علاوه بر خبرهای منتشر شده از مذاکرات لوزان عوامل دیگری نیز در رشد شاخص و قیمتها در سال جدید اثرگذار بودهاند. خوشبینیهای بهوجود آمده درخصوص رفع تحریمها در کنار ابهامزدایی سازمان بورس از بازار ازجمله بازگشایی نماد پالایشگاهیها و کاهش حجم مبنا و نیز رکود بازارهای رقیب ازجمله عوامل اثرگذار بر جذب اعتماد و ورود نقدینگی و در پی آن رونق بازار سرمایه در 10 روز معاملاتی گذشته هستند. نگاهی به معاملات بازار سهام در فروردین امسال حکایت از 9 روز معاملاتی مثبت و یک روز منفی دارد که افت 684 واحدی شاخص در روز سهشنبه گذشته را بهنوعی میتوان استراحت شاخص بورس پس از رشد حدود 13درصدی و حجم بالای سهام معامله شده قلمداد کرد.
با انتشار خبرهای مثبت از مذاکرات سیاسی و نیز گمانهزنیها درخصوص لغو تحریمها، تشکیل صفهای خرید بهویژه صفهای چندصدمیلیونی در گروه بانکی و خودرویی از قبل پیشبینی میشد، اما نکته قابل تامل، نحوه عرضه سهام در این صفهاست. در هفته گذشته معاملهگران بورس شاهد صفهای خرید سنگین در روزهای شنبه و یکشنبه بودند اما به یکباره این صفها در روز دوشنبه عرضه شد که بهنظر میرسد سازمان بورس بهعنوان نهاد ناظر در کنار حقوقیها و سهامداران عمده میتوانستند استراتژی مناسبتری را در این خصوص اجرا کنند.
نحوه عرضه صفهای خرید در بورس در هفته گذشته همانند تشنه نگه داشتن شخصی برای چند روز بود و پس از آن به یکباره حجم زیادی از مایعات دراختیار وی قرار گرفت که بروز اینگونه رفتارها در بورس هم به اعتماد سهامداران بهویژه تازهواردان آسیب میزند.
* کارشناس بازار سهام