روز يکشنبه در شرايطي شاخص کل بازار سهام هفتمين روز پيدرپي کاهشي خود را سپري کرد و با افت 179 واحدي مواجه شد که گروه مالي برترين گروه از نظر ارزش معاملات بودند. گروه دستگاههاي برقي و خودرو نيز به ترتيب دومين و سومين گروه از نظر ارزش معاملات بود. روز گذشته حجم سهام معاملات نيز به شدت کاهش يافت و ارزش روز بازار نيز با حدود هزار ميليارد تومان کاهش در يک روز به 310 هزار ميليارد تومان رسيد. ابهامات سياسي و اقتصادي در کنار کاهش قيمت نفت و کسري احتمالي بودجه دولت در کنار بررسي لايحه بودجه موجب شده است تا بورس تهران از کمبود شديد نقدينگي رنج ببرد و به وعدههاي مسئولان واکنشي نشان ندهد.
در ميان شرکتهاي فرابورسي نيز سهام بانک حکمتايرانيان با افزايش 4.96 درصدي قيمت مواجه شد و پس از آن بيمه دي، بيمه سامان و مهندسي صنعتي رون فنآور بيشترين افزايش قيمت را داشتند و بيشترين کاهش قيمت نصيب شرکتهاي بازرگاني و توليدي مرجان کار، صنعتي مينو، پتروشيمي اميرکبير، قند شيروان و قوچان و بجنورد شد.
عزم جدي دولت براي حل مشکلات بازار سهام
افت شاخص کل بورس در حالي در روزهاي اخير تشديد شده است که روز گذشته اولين کنفرانس اقتصاد ايران با حضور رییسجمهوري، وزير امور اقتصاد و دارايي و حدود 1500 مدير و کارشناسان مسائل اقتصادي در سالن اجلاس فعاليت دو روزه خود را آغاز کرد. علي طيبنيا وزير اقتصاد و دارايي با اشاره به نقش بازار سرمايه در تأمين مالي بلندمدت اظهار داشت: در هفته اخير در جلساتي که با حضور نمايندگان و وزراي دستگاههاي ذيربط پيرامون مشکلات برخي صنايع بورسي برگزار شده و به نتايج خوبي رسيدهايم که بهزودي با تصميماتي که گرفته خواهد شد، زمينه حل مشکلات بازار سرمايه تا حد زيادي فراهم ميشود و ما از اين وضعيت که در آن هستيم عبور ميکنيم.
وي درباره اينکه پيشبينياش از بازار سرمايه چيست، گفت: هم اکنون قيمتها در سطح ارزندهاي قرار دارند و قاعدتا عوامل عيني و واقعي اقتصاد از اين موضوع دفاع نميکند که ما شاهد تداوم روند کاهشي در بازار باشيم. وزير امور اقتصادي و دارايي ادامه داد: بعضي از بخشهاي صنعت ما با يکسري مشکلات و محدوديتها مواجه است که اگر به حل اين مشکلات کمک کنيم ميتوانيم بورس و بازار سرمايه را به يک وضعيت با ثبات برسانيم.
طيب نيا گفت: دولت عزم جدي دارد که از بازار سرمايه حمايت و مشکلات اين بخش را برطرف کنـد و اميد ميرود که با اين نيت و عزم دولت مسائل حلوفصل شود. نگرانيهاي گذشته نسبت به وجود برخي حبابها برطرف شده و با آغاز رونق اقتصادي و سودآور شدن بنگاهها شاهد شکوفايي بازار سرمايه خواهيم بود.
نقش بنگاههاي بزرگ در بازار سهام
محمد نهاونديان، ریيس دفتر رییسجمهور در حاشيه اولين کنفرانس اقتصاد ايران در جمع خبرنگاران در خصوص راهکارهاي حمايتي دولت از بازار سرمايه گفت: بنگاههاي بزرگ در اقتصاد و بازار سرمايه نقش اساسي دارند و افزايش درآمد آنها ميتواند تلقي و محاسبات مردم را در طرف تقاضا افزايش دهد. نهاونديان در اين خصوص ادامه داد: اميدواريم با بهبود شرايط بازار، شاهد گزارشهاي بهتر در بازار سرمايه باشيم تا اين بازار هم به روزهاي پر رونق خود بازگردد.
وي در خصوص حمايت دولت از بازار سرمايه عنوان کرد: تأکيد دولت بر اين است که حتیالمقدور تأمين مالي بنگاههاي کوچک و متوسط از طريق سيستم بانکي انجام بپذيرد و به اين ترتيب بنگاههاي بزرگ به سمت بازار سرمايه سوق پيدا کنند. نهاونديان در پايان اشاره کرد: اگر بر عامل رواني که گهگاه التهابي در بازار سرمايه ايجاد ميکند، فایق بيايیم و شفافيت بيشتر در بازار سرمايه را ايجاد کنيم تا مردم نسبت به سودآوري بنگاهها اطمينان حاصل کنند حتما نشانههاي رونق را در بازار سرمايه خواهيم ديد.
بررسي ابهامات موجود پيرامون صنايع محوري بازار سهام
از سوي ديگر در نخستين جلسه کميته ثبات بازار سرمايه، ابهامات و مشکلات موجود در برخي صنايع حاضر در بازار سرمايه و راهکارهاي پيشرو، بررسي شد. در اين جلسه که با حضور معاون هماهنگي معاون اول رییسجمهور، رییس سازمان بورس و اوراق بهادار و معاونان وزارتخانههاي ذيربط در محل سازمان بورس تشکيل شد، اعضاي حاضر در جلسه، ابهامات و دغدغههاي موجود پيرامون برخي صنايع محوري بازار سرمايه را به تفصيل مورد بررسي قرار دادند و درخصوص راهکارهاي عملياتي، به منظور کاهش دغدغههاي سهامداران اين صنايع، بحث و تبادل نظر کردنـد.
شایان ذکر است که هفته گذشته جلسهاي با حضور معاون اول رییسجمهور و وزرا و مسئولان اقتصادي دولت، ازجمله وزراي نفت، صنعت، اقتصاد، رییس کل بانک مرکزي، رییس سازمان مديريت و برنامهريزي و مشاور اقتصادي رییسجمهور، به منظور بررسي شرايط کنوني بازار سرمايه و تصميمگيري درخصوص راهکارهاي بهبود وضعيت بازار، تشکيل و مقرر شد تصميمات اجرايي و عملياتي در اين راستا، با تشکيل کميتهاي تحت عنوان کميته ثبات بازار سرمايه، متشکل از رییس سازمان بورس، معاونان وزارتخانههاي اقتصاد، نفت، صنعت، معدن و تجارت، رفاه و با محوريت معاون هماهنگي معاون اول رییسجمهور، پيگيـري شود.
در جلسه مذکور، اسحاق جهانگيري، معاون اول رییسجمهور حمايت از بازار سرمايه و بخش خصوصي را از اصليترين سياستهاي دولت تدبير و اميد عنوان کرده و از حاضران در جلسه خواسته بود از همه توان و ظرفيتهاي موجود براي بهبود وضعيت بازار سرمايـه استفاده کننـد.