اداره باشگاه ورزشی یکی از مشاغلی است که چندان به مدیریت آن توجه نمیشود. شاید دلیل این موضوع کوتاهی برخی مسئولان یا کمتر دیده شدن این مجموعهها و از سوی دیگر هزینههای زیاد اداره این مکان باشد. همین مسئله هزینه ثبت نام در کلاسها را بالا میبرد و مشتریان این کسبوکار را کم میکند. چند سالی است که مجموعههای ورزشی زیادی در سطح شهر احداث شده اما تنها برخی از این مکانها توانستهاند به طور مداوم فعالیت خود را ادامه دهند و هر روز به معروفیت و خوشنامی خود بیفزایند. اینکه مدیران این مجموعههای ورزشی چه اقداماتی را در این زمینه انجام دادهاند، در ادامه میخوانید.
از دهه 1380 مجموعههای ورزشی از نظر تعداد شروع به رشد کردند و این موضوع نشات گرفته از ورزشهای جهانی بود که در داخل کشور باب شده بود. در دهه 1350 باشگاههای زیادی در سطح شهر مشاهده نمیشد و کمترین تعداد تاسیس باشگاه متعلق به این دوره است. این در حالی است که در دهه 80 بیشترین آمار ثبت باشگاه رقم خورده است. البته در دهه 50 هر کسی توان مالی نداشت که بخواهد هم کار کرده و هم خانواده را اداره کند و هم ورزش. درست است که درحالحاضر میزان ورزشکاران نسبت به جمعیت از گذشته بیشتر شده، اما به همان نسبت تعداد باشگاههای ورزشی هم افزایش پیدا کرده است. محمدعلی باقری یکی از مدیران مجموعه ورزشی در خیابان ولیعصر است. او میگوید که تنها برای مدیریت باشگاهی که از آن نان میخورد حدود 4سال زمان گذاشته و همه زیر و بم آن را فراگرفته است. این مدیر اضافه میکند: اکنون تعداد افرادی که در باشگاه بنده آموزش میبینند حدود 100 نفر و شهریه هر کدام از آنها 40 تا 50 هزار تومان است.
یک مدیر ورزشکار
این مدیر باشگاه شرح حال خود را این طور توصیف میکند: «من از سن 17 سالگی ورزش را شروع کردم به طوری که درس هم نتوانستم بخوانم، اما زمانی به خودم آمدم که متوجه شدم مقولهای به نام مدیریت در زندگی من کم است. رفتار غیرمدیریتی باعث میشد تا ذهنم بسیار مشغول شود و نتوانم به بقیه مسائل زندگیام رسیدگی کنم. بنابراین تصمیم گرفتم دانش این حوزه را فرابگیرم و نزد استادم رفتم.
وی علاوه بر اینکه درسهای رزمی به بنده آموزش میداد فنونی را میگفت که باعث آرامش ذهن میشد و همین امر دلیلی شد تا از آن دغدغهها نجات پیدا کنم. بعد از آن تصمیم گرفتم وارد دانشگاه شوم. اتفاقا مدیریت بازرگانی هم در دانشگاه تهران قبول شدم، اما زمانی که فارغالتحصیل شدم و تصمیم گرفتم باشگاهی برای خود تاسیس کنم دریافتم که قدرت مدیریتم بسیار پایین است و اینکه تنها درسش را بخوانی نمیتوانی موفق شوی، در نتیجه تصمیم گرفتم خودم را به قول معروف به روز کنم و حدود سه سالی در یک باشگاه ورزشی کمک مربی بودم.بعد از آن علاقه شدید من به ورزش باعث شد بتوانم یک مجموعه ورزشی نسبتا خوب را در یکی از محلههای پایین شهر تاسیس کنم. هر سال که میگذشت درآمد باشگاه افزایش مییافت، تا جایی که تصمیم گرفتم یک شعبه دیگر در خیابان ولیعصر تهران راهاندازی کنم و اکنون با موفقیت در این حوزه مشغول به فعالیت هستم.»
تبلیغات حرف اول را میزند
به گفته این مدیر باتجربه، اگر میخواهید یک باشگاه ورزشی را در سطح عالی مدیریت کنید باید تبلیغات گسترده و قابل توجهی داشته باشید. به این دلیل که باشگاهها به طور معمول در طبقه دوم یا زیرزمین قرار دارند و هر کسی اطلاع ندارد که یک مجموعه ورزشی در آنجا فعالیت میکند. در نتیجه علاوه بر تبلیغات تراکتی باید اطراف محل باشگاه را هم مملو از تبلیغات کنید تا آن فضا به چشم همه آشنا بیاید. مهم نیست چه ورزشی را شروع کردهاید مهم این است که یک کسبوکار عالی برای خود راه بیندازید و از این راه کسب درآمد کنید.
بهعنوان یک مدیر باشگاه ابتدا باید یک میز جلوی در ورودی بگذارید تا مراجعان را برای حرفهای که قصد دارند فرابگیرند راهنمایی کنید. برخی باشگاهها بهصورت کلی فعالیت میکنند و برخی دیگر بهصورت تخصصی فعالیت خود را ادامه میدهند. کارمندی برای بخش راهنمایی استخدام کنید تا ثبتنامها و پرونده ورزشکاران را تشکیل دهد، بعد از آن باید به فکر چند مربی برای تعلیم و آموزش باشید. سعی کنید آنقدر خوشنام باشید که وقتی به مربیان پیشنهاد کار میدهید خوشحال شوند، نه اینکه اعتبار باشگاهتان را زیر سوال ببرند. با مربیانی که قصد دارند با شما فعالیت کنند حتما قراردادی ببندید و شرایط کار و همچنین زمان آموزش را توضیح دهید.
ضرورت زمانبندی دقیق
در مرحله بعد باید زمانبندی را انجام دهید. در این زمینه آنقدر باید دقیق عمل کنید که هیچ مربیای با مربی دیگر و همچنین شاگردانشان با یکدیگر برخورد نزدیک نداشته باشند. به طور معمول فاصله هر سانس باشگاه با سانس بعدی باید حداقل 15 دقیقه باشد. بعد از تکمیل همه این کارها میتوانید قسمتی را بهعنوان بوفه باشگاه در نظر بگیرید و آن بخش را به یک مدیر خلاق و باسلیقه اجاره دهید. اجاره همین قسمت میتواند بخش زیادی از هزینههای باشگاه را پوشش دهد.
در بخش بعدی باید توجه داشته باشید که از لامپهای کم مصرف استفاده شود. به این دلیلی که افزایش این هزینهها توجیه اقتصادی ندارد و تنها به شما ضرر میرساند. هر چند صرفهجویی در این کار پرهزینه بسیار مهم است، نقش یک خدمتکار را برای تمیز نگه داشتن باشگاه نادیده بگیرید. محیط تمیز باعث میشود تا همه افراد به باشگاه شما جذب شوند و فعالیت خود را در آن ادامه دهند. برای دریافت شهریه هم خیلی دندان گرد نباشید و تخفیفی را برای مشتریان دائم خود در نظر بگیرید. بهعنوان مثال افرادی را که در طول یکسال به طور دائم ثبتنام میکنند میتوانند یک ماه بهصورت رایگان استفاده کنند یا شهریه نیمبها پرداخت کنند. این کار شما را نسبت به سایر رقبا متمایز میکند.