معاون اول رییسجمهوری در نشست توجیهی نحوه واگذاری طرحهای نیمهتمام دولتی به بخشخصوصی و تعاونی، خواستار ورود بخشخصوصی به طرحهای با پیشرفت کمتر از 50 درصد و تکمیل آنها شد و گفت: آنها میتوانند بهصورت اجاره 10ساله یا در اختیار گرفتن کامل طرحها اقدام کنند و دولت خدمات آنها را میخرد. اسحاق جهانگیری گفت: بند (س) تبصره 3 بودجه سال 93 به بودجه اجازه میدهد طرحهای با پیشرفت فیزیکی زیر 50 درصد را به بخشخصوصی برای تکمیل آن واگذار کند.
وی افزود: حساب ذخیره ارزی که در برنامه سوم در سال 80 ایجاد شد، نوعی اطمینانبخشی برای سیاستگذاران کشور بود مبنی بر اینکه 50 درصد از این حساب به بخشخصوصی برای سرمایهگذاری واگذار شود و 50 درصد برای زمانی باقی بماند که قیمت نفت پایین میآید، کشور دچار بحران نشود که اگر چنین رویهای اجرا میشد هماکنون باید 250 میلیارد دلار در حساب ذخیره ارزی پول داشتیم که در این صورت دغدغه تحریم و نخریدن نفت نداشتیم. جهانگیری گفت: به دلیل استفاده بیرویه از حساب ذخیره ارزی، صندوق توسعه ملی ایجاد شد که در آن سه قوه نقش دارند و قرار شد سال اول 20درصد از درآمد فروش نفت و بعد از آن هر سال سه درصد به آن اضافه و به صندوق توسعه ملی واریز شود همچنین سال 90 حدود صدمیلیارد دلار درآمد حاصل از فروش نفت داشتیم که 20 میلیارد دلار به صندوق توسعه ملی رفت و با 80 میلیارد دلار کشور اداره شد.
وی اضافه کرد: اما کل پیشبینی امسال درآمد نفت کمتر از 60 میلیارد دلار است که گفته شده 31درصد آن باید به حساب صندوق توسعه ملی وازیر شود یعنی با رقمی حدود 25 تا 26 میلیارد دلار دولت باید خود را اداره و طرحهای عمرانی را اجرا کند و باید راه باز شده را برای کاهش اتکا به درآمد نفتی ادامه دهیم.
جهانگیری با اشاره به این مطلب که پیشنهاد کردیم تا پنج سال آینده مبلغ واریزی به صندوق توسعه ملی در حد همان 20درصد باقی بماند و افزایش سه درصدی سالانه به این مبلغ لحاظ نشود که امیدواریم مجلس آن را تصویب کند، گفت: 12درصد از واگذاریها به بخشخصوصی و بقیه رد دیون دولت، تهاتر یا از نهادی به نهاد دیگر بود.
معاون اول رییسجمهور با تاکید بر اینکه باید واگذاریها را بهگونهای طراحی کنیم که بخشخصوصی واقعی به صحنه بیاید و در یک سال گذشته واگذاریها را به بورس بردیم و به بخشخصوصی واقعی واگذار شد، تصریح کرد: البته تاکنون واگذاریها در بخش تولید خوب بوده اما در بخشهای خدماتی و فرهنگی خوب نبوده است، به طور نمونه باید گفت که سرانه دانشآموز در مدارس دولتی یک میلیون و 800 هزار تومان است اما مدارس غیردولتی حاضرند نیمی از این مبلغ را از دولت بگیرند و به دانشآموز تعلیم دهند.
وی گفت: خروج از رکود با حضور قاطع بخشخصوصی ممکن است و هماکنون در تولید کالاهای کشاورزی، خودرو، سیمان و فولاد رشد قابلتوجهی داریم که نشان میدهد خروج از رکود آغاز شده، البته به نظام بانکی نیز تاکید شده منابع بیشتری به صحنه بیاورد و بنا بر صحبتهای رییس کل بانک مرکزی، این بانک برای پرداخت 280 میلیارد دلار تسهیلات به تولید خود را تجهیز کرده و منابع صندوق توسعه ملی نیز در خدمت بخشخصوصی است.
جهانگیری افزود: اولویت بعدی ما توجه به صادرات غیرنفتی است که در این باره بخشخصوصی نقش قابل توجهی دارد البته در پنج ماه امسال صادرات کالاهای غیرنفتی 20 درصد رشد داشت که نشان میدهد این واحدها فعال شدهاند و حرکت به سمت خروج از رکود آغاز شده است. جهانگیری با اشاره به حوزه آب شیرینکن در مناطق ساحلی کشور گفت: اعلام کردهایم که هرکس تاسیسات آب شیرینکن احداث کند آب شیرین را به قیمت بالاتری که وزارت نیرو اعلام کرده خریده و با قیمت پایینتر به مردم میفروشیم.
معاون اول رییسجمهور همچنین گفت: بازار عراق را نباید بهسادگی از دست دهیم زیرا با ویرانی که در این کشور اتفاق افتاده و درآمد صد میلیارد دلاری ناشی از فروش نفت، این کشور نیاز به بازسازی دارد و این فرصت خوبی برای شرکتهای ایرانی است، البته شرکتهای ایرانی زمانی که پروژهای را میگیرند باید تا حد ممکن نیروی انسانی و تجهیزات را از ایران تامین کنند.
فعال شدن میلیاردها دلار فاینانس چینی
جهانگیری با اشاره به اینکه توافقات خوبی با چین داشتیم و اصلاحات این توافقات نیز در حال انجام است، گفت: فکر میکنیم با دیدار سومی که در یک سال اخیر میان روسایجمهور دو کشور انجام میشود، قادریم میلیاردها دلار از فاینانس چین در طرحها استفاده کنیم که اولویت با طرحهای بخشخصوصی است.