حدود یک سال است که دولت، مجلس و فعالان اقتصادی بخش خصوصی بر خروج اقتصاد ایران از رکود تاکید میکنند. میدانیم که رکود اقتصادی، عوارض متعدد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به همراه داشته و به همین دلیل، خروج از آن به عنوان یک اولویت کاری جدی مورد توجه قرار گرفت. در چند سال اخیر که اقتصاد ایران از رشد مناسب برخوردار نبود، تقاضای صنایع کشور برای مصرف گاز با اندکی کاهش مواجه شده بود و به همین دلیل در ماههای سرد سال با کمبود جدی تراز گاز مواجه نشدیم. ولی این وضعیت پایدار نیست و با به راه افتادن مجدد چرخهای صنعت، شاهد افزایش شدید تقاضا در بخشهای مولد اقتصاد خواهیم بود. طبیعی است که وقتی صنایع کشور از رکود به سمت رونق حرکت میکنند، لازم است همه ارکان تصمیمگیری کشور در خدمت این حرکت باشند تا هرچه زودتر به رشد موردنظر برنامه توسعه و سند چشمانداز دست یابیم.
این روزها کمیتههای مدیریت بحران در شرکت ملی گاز ایران و استانداریها مشغول برنامهریزی برای متعادل کردن مصرف و تولید گاز طبیعی هستند در شرایط کنونی اقتصاد ایران که خروج از رکود باید مهمترین اولویت مردم باشد، نمیتوان انتظار داشت که بار کمبود احتمالی گاز طبیعی در ماههای سرد سال، همچون سالهای گذشته بر دوش بخش تولید کشور بیفتد. برخلاف آنچه در 10 سال گذشته رخ داد، سهمیهبندی گاز صنایع و تشویق آنها به کاهش شیفتهای کاری، نمیتواند روشی مناسب باشد. از سوی دیگر، شرایط ارزی کشور به گونهای است که استفاده صنایع و نیروگاههای کشور از سوخت مایع را باید به حداقل برسانیم. سوخت مایع اعم از اینکه وارداتی باشد یا امکان صادرات آن موجود باشد، به معنای سوزاندن ارزهای خارجی است و به همین دلیل بهتر است تا جایی که میتوان از آن پرهیز کرد.
مجموع نکات یاد شده نشان میدهد که بهترین راه موجود برای ایجاد توازن مصرف و تولید گاز کشور در ماههای سرد، کاهش چشمگیر مصرف در بخشهای غیرمولد به ویژه مصارف خانگی است. این کار همچنین میتواند به بهبود شاخص «شدت انرژی» در کشور کمک کند. اگر صنعت نفت کشور با وجود دشواریهای فنی و مالی میکوشد تا منابع گازی کشور به ویژه ذخایر مشترک پارس جنوبی به سرعت توسعه یابد و سهم بیشتری از این منابع وارد اقتصاد کشور شود، بهتر است که این منابع وارد تولید و اقتصاد کشور شود نه آنکه سهم اصلی در بخشهای مصرفی غیرمولد سوزانده شود. هماکنون با گازسوزشدن نیروگاهها و صنایع کشور، روزانه معادل 200میلیون دلار در مصرف سوخت مایع صرفهجویی میشود و اگر بتوانیم این رقم را در دوران رونق اقتصادی باز هم افزایش دهیم، بهترین بهره را از صنعت گاز کشور بردهایم،
اما اینکه عسلویه را توسعه دهیم تا برخی از مردم در روزهای سرد زمستان از یک سو سیستم گرمایشی خانه مسکونی خود را در وضعیت حداکثری قرار دهند و از سوی دیگر پنجرهها را بگشایند، بیگمان زیان کردهایم. ایران از نظر منابع گازی رتبه دوم و به تعبیر برخی کارشناسان رتبه اول جهان را در اختیار دارد اما ثروتمند بودن کافی نیست و لازم است بتوانیم از ثروت خود، بیشترین و بهترین بهره را ببریم. یکی از راهکارهای مهم بهرهگیری حداکثری از ثروت گاز طبیعی، اولویت دادن به صنایع تولیدی کشور است تا گاز نه فقط گرمابخش خانهها، بلکه گرمابخش اقتصاد ایران باشد. بیگمان صنعت گاز کشور از این توانمندی و ظرفیت برخوردار است که یخ رکود اقتصادی را آب کند اگر از آن درست استفاده کنیم.
* دبیر تحریریه فرصت امروز