اخذ عوارض از صادرات سنگآهن را میتوان جنجالیترین تصمیم دولت یازدهم در حوزه معدن و صنایع معدنی از ابتدای روی کار آمدنش تاکنون دانست. تصمیمی که باعث شد اخبار و گزارشهای زیادی درباره صنعت سنگآهن که توانست در سال گذشته در صدر فهرست کالاهای صادرات غیرنفتی کشور قرار گیرد، منتشر شود.
به گزارش فولاد نیوز، در جلسه شورای اقتصاد، به دلیل نبود دلایل کافی در موضوع وضع عوارض صادرات سنگآهن، تصویب این بند به زمان دیگری موکول شد. در جلسه هفته گذشته شورای اقتصاد با تصویب پنج درصد عوارض برای صادرات سنگآهن موافقت نشد. در این جلسه به دلیل نبود مخالفت خاصی نسبت به موضوع وضع عوارض صادرات کنسانتره، با کاهش عوارض برای این نوع سنگآهن موافقت شده و قرار بر این شد تا رقم عوارض آن به 15 درصد کاهش یابد.
همچنین در جلسه روز 14 مرداد این شورا قرار بود تا در جلسه بعدی، دلایل کارشناسی درخصوص وضع عوارض صادرات سنگآهن ارائه شود، اما در جلسه اخیر این شورا، اعضای حاضر دلایل را کافی ندانسته و بررسی این موضوع نیز به جلسههای بعدی موکول شد.
تازهترین آمار منتشر شده از سوی گمرک ایران حاکی از آن است که در سه ماهه نخست سال جاری بیش از چهار میلیون و 80 هزار تن سنگآهن هماتیت دانهبندی با خلوص آهن کمتر از 40 درصد به ارزش 284.1 میلیون دلار از کشور صادر شد که این میزان صادرات از نظر وزنی و ارزشی به ترتیب 16 و 3.24 درصد نسبت به مدت مشابه در سال قبل کاهش یافته است.
اما در خرداد ماه امسال اوضاع صادرات سنگآهن بدتر هم بوده؛ به طوری که در سومین ماه فصل بهار صادرات سنگآهن ایران از نظر وزنی و ارزشی در مقایسه با مدت مشابه در سال قبل به ترتیب 28.66 و 23.34 درصد کاهش یافت. در خردادماه بیش از یک میلیون و 197 هزار تن سنگآهن هماتیت دانهبندی با خلوص آهن کمتر از 40 درصد به ارزش 85.2 میلیون دلار از کشور صادر شد.
سنگآهن که در سال گذشته توانسته بود برای نخستین بار صدرنشین فهرست کالاهای صادرات غیرنفتی ایران شود، امسال به دلیل عواملی مانند کاهش قیمت جهانی و موضوع عوارض صادرات این عنوان را از دست داده است.