درحال حاضر مهمترین مقاصد گردشگری سلامت کشورهای در حال توسعه مانند کشورهای منطقه آسیا و خاورمیانه هستند که در این میان میتوان به کشورهایی چون اردن، ترکیه، امارات عربی متحده، عربستان و ایران اشاره کرد. کشور اردن با تمرکز بالا بر گردشگری پزشکی بهویژه بر بازارهای خاورمیانه و شمال آفریقا توانسته چهار درصد از تولید ناخالص ملی خود را از این طریق تامین کند. هزینههای درمان در کشور اردن از دیگر مقاصد گردشگری درمانی پایینتر است.
همچنین کشور مالزی هم با ایجاد مشوقهای مالیاتی، تسهیلات ساخت ساختمان و صدور ویزای درمانی وارد این بازار شده است، اما در ایران باوجود تشکیل کمیته گردشگری سلامت در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور تاکنون میزان ارز قابل توجهی در راستای توسعه بخش گردشگری سلامت به کشور تزریق نشده است. به همین منظور، درخصوص وضعیت حال حاضر گردشگری سلامت با جبارکوچکینژاد، رییس فراکسیون گردشگری و میراث فرهنگی مجلس شورای اسلامی به گفتوگو پرداختیم.
جبارکوچکینژاد، رییس فراکسیون گردشگری و میراث فرهنگی مجلس شورای اسلامی با اشاره به ضرورت توسعه بخش گردشگری سلامت در کشور، به «فرصت امروز» میگوید: سیاستگذاری بخش گردشگری سلامت از سوی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور انجام می شود و متولی اجرای آن وزارت بهداشت و درمان است، به طوری که سازمان میراث فرهنگی و گردشگری باید نیاز گردشگران خارجی را به خدمات بخش درمانی مشخص کند و وزارت بهداشت و درمان هم براساس آن نیازمندیها، امکانات و تجهیزات بیمارستانی را آماده سازد.
کوچکی نژاد با بیان اینکه اطلاع دقیقی درخصوص تعداد و مبدا گردشگران سلامت ندارم، میافزاید: معتقدم، وزارت بهداشت و درمان باید سهمی از منابع بودجه را در بخش توسعه گردشگری سلامت در راستای تجهیز بیمارستانها هزینه کند. وی ادامه میدهد: در راستای توسعه بخش گردشگری سلامت ایران، باید ستادی تحت عنوان هماهنگی بخش سلامت گردشگران تشکیل شود، به طوری که در سازمان جهانی جهانگردی علاوه بر تبلیغ جاذبههای طبیعی و گردشگری، تخصصهای خدمات درمانی و پزشکی از جمله توانمندی چشم پزشکی، درمان ناباروری و بیماری های قلبی و عروقی پزشکان کشور هم تبلیغ و معرفی شود.
گردشگری سلامت با وجود چشمههای آب گرم معدنی ابتدا حدود دوهزار سال پیش توسط رومیها توسعهیافته و در ادامه در طول قرن نوزدهم بسیار مورد توجه و استقبال قرار گرفت. شکل دیگری از توسعه گردشگری سلامت، گردشگری درمانی است که به تازگی بیشتر مورد توجه قرارگرفته است و از جمله نمودهای آن مجتمعهای گردشگری سلامت مبتنی بر رژیم غذایی و تغذیه است. مجتمعهایی که علاقه مندان برای کاهش یا افزایش وزن یا بازیابی توان جسمی به کمک آبدرمانی به آنجا مراجعه میکنند.
رییس فراکسیون گردشگری و میراث فرهنگی مجلس شورای اسلامی، درخصوص آبدرمانی با استفاده از آبهای گرم معدنی، تصریح میکند: در برخی مناطق کشور از جمله شهرستان سرعین در استان اردبیل و شهرستان لاریجان در استان مازندران، جاذبههای گردشگری بهویژه آبهای گرم معدنی وجود دارد، که تاکنون در شهرستان سرعین و لاریجان ساخت هتل برای اقامت گردشگران خارجی و داخلی و استفاده از آبهای گرم معدنی صورت گرفته، اما در برخی استانهای دیگر هنوز زیرساختهای مناسب ایجاد نشده است.
کوچکی نژاد میافزاید: شهرستان سرعین در استان اردبیل به علت هوای بسیار خنک و سردی که دارد، میتواند یکی از جاذبههای گردشگری منحصربه فرد کشور محسوب شود، به طوری که دراوج گرمای تابستان باید در این منطقه ییلاقی بخاری روشن کرد که این ویژگی برای بسیاری از گردشگران خارجی و داخلی مورد پسند و مطلوب است. وی ادامه میدهد: با توجه به اینکه شهرستان سرعین از ظرفیت بسیار مطلوبی برای جذب گردشگری سلامت برخوردار است، به همین دلیل باید هر چه سریعتر ایجاد زیرساختها شامل جادههای دسترسی، هتل و محل اقامت مناسب برای گردشگران خارجی در دستورکار مسئولان دولتی قرار گیرد.
رییس فراکسیون گردشگری و میراث فرهنگی مجلس شورای اسلامی بابیان اینکه متولی و سیاستگذار گردشگری سلامت سازمان گردشگری و میراث فرهنگی کشور است، تصریح میکند: سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور باید نیازهای گردشگران خارجی را در بخش گردشگری سلامت بررسی کند و چنانچه در این بررسی طرحی نیازمند به تصویب قانون بود باید آن طرح را به مجلس شورای اسلامی ارجاع دهد.