صادق نکوییان، مدیرکل امور عشایر استان فارس درگفت و گو با «فرصت امروز» گفت: کوچ پاییزه طوایف عشایر فارس از مهرماه شروع میشود و در اواخر آبان ماه به اتمام میرسد، اما در برخی موارد به دلیل استفاده بیشتر از بستر مزارع طبیعی برای خوراک دام و طیور خود ایلات دیرتر کوچ را آغاز میکنند.
نکوییان، با بیان اینکه مشغلههای زندگی ماشینی این روزها به زندگی عشایری نیز رسوخ كرده است، افزود: اگرچه كوچ ماشینی جای خود را به كوچ سنتی سالهای پیشین داده، اما هنوز رگههایی از زندگی سنتی و ایلی را میان طوایف عشایر فارس میتوان مشاهده کرد به طوری که هم کوچ سنتی و هم کوچ ماشینی در میان طوایف عشایر فارس صورت میگیرد.
مدیرکل امور عشایر استان فارس تاکید کرد: با توجه به سبك زندگی امروز و پیشرفت صنعت و تكنولوژی، زندگی در دامان طبیعت میتواند برای بسیاری از گردشگران جالب و دیدنی باشد، همچنین از آنجا كه زندگی عشایری در بسیاری از كشورها از بین رفته، این امر باعث جلب كنجكاوی بسیاری از گردشگران میشود تا با این نوع زندگی آشنایی پیدا کنند. مدیر کل امور عشایر استان فارس ادامه داد: در مناطق عشایری استان فارس بهویژه در ایل قشقایی از سوی دستگاههای فرهنگی خود ایل جذب توریست و گردشگر بهصورت پراکنده و جزئی انجام میشود، اما اینکه جذب توریست و گردشگر در طوایف عشایر فارس بهصورت سازمان یافته و برنامهریزی شده باشد، تا به امروز اقدامی از سوی مسئولان دولتی صورت نگرفته است.
نکوییان افزود: معمولا جذب توریست و گردشگر از سوی بخش خصوصی و از سوی افراد مستقر در ایلات انجام میشود و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور تاکنون عملکردی در این خصوص نداشته است به همین دلیل نمیتوان آماری درخصوص جذب گردشگر و توریست از سوی ایلات و عشایر استان فارس مطرح کرد. مدیرکل امور عشایر استان فارس افزود: ایل راه مسیر کوچ عشایر از ییلاق به قشلاق یا برعکس است که در استان فارس هفت هزار کیلومتر ایل راه وجود دارد که طوایف عشایر فارس در زمان کوچ پاییزه و قشلاق از منطقه آباده به سوی فیروزآباد، از منطقه اقلید به سوی فراشبند، از منطقه بوانات به سوی لار و لامرد و داراب حرکت میکنند.