در حالی که روسیه پس از اختلافات اخیر با اتحادیه اروپا نیازمندیهای غذایی خود را در فهرستی بالغ بر 60 محصول به ایران اعلام کرد، وزیر اسبق کشاورزی تاکید کرد که صادرات این محصولات باید مدیریت شود و با توجه به حفظ منابع پایه کشور باشد و هیچگونه تعهدی برای تامین مایحتاج روسها در زمینه محصولات آببر ندهیم.
پس از دستور اخیر رییسجمهور روسیه مبنی بر ممنوعیت واردات محصولات غذایی از اتحادیه اروپا، ایران بهعنوان یکی از کشورهایی که میتواند تامینکننده نیازمندیهای غذایی کشاورزی روسیه باشد در فهرست مسئولان این کشور قرار گرفت؛ بهگونهای که روسیه در درخواستی بالغ بر 60 قلم موادغذایی و کشاورزی را بهعنوان نیازمندیهای این کشور از ایران اعلام کرده است.
عیسی کلانتری، دبیر کل خانه کشاورز در این باره به ایسنا گفت: بعضی از محصولاتی که در فهرست ارسالی از روسیه قرار دارد مانند موز، آناناس، قهوه، روغن زیتون و غیره محصولاتی هستند که در داخل چندان تولید نمیشوند و جزو محصولات وارداتی به شمار میروند که ایران میتواند این محصولات را از طریق صادرات مجدد به روسیه بفرستد.
وی افزود: بسیاری از محصولات دیگر مانند انواع میوه، صیفیجات از جمله هندوانه، سیبزمینی و غیره که جزو محصولات آببر بهشمار میروند در سال گذشته تولید شده و همچنان مازاد آنها در کشور وجود دارد که میتواند فرصتی جدید برای ارزآوری کشور باشد اما ایران برای درازمدت باید سیاستگذاری خود را براساس منافع ملی تعیین کند.
وزیر اسبق کشاورزی ادامه داد: در بلندمدت ایران نباید هیچگونه تعهدی برای تامین مایحتاج روسها در زمینه محصولات آببر بدهد زیرا صادرات محصولات کشاورزی به روسیه باید بهگونهای مدیریت شود که آسیبی به دیگر مشتریان محصولات کشاورزی ایران از جمله عراق نزند. از سوی دیگر به تنظیم بازار داخلی نیز توجه کنیم که صادرات بیش از حد آسیبی به آن وارد نکند.
کلانتری گفت: روسیه نمیتواند همه نیازهای خود را از طریق ایران تامین کند اما با توجه به شرایط موجود میتواند نیازمندیهای خود را از طریق کشورهایی مانند چین، هند و ایران برطرف کند.
دبیرکل خانه کشاورز اظهار کرد: صادرات محصولات کشاورزی به روسیه باید بهگونهای باشد که صادراتی دارای مزیت براساس شاخص بهرهوری آب و مازاد نیاز داخلی باشد؛ بهگونهای که نباید کالایی که آببری بالایی دارد و درآمد ارزی چندانی برای کشور ندارد تولید و صادر کنیم.
وی تاکید کرد: وزارت جهاد کشاورزی در راستای توسعه صادرات خود به روسیه باید سیاستی را تدوین و اجرا کند که به منابع پایه از جمله منابع آبی کشور که دچار بحران است آسیب وارد نشود زیرا مشکل اصلی کشور در این شرایط، بحران آب و کمبود منابع آبی است و باید مسئولان توجه کنند تا سهم آب در بخش کشاورزی کاهش یابد نه اینکه از طریق صادرات آب مجازی آن را افزایش دهیم.