داعش همانقدر که به روشهای عصرحجری برای اداره سرزمینهای تحت اشغالش علاقه دارد، به سکههای طلا هم علاقهمند است. وقتی این گروه تروریستی موصل دومین شهر بزرگ عراق را فتح کرد، 450 میلیون دلار از بانک مرکزی این شهر دزدید.
این غارت شامل مقادیر بسیار زیادی طلا هم میشد و حالا این طلاها را به شکل سکه سر درآوردهاند. داعش فکر میکند که سیستم فعلی پول کاغذی در دنیا یک فاجعه است. آنها در یک ویدئوی تبلیغی به نام «پیدایش سیاه اسکناس و بازگشت دینار طلا» این نظریه اقتصادیشان را هم تبیین کردهاند.
در این ویدئو، آنها قوت گرفتن اسکناسهایی مانند دلار آمریکا را محکوم میکنند و میگویند که آنها به کاغذهای بیارزشی تبدیل شدهاند.برای داعش، پول یعنی طلای خالص. اما به نظر میرسد این ایده راه به جایی نخواهد برد چون اقتصاددانان اعلام کردهاند که مردم در قلمرو محدود این گروه، ترجیح میدهند به جای خرج کردن سکههای طلا، آنها را ذخیره کنند.
داعش در ویدئوی خود از دوران قرون وسطی مثال میآورد و میگوید در زمانی که امپراتوری اسلامی در خاورمیانه و شمال آفریقا از طلا و نقره استفاده میکرد، «بقیه اروپا شاهد تولد اسکناسها هستند، که از دل مفهوم شیطانی بانکها متولد میشوند، که بعدها بهوسیلهای برای استیلای سیستم بردهداری مالی بانک مرکزی آمریکا تبدیل میشود.»
رهبران داعش توسط نهادهای قانونی در آمریکا شناسایی و تحریم شدهاند. این یعنی آنها از استفاده از بزرگترین سیستم مالی دنیا محروم هستند و به همین خاطر است که طلا برای آنها مهم میشود. طلا به آنها این امکان را میدهد که سلاح و تجهیزات بخرند چون فلزات را نمیتوان مانند پول نقد کاغذی یا انتقالهای الکترونیک ردیابی کرد.
دانیل کارسون، رئیس شرکت تحقیقاتی خصوصی کارسون میگوید: «طلا در همه جای دنیا مورد قبول است.اگر در ازای معامله، طلا پیشنهاد کنید، هیچکس با شما بحث نمیکند که چطور پول معامله را پرداخت خواهید کرد.»کارسون که قبلا مسئول رسیدگی به پروندههای مالی در نیویورک بوده و توانسته داراییهای پنهان صدام حسین دیکتاتور سابق عراق را ردیابی و پیدا کند، میگوید بانکها وقتی که یک مشتری طلا پیشنهاد بدهد، استانداردهای خود برای شناسایی مشتری را پایین میآورند.
در همین حال داعش اعلام کرده است که سکههای مخصوص به خود را با نشان ویژه ضرب کرده است تا ردیابی آنها تحت هر شرایطی امکانپذیر باشد.اما طلا نقایص خود را دارد. یکی اینکه بسیار سنگین است. مقایسه یک کیف پر از اسکناسهای 100 دلاری با یک کیف پر از سکههای طلا حتی بهصورت ذهنی هم القا میکند که حملونقل طلا چقدر سخت خواهد بود.
مارتین ریردان، مامور سابق ضدتروریسم افبیآی که حالا در یک شرکت امنیتی خصوصی به نام سوفان گروپ کار میکند معتقد است داعش با طلا راه به جایی نخواهد برد؛ «برای آنها راحتتر است که با ارزی که در حال حاضر در عراق و سوریه وجود دارد کار کنند.»به عبارت دیگر، وقتی که پای نقل و انتقالات در زمان کوتاه در میان است، طلا اصلاً گزینه مناسبی نیست.
ریردان میگوید: «این ایده واقعاً تخیلی است که به قرن هفتم برگردیم، جایی که اقتصاد بر پایه طلای عربها در اوج خود بود. این تلاشها برای اتفاقی است که نه حالا و نه هرگز شدنی نیست و داعش هرگز به یک ابرقدرت اقتصادی در دنیا تبدیل نخواهد شد.»آندرهآس کریگ، مدرس کینگز کالج لندن در شعبه قطر، معتقد است داعش با استفاده از طلا، دنبال هدف دیگری است.
او میگوید که طلا راههای مدرن فساد مالی را که طبیعتا از غرب سرچشمه میگیرند را میبندد. او همچنین میگوید که داعش از سیستم پترودلار که ارز ملی آمریکا را وارد سبد ذخیره ارزی بینالمللی کرده متنفر است. از زمان نیکسون، رئیسجمهور سابق آمریکا کشورهای نفتی و به خصوص کشورهای عضو اوپک نفتشان را در ازای دلار میفروشند.
کریگ مشکل داعش با این سیستم دلاری را این طور توضیح میدهد: «روایت داعش بهصورت پیشبینیشدهای ضدامپریالیستی است و میگوید که ایالات متحده توطئه کرده است دنیا را کنترل کند، تا مسلمانان را از پول نفت خودشان محروم کند. این مفهوم در منطقه بین مسلمانان رواج زیادی دارد.»کریگ اما میگوید فرضیه این است که داعش دلار آمریکا را در قبال فروش نفت قبول میکند و از آن برای خرید تجهیزات استفاده میکند.