نظام بانکی کشور با رفع تحریمها در آستانه تحولات مهمی قرار گرفته است. به گزارش «فرصت امروز» درحالیکه تا پیش از لغو تحریمها نظام بانکی ایران از انجام سادهترین عملیاتهای بانکی در عرصه بینالمللی ناتوان بود، با رفع تحریمها، بانکهای کشور به میزبانی بانکهای اروپایی میروند تا به این ترتیب فصلی نو در بازار پولی و مالی کشور رقم بخورد. بانکهای ایرانی هماکنون دارای 45 شعبه در خارج از کشور هستند که عمدتا به دلیل تحریمها غیرفعال شدهاند.
اسپیناس میزبان بانکهای خارجی
علی دیواندری، رئیس پژوهشکده پولی و بانکی در این باره خبر داد که بانکهای اروپایی روزهای 15 تا 17اسفند در هتل اسپیناس گرد هم میآیند تا به رایزنی در مورد نظام بانکی ایران بپردازند. بانکهای اروپایی در حالی به میزبانی ایران در تهران گرد هم میآیند که پیش از این در فرانکفورت آلمان همایش مشابهی را برگزار کرده بودند و این دومین همایش مشابه است که در تاریخ یادشده برگزار میشود.
وی افزود: یکی از مهمترین اهداف این همایش تسهیل راه حضور بانکهای خارجی در ایران و جذب سرمایهگذاری خارجی است که با حضور بانکداران، روسای بانکهای مرکزی، صاحبنظران حوزههای نظامهای پرداخت و خدمات مالی انجام میشود. دیواندری تاکید کرد: براین اساس در همایش تهران 60 نفر از مهمانان خارجی در تعامل با بانکها و وزارتخانههای صنعت، معدن و تجارت، نفت، راه و شهرسازی، نیرو و کشاورزی راههای گسترش روابط طرفین را مورد کنکاش قرار خواهند داد.
دبیر دومین همایش تجاری و بانکی ایران و اروپا با بیان اینکه در این همایش کشورهای مختلف اروپایی شرکت خواهند کرد، گفت: کشورهای آلمان، انگلیس، ایتالیا، لهستان و روسیه در این همایش حضور دارند، البته بیشترین شرکتکننده از کشور آلمان بهدلیل سابقه دیرینه کارگزاری و فعال بودن شعب کشورهای طرفین خواهد بود. وی افزود: در حوزه پرداخت شرکتهای مهم اروپا از جمله شرکتهای مجری اتصال به شبکههای بینالمللی و از حوزه حسابرسی و خدمات مالی شرکتهای مطرح به تهران خواهند آمد.
دیواندری با تصریح اینکه در شرایط کنونی کشور بهدلیل گسترش تعاملات، بانکهای داخلی لازم است با مقررات بینالمللی آشنایی پیدا کنند، افزود: در این زمینه شرکتهای مشاوره حقوقی و مدیریت آخرین دستاوردهای خود را در میزگرد و سخنرانیها تشریح میکنند.
کارشناسان اقتصادی معتقدند که به منظور صرفهجویی در هزینه و تسریع در این زمینه طراحی، توسعه و بهسازی در ابزارها و سیستمهای مالی در نظام بانکی میتواند با استفاده از چارچوبها و تجربههای موقتی که توسط بانکها و موسسات مالی معتبر جهانی پیش از این عملیاتی شده است، انجام پذیرد.
بانکهای خارجی با توجه به استفاده از استانداردها و الزامات مبتنی بر تکنولوژیهای فناوری اطلاعات و ارتباطات و و قوانین و مقررات فرآیندهای بانکی موفقیتهای بزرگی را در عرصه بانکداری کسب کردهاند. پس در این فضا، بانکهای داخلی برای ورود به بازارهای جهانی ناگزیر به تجدید و اصلاح ساختار و مدلهای فرآیند کسب و کار بانکی با استفاده از تکنولوژی مدرن و رعایت استانداردهای مدیریت فناوری اطلاعات در کسب وکار خواهند بود که این امر موفقیت شبکه بانکی را بهدنبال خواهد داشت.
ملزومات حضور بانکهای خارجی
شاهین شایانآرانی، کارشناس اقتصادی در گفتوگو با «فرصت امروز» درباره راههای حضور و همکاری بانکهای اروپایی در ایران گفت: این بانکها به دو طریق میتوانند با بانکهای ایرانی به مشارکت و فعالیت مشترک بپردازند. یک راه تاسیس شعبه است که پیش از این هم اعلام شده که برخی از بانکها ابراز تمایل کردهاند که در ایران شعبه داشته باشند و راه دیگر این است که از طریق مشارکت با طرف ایرانی و بهعنوان سهامدار به فعالیت بپردازند.
وی افزود: اما پیش از اینکه ما بخواهیم به این پرسش پاسخ دهیم که بانکهای ایرانی به چه روشی میتوانند با نظام بانکی ایران به همکاری بپردازند، باید به این پرسش بپردازیم که آیا زمینه حضور بانکهای خارجی در ایران فراهم شده است؟ این نکته مهمی در جلب نظر بانکهای خارجی در ایران است و میتواند مشوق خوبی برای آنها باشد. آرانی تاکید کرد: بهبود فضای کسبوکار و تسهیل حضور آنها میتواند تضمینکننده سودآور بودن فعالیتهای بانکی آنها باشد.
وی ادامه داد: یکی از مهمترین کارهایی که در این باره باید صورت بگیرد، یکسانسازی نرخ ارز است. در صورتی که نرخ ارز شفاف باشد بانکهای خارجی یا هر سرمایهگذار دیگری میتوانند به سادگی در مورد هزینههای خود به ارزیابی دقیقی برسند. وی افزود: کاهش نرخ تورم اقدام مهم دیگری است که در صورت تداوم میتواند تاثیر مهمی روی حضور بانکهای خارجی در ایران داشته باشد. برای این کار لازم است که نرخ تورم تکرقمی شدن روند کاهشی خود را حفظ کند.
* ارتباط با کارشناس: nasim64najafi@gmail.com