چندی پیش خبری مبنی بر بازدید رئیس هیاتمدیره اتاق بازرگانی اسکاندیناوی – ایران از پارک علم و فناوری گیلان در سایت این پارک منتشر شد که موضوع آن توسعه همکاریهای پارک گیلان با اتاق بازرگانی اسکاندیناوی در حوزه سرمایهگذاری و انتقال فناوری بود، گسترش ارتباطات تجاری بین سرمایهگذاران و صاحبان فناوری سوئدی با شرکتهای دانش بنیان ایرانی شاید یکی از مهمترین اخبار مربوط به صفحه نوفن آوران باشد چرا که سوئد خود کشوری پیشرو در بحث نوآوری و فناوری به شمار میآید پس تمایل به حضور در ایران شاید قدری عجیب به نظر بیاید، از این رو سراغ دکتر رضا خلیلی دیلمی، رئیس هیاتمدیره اتاق بازرگانی اسکاندیناوی – ایران رفتیم تا در خصوص فعالیتهای این اتاق و همچنین چگونگی تعامل سرمایهگذاران سوئدی با فن آوران ایرانی اطلاعاتی کسب کنیم.
17سال تلاش برای تعامل ایران و اسکاندیناوی
خلیلی دیلمی ابتدا در خصوص اتاق بازرگانی اسکاندیناوی – ایران میگوید: سال 1999 اتاق بازرگانی اسکاندیناوی در کشور سوئد به اسم اتاق بازرگانی سوئد- ایران تشکیل شد، پس از آن به خاطر درخواستهایی که از کشورهای دانمارک و نروژ و فنلاند برای گسترش همکاری ارائه شد اسم این اتاق به اتاق بازرگانی اسکاندیناوی- ایران تغییر کرد. تا امروز که حدود 17سال از راهاندازی این اتاق میگذرد فعالیتهای بسیاری در راستای تعاملات صنعتی، اقتصادی و فرهنگی انجام شده است.
خلیلی دیلمی که پیشتر نماینده پارلمان در سوئد هم بوده، میگوید: تحریمهای بینالمللی علیه ایران طی چند سال اخیر مشکلات زیادی را برای ارتباطات ما از سوئد با ایران به وجود آورد اما با این وجود سعی کردیم این ارتباط منفک نشود و به شرکتهای ایرانی کمک کردیم تا شریکهای تجاری را در سوئد برگزینند و هیاتهای تجاری مختلفی مخصوصا در بحثهای فناوری روز و تکنولوژی از سوئد به ایران آوردیم. ساختمان سازی، قطعات و تعمیرات هواپیما و قطعات خودرو از مهمترین بخشهایی بود که توانستیم موفقیتهای چشمگیری در آنها به دست آوریم.
سرمایهگذاران خارجی را به ایران بیاوریم
وی تصریح میکند: جمعیت 85هزار نفر ایرانی که معادل یکدرصد از جمعیت سوئد به حساب میآید علاقه زیادی به برقرار ارتباط اقتصادی، صنعتی و فرهنگی بین ایران و کشور میزبان ما یعنی سوئد دارد از این رو با استفاده از کمک ایرانیان مقیم اینجا شروع به گسترش ارتباطات و فعالیتهای تجاری و علمی بین ایران و کشورهای اسکاندیناوی کردیم.
کشور سوئد حدود 33هزار شرکت صادرکننده و حدود 70هزار شرکت تولیدکننده دارد و اصلیترین درآمد سوئد از بخش صنعت و مالیات تامین میشود، یکی از بزرگترین مشکلاتی که تولید در این کشور برای تولیدکنندگان به وجود آورده بالا بودن هزینهها است، مسئلهای که موجب شده شرکتهای بسیاری تولیدات خود را به کشورهایی چون چین منتقل کنند، ما هم در تلاشیم تا با استفاده از ظرفیتهای ایران مبنی بر پایین بودن هزینه کارگر و مواد اولیه به علاوه تولید دانش فنی بالا در ایران همکاری دو جانبهای را بین ایران و سوئد به وجود بیاوریم.
رئیس هیاتمدیره اتاق بازرگانی اسکاندیناوی – ایران در خصوص اهداف این اتاق میافزاید: ما در تلاشیم تا علم و دانش روز دنیا را به ایران بیاوریم و با آوردن لایسنس نوآوریهای روز دنیا در ایران دست به تولید و اشتغال بزنیم، در واقع قصد داریم بسیاری از تکنولوژیها را در ایران به کمک شرکتهای دانش بنیان خارجی تولید کرده و از طریق سوئد با توجه به نفوذ بالا در جامعه جهانی، صادر کنیم.
حضور پررنگ نوفنآوران گیلانی
این کارشناس و رایزن بینالمللی در ادامه میگوید یکی از مهمترین مشکلات کشور ما پسماندها هستند؛ پسماند خانگی، پسماند صنعتی، بیمارستانی و حتی نفتی. از این رو ما به فکر بازیافت این پسماندها افتادیم و با درخواست پارک علم و فناوری گیلان برای برقراری ارتباط بین شرکتهای فناور اسکاندیناوی به مذاکره نشستیم.
تکنولوژی و طرحها از یک شرکت سوئدی به ایران آورده میشود و به کمک پارک علم و فناوری گیلان توسط دانش آموختگان و شرکتهای دانش بنیان داخلی این ماشینآلات بومیسازی شده و توسط سرمایهگذار به عمل میرسد و پارک علم و فناوری گیلان، سرمایهگذار داخلی و شرکت سوئدی که دانش و علم کار را دارد وارد یک مشارکت سه جانبه میشوند.
یکی از مشکلات ما در ایران در بحث پشتیبانی مالی و اقتصاد سرمایه است و چون پارکها حامی و پشتیبان شرکتها هستند، اعتبار بیشتری نزد شرکتهای خارجی برای مشارکت خواهم داشت و سرمایهگذاری هم به وسیله پارک و با استفاده از سرمایهگذاران داخلی و بانک اسلامی انجام خواهد شد.
وی در آخر میافزاید: یک دستگاه که 200تن زباله را از بین ببرد، در سوئد حدود 600میلیون دلار قیمتگذاری میشود در حالی که این دستگاه در ایران با حدود 20تا 30میلیون دلار تولید میشود این بهدلیل هزینههای بالای تولید در کشور اسکاندیناوی است.
ارتباط با نویسنده: mirzaeefaezeh@yahoo.com