بیش از دو سال است که نخستین موتور جستوجوی صفحات وب ایرانی وارد فضای مجازی شده است و پس از آن نیز چند جستوجوگر دیگر با هدف رقابت با بزرگترین موتور جستوجوی دنیا یعنی گوگل پا به عرصه گذاشتند و حالا وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از آغاز به کار شورای راهبری موتور جستوجوی بومی با هدف عملیاتیسازی در شبکه ملی اطلاعات خبر داده است.
محمود واعظی با بیان این مطلب گفت: این شورا متشکل از نمایندگان پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، سازمان فناوری اطلاعات ایران، سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی و سه عضو به نمایندگی بخش خصوصی و نمایشگاهی است.
وی به وظایف شورای راهبری موتور جستوجوی بومی اشاره کرد و گفت: انسجام و جهتدهی، هدایت و راهبری پروژههای موتورجستوجوی بومی برای شبکه ملی اطلاعات با پشتیبانی کامل از خط و زبان فارسی، خدمات جستوجوی دولت الکترونیک و درگاه مجتمعسازی خدمات فناوری اطلاعات از جمله این وظایف است.
واعظی اظهارکرد: طرح موتور جستوجوی بومی که بهعنوان درگاه مجازی استفاده از خدمات در شبکه ملی اطلاعات است با هدف استقلال در فضای سایبری و ارائه خدمات مناسب با فرهنگ و نیازهای کاربران فارسیزبان در نظر گرفته شده است.
وزیر ارتباطات گفت: تمرکز این طرح بر ارائه خدمات متکی بر اطلاعات محلی و منابع اطلاعاتی بومی است که از جمله این موارد میتوان به ارائه سرویس جستوجو روی منابع اطلاعاتی مورد استفاده در خدمات دولت الکترونیک، سلامت الکترونیک، بانکداری الکترونیک و آموزش الکترونیک اشاره کرد.
وی ادامه داد: در این راستا طی چند سال اخیر در سازمان فناوری اطلاعات ایران فعالیتهایی در حوزههای توسعه خدمات موتور جستوجو، دادگان و ابزارهای پردازش زبان فارسی صورت گرفته است.
واعظی به برخی از مهمترین خدمات موتور جستوجوی بومی اشاره کرد و گفت: توسعه پایلوت موتور جستوجوی فارسی سامانه و خدمت ترجمه ماشینی، سامانه پرسش و پاسخ قرآنی، توسعه شبکه واژگانی عمومی زبان فارسی (WORD NET)، مجموعه داده محک استاندارد برای بازیابی اطلاعات در زبان فارسی، ابزارهای پردازش زبان فارسی نظیر خطایاب و ریشهیاب ازجمله این خدمات است.
وی تصریح کرد: به منظور ارزیابی دقیق و مستمر سامانههای توسعه داده شده ابزارهای پایش و رصد این خدمات نیز توسعهیافته است.
وزیر ارتباطات ازمعاون برنامهریزی و نظارت راهبردی وزارت خواست با توجه به اهمیت پروژه به اولویت دادن اعتبار برای آن اقدام کند.
مسعود عباسی، کارشناس ارتباطات و فضای مجازی درباره ضرورت وجود موتور جستوجوی بومی گفت: مسلما با راهاندازی شبکه ملی اطلاعات احتیاج مبرمی به جستوجوگرهای بومی داریم چون طبیعتا جستوجوگرهای خارجی مثل گوگل دسترسی به اسناد و اطلاعات شبکه ملی را ندارند تا آنها را پایش کنند و به نمایش بگذارند.
وی افزود: جستوجو در شبکه ملی اطلاعات نباید انحصاری باشد تا چند شرکت خصوصی به طراحی و ساخت این موتورهای جستوجوی بومی روی آورند تا بازار رقابتی ایجاد شده که هم به نفع شرکتهای خصوصی و مستقلی که جستوجوگرها را طراحی کردهاند باشد و هم کاربران بسته به نوع جستوجو حق انتخاب داشته باشند.
این کارشناس ارتباطات درباره جستوجوگرهای بومی که چند سال پیش راهاندازی شدهاند، گفت: هنوز در بازار جستوجوگرها هیچ شرکتی نمیتواند این ادعا را داشته باشد که میتواند با گوگل، بینگ و یاهو رقابت کند. اما جستوجوگرهای ایرانی قبل از ورود به عرصه ، شعار رقابت با گوگل را یدک میکشیدند که حرفی غیرمنطقی و حسابنشده بود.
وی افزود: به نظر من طرح جستوجوگرهای داخلی که پیش از این راهاندازی شدهاند شکست خورده است و این امر را میتوان با مقایسه میزان پیج رنکهای آنها با سایر موتورهای جستوجو ثابت کرد.