در اواخر بازار روز معاملاتی قبلی، انتشار شفافسازی شرکت سرمایهگذاری صنعت نفت منجر به شکلگیری صف خرید در این نماد شد. حوالی ساعت 12 روز معاملاتی گذشته، اطلاعرسانی این شرکت مبنی بر تصمیمگیری هیاتمدیره درباره فروش بخشی از سهام شرکت تابعه سرمایهگذاری نفت قشم سبب تحریک طرف تقاضا و تجمع خریداران برای خرید بالغ بر 22 میلیون از سهام این شرکت در حداکثر آستانه قیمتی شد.
این اطلاعیه نتیجه جلسه چند ساعت قبل هیاتمدیره این شرکت مبنی بر تصمیمگیری درباره چگونگی تامین وثایق مورد نیاز برای تسهیلات ارزی پروژه ذخیرهسازی نفت قشم بود که براساس آن مقرر شد 51 درصد از سهام شرکت سرمایهگذاری نفت قشم (شرکت تابعه شرکت سرمایهگذاری صنعت نفت) یعنی تعداد 30.294.000 سهم با حداقل قیمت کارشناسی صورت گرفته توسط شرکت تامین سرمایه سپهر به ارزش هر سهم 27044 ریال از طریق مزایده در فرابورس با تعهد تامین کلیه وثایق موردنیاز تسهیلات ارزی صندوق توسعه ملی از طرف خریدار، واگذار شود.
با عنایت به آخرین وضعیت پرتفوی منتشر شده و نفت، بهای تمام شده این میزان سهم برای شرکت حدود 30.3میلیارد تومان بوده است. درآمد شرکت از محل فروش این تعداد سهام نیز با حداقل قیمت کارشناسی شده درحدود 81.9 میلیارد تومان خواهد بود. بنابراین شرکت سرمایهگذاری صنعت نفت از محل فروش این تعداد از سهام خود، قریب به 51.6 میلیارد تومان سود غیرعملیاتی ناخالص (مالیات و ذخیره کاهش ارزش سرمایهگذاریها در این محاسبات در نظر گرفته نشده است) شناسایی خواهد کرد. با این حساب سود غیرعملیاتی شرکت از این محل به ازای هر سهم نزدیک به 42تومان خواهد بود.
پروژه ذخیرهسازی نفت قشم
در سال 1384 قرارداد واگذاری پروژه دریافت، تخلیه و تحویل نفتخام خوراک پالایشگاه بندرعباس توسط شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران با شرکت سرمایهگذاری صنعت نفت به مدت 24 ماه (تا شهریور 1386) منعقد شد که طبق موافقت هیاتمدیره شرکت ملی پالایش و پخش در سال 1386، قرارداد مزبور به مدت 18 ماه (تا اسفند 1387) تمدید شده است. حجم قرارداد بابت دریافت، تخلیه، انتقال و تحویل حداقل 300 هزار بشکه نفتخام در روز بوده که مقرر شده بود از بابت دریافت، تخلیه، ذخیرهسازی و تحویل هر بشکه مبلغ 22 سنت (22درصد دلار آمریکا) بهعنوان حقالزحمه به شرکت سرمایهگذاری صنعت نفت پرداخت شود. با توجه به اینکه بیش از 99 درصد سهام شرکت سرمایهگذاری نفت قشم متعلق به شرکت سرمایهگذاری صنعت نفت است، تمام عملیات مزبور به شرکت سرمایهگذاری نفت قشم محول شد. با به تعویق افتادن طرح توسعه پالایشگاه بندرعباس قرارداد انتقال نفتخام به آن پالایشگاه فسخ شد اما با توجه به اینکه شرکت سرمایهگذاری نفت قشم شرایط مناسبی را جهت پروژههای نفتی در جزیره قشم دارد، به دستور معاونت وقت وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت، قرارداد اجاره مخازن ذخیرهسازی نفتخام و میعانات گازی با ظرفیت 6.3 میلیون بشکه به شرکت سرمایهگذاری نفت قشم ابلاغ شد.
با عنایت به اینکه بخشی از هزینههای انجام شده در سایت و نیز تجهیزات خریداری جهت انتقال نفتخام به پالایشگاه بندرعباس در ارتباط با طرح ذخیرهسازی نفتخام و میعانات گازی در نظر گرفته شده، بنابراین این هزینهها عمدتا به طرح جدید منتقل شده است. تاریخ خاتمه مدت قرارداد اجاره مخازن ذخیرهسازی نفتخام و میعاناتگازی خرداد 1391 بوده که به موجب مصوبههای هیاتمدیره شرکت ملی نفت ایران در دو مرحله، مدت قرارداد تا پایان اسفند 1393 تمدید شده است. درخصوص تکمیل این پروژه مصوبه 121میلیون دلار تسهیلات ارزی از صندوق توسعه ملی با عاملیت بانک پاسارگاد در سال 1393 دریافت شد اما با وجود تلاشهای صورت گرفته تاکنون، وثایق مورد نیاز بانک تامین نشده و اجرای پروژه با تاخیر مواجه شده است. تاریخ خاتمه عملیات اجرایی پروژه و بهرهبرداری از آن طبق پیشبینیهای قبلی پایان سال 1393 بوده اما با عنایت به تاخیرات ناشی از فراهم نشدن بهموقع منابع مالی مورد نیاز و براساس آخرین بررسیهای انجام شده، تاریخ خاتمه عملیات اجرایی، با فرض فراهم شدن شرایط برای دریافت تسهیلات ارزی تا اوایل اردیبهشت 1394، اوایل تیرماه 1395 خواهد بود.