ایران دارای دومین ذخایر گاز طبیعی در جهان است، اما این حجم قابل توجه انرژی نتوانسته به ایران در زمینه حضور و تاثیرگذاری در بازارهای بینالمللی کمک کند. هماکنون و با توجه به دستیابی ایران و قدرتهای جهانی به یک توافق جامع هستهای و چشمانداز اقتصاد و صنعت انرژی ایران در دوران پساتحریم، منابع غنی گاز طبیعی ایران و امکان جایگزین شدن این کشور به جای روسیه بهعنوان عمدهترین تامینکننده گاز اتحادیه اروپا از جمله موضوعات اصلی نشستها و کنفرانسهای انرژی در قاره سبز است.
در همین رابطه و در روز سهشنبه گذشته طی نشستی در شورای آتلانتیک مسائل مربوط به آینده صنعت انرژی ایران با موضوع «دوران پس از توافق: نقش گاز طبیعی در صنعت گاز ایران» با حضور دکتر برندا شیفر، محقق میهمان در دانشگاه جورج تاون برگزار شد. عمده مباحث مطرح شده در این نشست در رابطه با نقش گاز طبیعی در صنعت انرژی ایران و امکان تامین گاز مورد نیاز اروپا توسط این کشور بود که دکتر شیفر ضمن سخنرانی پیرامون این موضوع گفت: تامین گاز مورد نیاز اروپا توسط ایران و جایگزین شدن تهران به جای مسکو بهعنوان تامینکننده عمده گاز اروپا سالها به طول خواهد انجامید.
دکتر شیفر ادامه داد: «در حال حاضر ما شاهد بزرگنماییهای بسیار زیادی در رابطه با جایگزین شدن روسیه با ایران در قالب استراتژی جدید گاز LNG اروپا هستیم.» وی با تکرار این موضوع که صادرات گاز ایران به اروپا سالهای سال به طول خواهد انجامید اعلام کرد: «در این میان موانعی نیز ممکن است ایجاد شود که عمدهترین این موانع روسیه خواهد بود. چراکه با توجه به عادی شدن روابط ایران با کشورهای غربی پس از تحریم، روسها در موقعیتهای بسیاری خود را در جبهه مقابل ایران خواهند یافت.»
خانم شیفر در پاسخ به سوالی در مورد بازارهای انرژی مورد علاقه ایران گفت: «برخی از کشورهای حوزه خلیجفارس اخیرا تصمیم گرفتهاند از حجم بیشتری از گاز طبیعی استفاده کنند. این کشورها میتوانند بازار احتمالی گاز طبیعی ایران باشند. با این حال نباید از دشواریهای قطر در زمینه صادرات گاز LNG به برخی کشورهای همسایه خود غافل شد. این دشواریها ممکن است حجم گاز صادراتی احتمالی ایران را محدود کند.
در ادامه این نشست خانم یگانه تربتی از خبرنگاران و کارشناسان رویترز گفت: «همزمان با توافق جامع هستهای و رفع تحریمهای بینالمللی احتمال افزایش تقاضا برای گاز در داخل ایران نیز وجود دارد.» دکتر سارا وخشوری، مدیر موسسه مشاورهای SVB Energy International که در حوزه انرژی فعالیت میکند در این باره گفت: «تولید گاز در میدان گازی پارس جنوبی تا سال 2018 میلادی به احتمال بسیار دو برابر خواهد شد.» درحالیکه خانم وخشوری از تمایل ایران به توسعه میادین گازی و افزایش تولید گاز طبیعی خود اشاره میکند، احتمال دارد تولید میعانات گازی ایران نیز به شکل قابل توجهی افزایش یابد.
مدیر موسسهSVB Energy Internationalادامه داد: «صادرات گاز ایران به اروپا به دو عامل اصلی بستگی دارد؛ قیمت و اعتماد. در ارتباط با قیمت در حال حاضر ایران ظرفیت مورد نیاز برای صادرات گاز طبیعی به اروپا را در اختیار ندارد اما تا سال 2019 – 2020 ظرفیت صادرات گاز این کشور افزایش خواهد یافت.»
باربارا اسلاوین، خبرنگار المانیتور در واشنگتن معتقد است با توجه به توافق صورت گرفته و رفع تحریمهای بینالمللی، ایران مجددا قادر خواهد بود تا به شبکه بانکی بینالمللی دسترسی داشتهباشد، از خدمات بیمهای استفاده کند و در نهایت به جذب سرمایهگذاری خارجی اقدام کند، نفت خود را بفروشد و به واحد پولی آمریکا دسترسی داشته باشد. خانم اسلاوین اضافه کرد: «اعمال مجدد تحریمها بر اقتصاد ایران توسط کنگره آمریکا بسیار دور از ذهن به نظر میرسد. مگر آنکه عدم تعهد طرفین به اجرای مفاد توافق جامع هستهای زمینه بازگشت تحریمها را فراهم کند. فراموش نکنید که ایران به فروش نفت و گاز خود و افزایش درآمدهای خود و دسترسی به بازارهای جهانی انرژی نیاز دارد.»
منبع: مجله گازی اروپا