تداوم افت شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران به بیش از یکسال و حتی افت شاخص بورس پس از انتصاب دکتر فطانتفرد به سمت ریاست سازمان بورس اوراق بهادار تهران و عدم ارائه اقدامات حمایتی از بازار سرمایه از سوی دولت، این نگرانی را برای سرمایهگذاران رقم زده که آیا ریزش شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران به محدودههای کمتر از 66 هزار واحد و در مرحله بعد به کمتر از 60 هزار واحد میتواند امکانپذیر باشد یا خیر؟ در ذیل اشاره میکنیم که مولفههای حمایتی ریزش شاخص کل از مولفههای حمایتی صعود شاخص کل برتر بوده و میتوان همچنان ریزش شاخص کل بورس را در دو مرحله انتظار داشت.
مرحله اول ارائه بودجه سال آتی شرکتها به ارقامی کمتر از سود سال جاری شرکتها خواهد بود. افت قیمت جهانی نفتخام و در پی آن کاهش قیمت محصولات پتروشیمی از جمله محصولات متانولی، آروماتیکی و پلیمری و به موازات سهم بیش از 20درصدی ارزش صنعت پتروشیمی از کل ارزش بازار سرمایه میتواند زمینه تعدیل منفی سود هر سهم شرکتهای این صنعت را نسبت به سال جاری به همراه داشته باشد. همچنین افزایش نرخ ارز مبادلاتی از 2650 به 2850 تومان میتواند زمینه افزایش بهایتمام شده برخی از شرکتها از جمله صنایع دارویی و خودرویی را همراه داشته باشد و از آنجایی که نرخ فروش این شرکتها دستوری است، انتظار ارائه بودجههایی پایینتر از سال جاری امکانپذیر است.
***
لوگوی بورس تهران برگرفته از یک نشان برنجی مربوط به دوره هخامنشایان است که در استان لرستان کشف شده است. در این لوگو چهار انسان دست در دست یکدیگر (اتحاد و همکاری) در درون دایرهای قرار دارند که نشان گر دنیا است. دنیایی که بر اساس افسانههای قدیمی ایران بر روی شاخ دو گاو قرار دارد؛ که خود نشانه ثروت و بهرهوری هستند. این نشان هم اکنون در موزه لوور پاریس نگهداری میشود
***
همچنین افت یک دلاری قیمت نفتخام میتواند کسری بودجه بیش از یک هزار میلیارد تومانی را در بودجه سال آتی به همراه داشته باشد، بنابراین تعبیر کسری بودجه میتواند کاهش حجم فعالیتهای عمرانی و کاهش حجم فعالیتهای تولیدی و خدماتی مرتبط از جمله فولادیها و سیمانی را به همراه داشته باشد که سهم صنایع مربوط از کل ارزش بازار بورس نیز قابل توجه است. علاوه بر این، دورنمای وضعیت قیمت سنگ آهن جهانی نیز نزول قیمتی محصولات سنگ آهنی را روشنتر میسازد. قیمت جهانی سنگ آهن در یکسال اخیر از 120 دلار در هر تن به کمتر از 50 دلار در هر تن ریزش داشته، بنابراین کاهش قیمت سهام شرکتهای سنگ آهنی و شرکتهای مادر سنگ آهنی از جمله و معادن و امید نیز پیشبینی میشده و انتظاری بر رشد قیمتی سهام این شرکتها نیست.
مولفه بعدی اثرگذار منفی بر شاخص کل بورس و انتظار ریزش شاخص کل به کمتر از 60 هزار واحد بازگشایی پالایشگاهها است. بحث کیفیسازی محصولات پالایشگاهی و به تبع آن قیمتگذاری فروش محصولات پالایشگاهی مرتبط با کیفیسازی و ابهام سرمایهگذاران از اثرات این موضوع بر صورتهای مالی پالایشگاهها و همچنین افت قیمت جهانی فرآوردههای نفتی از جمله بنزین و ... ابهام سرمایهگذاران بر این صنعت را بیش از پیش ساخته، بنابراین انتظار طولانی از بازگشایی پالایشگاهها و همچنین سایر نمادها میتواند سایه تردید افت قابل توجه قیمتی سهام این گروه را بر شاخص کل بورس وزین سازد و شاخص کل بورس را کمتر از 60 هزار واحد سوق دهد. در مطالب بعدی به ارائه راهکارهای سرمایهگذاران در بازار سرمایه با جمیع شرایط فعلی برای حضور و فعالیت در بازار سرمایه و در گروههای بازار میپردازیم.