در سال ۲۰۰۰ میلادی 10 میلیون مورد جدید سرطان و شش میلیون مورد مرگ وابسته به سرطان در دنیا به ثبت رسید. در امریکا هر سال در حدود یک و نیم میلیون نفر برای نخستین بار متوجه میشوند که به نوعی سرطان مبتلا شدهاند. براساس آمار سرطان باعث مرگ ۵۵۶۰۰۰ نفر در سال ۲۰۰۳ شد که برابر مرگ روزانه ۱۵۰۰نفر است و فقط مرگ ناشی از بیماریهای قلبی و عروقی دارای شیوعی بیش از آن است.
شایعترین تومورها در مردان سرطان پروستات، ریه و روده بزرگ است و در زنان سرطان پستان، ریه و روده بزرگ. سرطانهای ریه، پستان، پروستات و روده بزرگ بیش از ۵۰درصد سرطانهای تشخیص داده شده و نیز مرگ ناشی از سرطان را در امریکا شامل میشوند. در طول ۵۰ سال گذشته میزان کلی مرگ وابسته به سن ناشی از سرطان به طور قابل توجهی در مردان افزایش یافته در حالی که این نسبت در زنان کمی کاهش یافته است. این افزایش در مردان بیشتر به علت سرطان ریه است ولی بهبود این نسبت را در زنان میتوان به کاهش واضح میزان مرگ و میر ناشی از سرطانهای رحم، معده، کبد و از همه مهمتر سرطان دهانه رحم در زنان مرتبط دانست. تفاوتهای بارزی در میزان وقوع و مرگ و میر ناشی از انواع سرطان در سرتاسر دنیا وجود دارد.
برای مثال میزان مرگ ناشی از سرطان معده در ژاپن هفت تا هشت برابر امریکاست؛ در مقابل میزان مرگ و میر ناشی از سرطان ریه در امریکا کمی بیش از دو برابر ژاپن است. مرگ و میر ناشی از سرطان پوست که بیشتر به علت ملانوم بدخیم است در نیوزیلند شش برابر شایع تر از ایسلند است که مهمترین علت آن تفاوت در معرض نور خورشید قرار گرفتن (یا نقص لایه ازن) است.
عوامل محیطی: این عوامل در محیط اطراف ما، محل کار، غذا و. . . یافت میشود. از عوامل محیطی که در ایجاد سلولهای سرطانی نقش دارند می توان آلودگی، دخانیات، موادغذایی، الکل، برخی پرتوها و نیز رشد و تکثیر ویروسها را نام برد.
آلودگی: نقش آلودگی در ایجاد سرطان هنوز مشخص نیست، با این وجود گمان میرود که آلودگیهای شیمیایی احتمال جهش سلولها را افزایش داده و میتوانند موجب گسترش سرطان در بدن شوند.
دخانیات: مصرف دخانیات در ایجاد سرطان در مجاری تنفسی نقش اساسی دارد. 90 درصد ابتلا به سرطان ریه به دلیل کشیدن سیگار رخ میدهد.
موادغذایی: مصرف الکل در ابتلا به سرطانهای دهان (به غیراز لب)، حنجره و مری موثر است و احتمال بروز سرطان کبد را بالا میبرد. مصرف قند در طول دوره درمان سرطان ممنوع است، زیرا سلولهای سرطانی با مصرف قند می توانند بهتر بافتهای دیگر بدن را آلوده کنند.
معنی این حرف این است که سلول سرطانی با مصرف قند قویتر میشود و با سرعت بالاتری تکثیر میشود. از این بحث همین را بگوییم که سلول سرطانی دارای 94 گیرنده قند است ولی سلول بدن دارای چهار گیرنده است و هر مولکول قندی را که ببیند جذب میکند و بزرگتر میشود.
پرتوها: برخی پرتوها همچون پرتوهای فرابنفش خورشید موجب سرطانهایی چون سرطان پوست میشوند.
عفونتهای باکتریایی یا ویروسی: برخی سرطانها همچون سرطان گردن رحم به علت عفونتهای ویروسی بروز میکنند. میزان خطر سرطان گردن رحم به سن نخستین مقاربت و تعداد شریکهای جنسی وابسته است. همچنین ویروس هپاتیت B و ویروس هپاتیت C در ایجاد سرطان کبد نقش دارند. از باکتریها نیز میتوان به هلیکوباکتر اشاره کرد که با سرطان معده و لنفوم معده در ارتباط است.