وزیــر نـیـرو گـفـت: شیرینسازی آب دریا و انتقال آن به مناطق دارای بحران آب، یکی از مهمترین سیاستهای وزارت نیرو برای تأمین نیازهای شرب جامعه است. ایران به عنوان کشوری که در منطقه خشک جهان واقع شده با بحران آب روبهرو است. بسیاری از کارشناسان بر این باورند که فلات ایران گنجایش جمعیت 80 میلیونی کشور را ندارد. وابستگی بخشهای شرب، صنعت و کشاورزی به منابع آب زیرزمینی هم سبب شده که این ذخایر استراتژیک تخلیه شده و از دسترس خارج شوند. به همین دلیل متولیان آب کشور به دنبال یافتن منابع جدید آب برای تأمین نیازهای جامعه هستند.
شیرینسازی آب دریا جدیدترین گزینه روی میز
اگرچه پیش از این از تلاش ایران برای شناسایی و مطالعه ذخایر آبهای ژرف به منظور بهرهبرداری از این منابع اخباری به گوش میرسید و مخالفتهای زیادی هم در این رابطه در محافل کارشناسی مطرح شد، اما به نظر میرسد شیرینسازی آب دریا جدیدترین گزینه وزارت نیرو برای نجات ایران از بحران پیش رو باشد. البته باید به این نکته توجه داشت که به زودی این رویکرد هم با محدودیتهای بینالمللی روبهرو خواهد شد.
کشورهای حاشیه خلیج فارس سالیان سال است که آب مورد نیاز خود را از شیرینسازی دریاهای نوار جنوبی ایران تأمین میکنند. رفتار آنها اگرچه زمینه شور شدن آب خلیج فارس را فراهم کرده اما شیخ نشینهای جنوب ایران مطابق معمول سعی میکنند توپ را به زمین ایران بیندازند. به عنوان مثال راشد بن فرهاد، وزیر محیط زیست و آب امارات متحده عربی، در هفتمین اجلاس شورای جهانی آب که 25 فروردین ماه سال جاری در شهر دائگو در کره جنوبی برگزار شد، از ایران و عراق درخواست کرد تا بر کیفیت آب دجله و فرات و کارون نظارت بیشتری داشته باشند، زیرا آب این رودخانهها بر سلامت محیطزیست خلیجفارس تأثیر میگذارد. وی در این نشست مدعی شد که خلیج فارس برای امارات حکم یک رودخانه را داشته و حفظ اکوسیستم آن برای این کشور اهمیت دارد.
شنیدهها حاکی است که بر اثر تحرکات کشورهای عربی، حداکثر تا پنج سال آینده نصب آب شیرینکنها در حاشیه دریاهای جنوب ایران و به ویژه خلیج فارس به دلیل اثرات منفی این عملیات بر اکوسیستمهای دریایی ممنوع خواهد شد. این در حالی است که ایران تاکنون فقط حجم محدودی از آب خلیجفارس را شیرین کرده و در اختیار ساکنان برخی از شهرهای کم جمعیت جنوب قرار داده و اگر زودتر اقدامی در این رابطه انجام ندهد، دیگر قادر به استفاده از این پتانسیل نخواهد بود.
ارسال آب شیرین شده به 16 استان
وزارت نیرو با توجه به حساسیتهای ایجاد شده و نیازهای آبی کشور تصمیم گرفته هرچه سریعتر از پتانسیل شیرینسازی آب دریاهای کشور استفاده کند. این وزارتخانه قصد دارد آب شرب 16 استان ایران را از طریق شیرینسازی آب خلیج فارس و دریای عمان تأمین کند.
حمید چیتچیان، وزیر نیرو در گفتوگو با «فرصتامروز» با تأیید انجام مطالعات برای شیرینسازی آب خلیج فارس و دریای عمان میگوید: مطالعه در این زمینه توسط یک کنسرسیوم در دست پیگیری است.
وی اضافه میکند: البته بخشهایی از عملیات شیرینسازی آب دریاهای جنوب هم در دست انجام است. وزیر نیرو در تشریح بیشتر این سخن خود با اشاره به اینکه برخی صنایع نظیر گلگهر کرمان و صنایع واقع در یزد، درخواست استفاده از آب شیرین شده خلیج فارس و دریای عمان را دارند، عنوان میکند: وزارت نیرو برای این صنایع مجوزهای لازم را صادر کرده و به عملکرد آنها نظارت میکند. وی عزم وزارت نیرو را برای استفاده از آب شیرین شده خلیج فارس و دریای عمان بسیار جدی توصیف میکند.
انتقال آب خزر به سمنان در حال پیگیری
استفاده از آب شیرین شده خزر برای تأمین نیازهای شرب و صنعت سمنان نیز طرح دیگری است که توسط وزارت نیرو پیگیری میشود. اگرچه حمید جلالوندی مدیر کل دفتر ارزیابی اثرات زیستمحیطی سازمان حفاظت محیط زیست در گفتوگو با «فرصتامروز» از رد این طرح در نشست مشترک مشاور طرح، مدیران دستگاههای اجرایی و سازمان حفاظت محیط زیست در روز 11 آبان ماه خبر داد، اما وزیر نیرو میگوید: اجرای این طرح به منظور تأمین آب سمنان در قالب پروژهای جداگانه در دست پیگیری است. البته به گفته مدیر کل دفتر ارزیابی سازمان محیط زیست این سازمان به مشاور طرح فرصتی یک ماهه داده تا طرح شیرینسازی آب خزر را بازبینی کند.