بخش خصوصی به دلیل انباشت مطالباتش از وزارت نیرو، دیگر تمایلی به ساخت نیروگاههای جدید و ورود به عرصه ایجاد زیرساختهای تامین برق کشور ندارد. اما محمد پارسا، عضو هیاتمدیره سندیکای صنعت برق خبر میدهد که دولت قصد دارد با افزایش سهمیه صادرات برق نیروگاههای خصوصی، انگیزه لازم برای حضور در عرصه ساخت نیروگاه را فراهم کند. محمد پارسا، عضو هیاتمدیره سندیکای صنعت برق به «فرصتامروز» میگوید: اخیرا وزارت نیرو اعلام کرده که بخش خصوصی میتواند با ایجاد نیروگاه جدید، 50 درصد برق تولیدی خود را به خارج صادر کند. وی اضافه میکند: اگرچه بخش خصوصی تمایلی به حضور در عرصه ساخت نیروگاه ندارد اما پیشنهاد اخیر وزارت نیرو مشوق خوبی برای فعالان این بخش خواهد بود.
عضو هیاتمدیره سندیکای صنعت برق معتقد است که با صدور مجوز برای صادرات نیمی از برق تولید شده در نیروگاههای جدید، بخش خصوصی 50 درصد پول خود را از خارج وصول کرده و دیگر دغدغه افزایش حجم مطالبات خود در وزارت نیرو را نخواهد داشت. وی بیان میکند: متاسفانه دولت به دلیل اختصاص بخشی از پول برق به یارانه نقدی و غیرواقعی بودن بهای برق، قادر نیست مابهالتفاوت هزینه تمام شده تولید و نرخ دریافتی از مشترکان را به تولیدکنندگان پرداخت کرده و به همین دلیل وزارت نیرو به بدهکاری بزرگ تبدیل شدهاست. پارسا همچنین از تصمیم دولت برای مشابهسازی نرخ سوخت تحویلی به نیروگاههای خصوصی با پتروشیمیها خبر میدهد. وی اضافه میکند: سوخت پتروشیمیها هم یارانهای نبوده و بهای آن حدود 13 سنت تعیین شدهاست.
ارسال دستورالعمل صادرات برق به سندیکا
هوشنگ فلاحتیان، معاون وزیر نیرو در امور برق نیز خبر اعلام شده از سوی عضو هیاتمدیره سندیکای صنعت برق در زمینه صدور نیمی از برق تولید شده در نیروگاههای خصوصی تازهساز را تایید میکند. وی به «فرصت امروز» میگوید: نامه مربوط به صادرات برق، روز دوشنبه تدوین و به سندیکای صنعت برق ارسال شد و به وزارتخانه هم این مسئله را اعلام کردیم. فلاحتیان ایجاد امکان صادرات نیمی از برق تولید شده در نیروگاههای خصوصی را مشوق مناسبی برای بخش خصوصی به منظور ورود به عرصه ساخت نیروگاه جدید میداند. وی در پاسخ به این پرسش که با تصمیمات جدید، پیشبینی میکنید چند نیروگاه در کشور ساخته شود، عنوان میکند: تصمیم گرفتهایم ظرف دو تا سه سال آینده میزان صادرات برق کشور را تا سه برابر میزان فعلی افزایش دهیم. برای دستیابی به این هدف باید برنامهریزی درست انجام دهیم. فقط نباید در ارتباط با این مسائل صحبت کنیم، بلکه باید زیرساختهای لازم هم فراهم شود.
حل مشکل مطالبات بخش خصوصی در انتظار تصمیم دولت
پس از آنکه دولت تصمیم گرفت ساخت نیروگاه و تولید برق را به بخش خصوصی واگذار کند، این بخش وارد عمل شد. به گفته محمد علی وحدتی، عضو انجمن نیروگاهداران بخش خصوصی در حال حاضر 50 درصد برق تولیدی در کشور توسط بخش خصوصی تولید میشود. زیرا علاوه بر ساخت نیروگاه توسط این بخش، برخی نیروگاههای دولتی نیز در جریان خصوصیسازی به متقاضیان واگذار شد. متاسفانه 30 هزار میلیارد تومان بدهی دولت به بخش خصوصی صنعت آب و برق، انگیزه فعالان این بخش را برای حضور بیشتر در عرصه کاهش داد اما وحدتی به «فرصت امروز» میگوید: برای حل مشکل عدم انجام بهموقع تعهدات دولت، راهکارهایی در قانون پیشبینی شدهاست.
وی اضافه میکند: در قانون برنامه پنجم هم راهکاری برای پرداخت مطالبات بخش خصوصی پیشبینی شده بود. اواخر سال گذشته مصوبهای در کمیسیون اقتصادی دولت به تصویب رسید. براساس این مصوبه مشترکانی که بیش از پنج مگاوات برق مصرف میکنند یا باید مستقیما با نیروگاههای خصوصی وارد مذاکره شده و برق خود را خریداری کنند- که اصطلاحا به آن قراردادهای دوجانبه میگویند- یا اینکه خود اقدام به ساخت نیروگاه کنند. راهکار دیگر قانون، تامین برق مورد نیاز این مشترکان از طریق بورس انرژی است. وی با اشاره به اینکه در سالهای اخیر بورس انرژی فعالیت خود را آغاز کرده و این مجموعه در گام نخست اقدام به فروش برق کردهاست، بیان میکند: نیروگاههای خصوصی، بخشی از برق خود را به بورس میدهند تا از این طریق به دست مصرفکننده برسد.
وحدتی معتقد است که مصوبه دولت درباره مشترکانی که بیش از پنج مگاوات برق مصرف میکنند، مشوق خوبی برای حضور بخش خصوصی در عرصه است اما متاسفانه هنوز به مرحله اجرا نرسیدهاست. وی میگوید: این تصمیم فقط در حد مصوبه کمیسیون اقتصادی است، بنابراین باید تبدیل به مصوبه هیات دولت شده و سپس ابلاغ شود. با اجرایی شدن این تصمیم به دلیل آنکه دولت دیگر خریدار انحصاری نیست، وضعیت بهبود خواهد یافت.
گاز تحویلی به نیروگاهها همقیمت خوراک پتروشیمی باشد
عضو انجمن نیروگاهداران بخش خصوصی تصمیم دولت درباره قیمت گاز تحویلی به نیروگاهها را نیز در عزم بخش خصوصی برای مشارکت در ساخت نیروگاهها موثر میداند. وی عنوان میکند: براساس قانون برنامه پنجم، دولت میتواند بخش خصوصی را به تولید و صادرات برق تشویق کند اما سوخت تحویلی به نیروگاهها باید غیریارانهای باشد. این مسئله همواره بحث جدی بین وزارت نیرو و نفت بودهاست. وحدتی تاکید میکند: برق هم مانند محصولات پتروشیمی، خروجی نیروگاه است. عملکرد نیروگاهها و پتروشیمیها از نظر تولید محصول یکسان بوده و باید بهای سوختی که به نیروگاهها تحویل داده میشود، مشابه بهای سوخت پتروشیمیها باشد. وی ادامــه مـیدهــد: وزارت نفت معتقد است باید به نیروگاهها سوخت غیریارانهای تحویل داده شود. تاکنون این وزارتخانه عددی را بهعنوان بهای پیشنهادی گاز تحویلی به نیروگاهها مکتوب نکرده اما گفته شده بود رقم 30 تا 35 سنت را برای سوخت نیروگاهها در نظر گرفتهاست. اختصاص چنین ارقامی برای سوخت نیروگاهها، تولید و صادرات برق را قطعا غیراقتصادی میکند.
عضو انجمن نیروگاهداران بخش خصوصی بیان میکند: پتروشیمیها سال گذشته رقم 13/5سنت را برای خوراک خود پرداخت کردند. البته قبل از افزایش قیمتها ارقام بسیار کمتری را به وزارت نفت پرداخت میکردند و مقاومت زیادی در برابر تغییر قیمتها از خود نشان دادند. وحدتی در پاسخ به این پرسش که آیا براساس دستورالعملهای گذشته، ظرفیت صدور برق در نیروگاههای جدیدالتاسیس افزایش یافته، میگوید: براساس قانون نیروگاههای بخش خصوصی میتوانند بخشی از برق تولیدی خود را صادر کنند. بــرای ایـن مـسـئله دستورالعملهایی نوشته شده و طبیعی است که اولویت وزارت نیرو تامین نیازهای داخلی باشد. وی ادامه میدهد: عدد دقیق صادرات برق در دستورالعملهای قبلی را به خاطر ندارم اما میدانم که یک نیروگاه خصوصی هیچگاه نمیتواند تمام برق تولیدی خود را صادر کند.