«خودکفایی ایران در ساخت لولههای فولادی مورد نیاز در زمینه نفت و گاز» خبری بود که عزیز قنواتی، مدیرعامل فولاد اکسین خوزستان در جریان انعقاد قرارداد تولید مشترک ورقهای فولادی با فولاد مبارکه اصفهان، در آخرین روزهای دیماه عنوان کرد. اما در روزهای اخیر اخباری مبنی بر واردات لوله فولادی مورد استفاده در نفت و گاز از روسیه به گوش میرسد. حال این سوال مطرح است که با توجه به توانایی لازم برای تامین لوله فولادی در زمینه نفت و گاز دلیل واردات این محصول از خارج چیست؟ آیا این اقدام با توجه به توانایی لازم در کشور، خلاف اقتصاد مقاومتی نیست؟
عبدالحسین بساقزاده، مدیرعامل لولهسازی اهواز درباره علت واردات این لولهها به «فرصت امروز» میگوید: از نظر من دو عامل در زمینه واردات این لولهها اهمیت دارد که مهمترین آن تهاتر این لولهها با مطالبات ایران از سایر کشورها است یا عدم امکان تولید و تکنولوژی لازم برای تولید این لولهها است.
بساقزاده با تاکید بر اینکه نیازمند تکنولوژی خاص هستیم، توضیح میدهد: نخستین نکتهای که باید به آن توجه کرد این موضوع است که لولهها به انواع و گریدهای متفاوتی تقسیم میشوند که امکان تامین برخی از آنها در کشور وجود دارد. لولههای مورد نیاز نفت و گاز را که 56 اینچی استفاده میشود و نیازمند تکنولوژی خاصی است میتوانیم در کشور تولید کنیم.
موضوع بدهیهای خارجی دولت و راه حل ناگزیر واردات کالای خارجی به جای طلبهای به جای مانده نکتهای است که تولیدکننده دیگر فولاد نیز بر آن تاکید میکند. عزیز قنواتی، مدیر عامل فولاد اکسین خوزستان در این باره به «فرصت امروز» میگوید: درباره چرایی اینکه در عین حال که توانایی تامین نیاز داخل را در کشور داریم، باز هم با واردات این محصول مواجه هستیم از نظر من یک دلیل عمده دارد. در بسیاری از مواقع دولت مبلغی را از برخی کشورها طلب دارد که در شرایطی دولت مجبور است برای دریافت این مبلغ، تهاتری با کشور مورد نظر داشته باشد. از نظر من اگر چنین شرایطی هم وجود دارد، باید تهاتر در زمینه مواد اولیهای مثل اسلب باشد.
او میافزاید: در راستای اقتصاد مقاومتی، سیاستها و بخشنامههای موجود در این زمینه فولاد اکسین خوزستان بهعنوان یک تولیدکننده داخلی برای تامین لولههای مورد نیاز نفت و گاز در کشور اعلام آمادگی کرده است. ما بهعنوان یک شرکت تولیدکننده قادر هستیم نیاز داخل را در زمینه ورقهای عریض جهت تامین نیازهای ساخت لولههای انتقال نفت و گاز داشته باشیم. باید با توجه به سیاستهای مقام معظم رهبری و اقتصاد مقاومتی سعی در تامین نیازهای داخلی توسط تولیدات داخل داشته باشیم.
محمود اکبری، معاون فروش و بازاریابی فولاد مبارکه اصفهان در گفتوگو با «فرصت امروز» در واکنش به خبر خرید لوله از خارج از کشور میگوید: خوشبختانه ایران در زمینه مواد اولیه و تولید لوله مورد نیاز توانایی کافی را دارد. اگر دولت لوله مورد نیاز را از خارج از کشور تامین کند تولید ملی دچار مشکل خواهد شد و از طرفی اشتغال در داخل کشور به خطر خواهد افتاد.
او با انتقاد از واردات بیرویه توضیح میدهد: از نظر من واردات بیرویهای که اخیرا در صنعت فولاد صورت گرفته است، موجب شده ظرفیت بالفعل شرکتها کاهش یابد که ضربه بزرگی به صنعت فولاد ضربه لولهسازی در کشور وارد کرده است. به گفته معاون فروش و بازاریابی فولاد مبارکه، در حال حاضر شرکتهای تولیدکننده فولاد از 55 درصد ظرفیت تولیدی خود استفاده میکنند. در 11 ماهه سال جاری میزان واردات محصولات فولادی رشد 25 درصدی داشته است. از سویی مصرف ما در سال 89 نزدیک به 12 میلیون تن بود که در سال جاری به 8.5 میلیون تن رسید.
اکبری دلیل این افزایش واردات را کاهش قیمت انرژی و هزینهها، در سایر کشورها برخلاف ایران عنوان کرد و افزود: به طور حتم در ایران با توجه به ظرفیتهای تولیدی در این زمینه، امکان تامین فولاد لازم برای تولید لوله مورد نیاز در زمینه نفت و گاز را داریم. از طرفی به ازای یک میلیارد واردات فولاد، 100 هزار شغل در کشور از بین خواهد رفت.
به گزارش «فرصت امروز»، با توجه به صحبتها و اظهارات فعالان این عرصه، اگر مسئولان و وزارتخانههای مربوطه کمی به توانایی تولیدکنندگان داخل کشور توجه و اطمینان داشته باشند، میتوان هم به تقویت اشتغال و تولید داخل کمک کرد و هم در راستای اقتصاد مقاومتی نیاز کشور را به واردات محصولات مورد نیاز به کمترین میزان ممکن رساند.
* ارتباط با کارشناس: sanazkolahdooz@yahoo.com