای بهرهوری شرکتها و سازمانها را در طول 5 تا 6 سال مورد بررسی قرار میدهیم و گروه به گروه هریک از صنایع را با یکدیگر مورد مقایسه و بررسی قرار میدهیم که دو عامل همخوانی و همسویی با برنامههای توسعهای کشور و بالا بودن از میانگین گروه و صعودی بودن آن از جمله عواملی است که اهمیت دارد و سازمانهایی که این شاخصها را داشته باشند، نامزد دریافت جایزه خواهند شد و در سامانهای که حدود 6هزار داور متخصص از صنعت مختلف کشور به بررسی این نامزدها میپردازند، مسابقه ملی بهرهوری است که حدود 360 شرکت درآن حضور داشتند که حدود 66 سازمان برنده لوح جشنواره شدند.
او ادامه داد: امسال دو مسابقه جدید در کشور راهاندازی شده که یکی از آنها «بهترین محل برای کار» است که تاکنون 80 شرکت مورد بررسی قرار گرفتهاند و در ردهبندیهای مختلف با تمرکز بر منابع انسانی و رضایت کارکنان از محیط کارشان اجرا خواهد شد. مسابقه دیگری که طراحی شده، با نگاه به این موضوع است که در کشور ما برنامهریزی به خوبی صورت میگیرد اما اجرای آن با مشکل جدی مواجه است، به نام مسابقه «توان اجرا» که 27شرکت مورد اندازهگیری قرار گرفتهاند که همه این مسابقهها توسط جشنواره ملی بهرهوری اجرا میشود و شرکتی که در تمام این برنامهها رتبه اول را کسب کند - که سختگیری بسیاری در این باره صورت میگیرد - به تندیس نهایی بهرهوری دست مییابد.
در پایان این مراسم از شرکتهای برتر در زمینه «بهرهوری» در صنایع مختلف تقدیر به عمل آمد که پتروشیمی پارس، سیمان ممتازان کرمان، بانک گردشگری، جنرال مکانیک، پالایشگاه نفت اصفهان، کویر تایر، تراكتورسازی ایران، روغنکشی خرمشهر و بسیاری دیگر از سازمانها از جمله برندهای دریافت جایزه بهرهوری بودند. هفتمین جشنواره ملی بهرهوری سهشنبه شب گذشته با ارزیابی 5هزار بنگاه اقتصادی از 38 صنعت با حضور جلالپور رئیس اتاق بازرگانی ایران، محمدعلی محمدی رئیس سازمان مدیریت صنعتی، اعضای هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران و تهران و مدیران عامل بنگاههای اقتصادی در محل هتل آزادی برگزار شد.