رییس سازمان دامپزشکی کشور واردات شترهای آلوده به کرونا را از مرزهای شرقی، قاچاق و بدون مجوز قانونی عنوان کرده است درحالیکه فرمانده مرزبانی استان سیستانوبلوچستان، ورود غیرقانونی شتر را از طریق مرز این استان تکذیب کرد.
رییس سازمان دامپزشکی کشور با اعلام این خبر به «فرصت امروز» میگوید: واردات دام از طریق مرزهای شرقی ممنوع و سازمان هیچ مجوزی برای این کار نداده است. اما سردار رهام بخش حبیبی با رد کردن این نظر میگوید: تا به امروز گزارشی مبنی بر واردات غیرقانونی شتر از مرز به ما گزارش نشده است.
مهدی خلج طولانی بودن مرزهای شرقی و صعبالعبور بودن آنها را از دلایل ناموفق بودن کنترل این مرزها و عدم صدور مجوز واردات دام را نتیجه این مشکلات عنوان کرده و درخصوص واردات شترهای آلوده به استان سیستانوبلوچستان توضیح داد: تمام تلاش ما این است که هیچ دامی بدون مجوز به بازار دام کشور وارد نشود، اما به محض خبردار شدن از این ماجرا برای آنکه بتوانیم این تهدید را به فرصت تبدیل کرده باشیم از نیروهای سازمان مستقر در اداره دامپزشکی استان خواستیم شترها را قرنطینه کرده و از سلامت آنها مطمئن شوند.
از طرفی دیگر فرمانده مرزبانی استان سیستانوبلوچستان به «فرصت امروز» میگوید: شترهای آلوده چنانچه غیرقانونی و قاچاق وارد شده باشند، توسط نیروهای ما دستگیر میشدند و ما حتما طبق روال همیشگی اخبارش را منتشر میکردیم. این مقام امنیتی استان سیستانوبلوچستان میافزاید: واردات شتر از مرزهای شرقی و مبادی غیرقانونی غیرعملی به نظر میرسد.
در حالی که غلامرضا سرگزی، معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان سیستانوبلوچستان بعد از نمونهبرداری و آزمایشهای لازم از تایید بیماری کرونا در این شترها خبر داده، رییس سازمان دامپزشکی کشور در توضیح نتایج آزمایشهای انجام شده روی شترها که از طریق برخی رسانهها منتشر شده است، به «فرصت امروز» میگوید: نتایج آزمایشها هنوز به من اعلام نشده است. خلج ادامه میدهد: ما با این مسئله قانونی و علمی برخورد میکنیم و هیچ جای نگرانی وجود ندارد، چنانچه این شترها آلوده به ویروس باشند ما اجازه ورود آنها را به داخل کشور نداده و آنها را از بین خواهیم برد، قرنطینه برای پیشگیری لازم است و هیچ چیزی نباید اقتصاد دام را در کشور آلوده کند.
یکی از واردکنندگان دام در استان سیستانوبلوچستان نیز معتقد است، واردات قاچاق به محض دستگیری از طریق نیروی انتظامی استان اعلام میشود. فرهاد شهرکی به «فرصت امروز» میگوید: اگر نیروی انتظامی این شترها را ضبط نکرده باشد، ممکن است مجوز داشته باشند. در غیراین صورت این سوال پیش میآید که بدون اعلام نیروی انتظامی چطور از قرنطینه دامپزشکی سر درآوردند. شهرکی درباره اینکه در صورت ابتلا به کرونا برای دامها چه تصمیمی گرفته خواهد شد توضیح میدهد: تنها راهش این است که این دامها کشتار و نابود شوند. در تمام دنیا همینطور است، دام بیمار را بازگشت نخواهند داد.
این واردکننده دام میافزاید: در افغانستان هیچ گونه نظارتی برای دامها و قرنطینه آنها وجود ندارد و مجوز بهراحتی قابل دسترس است، بنابراین دامهایی که از این طریق وارد میشوند، احتمال بیماری در آنها وجود دارد. از طرفی دیگر امکانات قرنطینه در پاکستان به اندازه لازم نیست و آنچنان جدی گرفته نمیشود و با هزار روپیه هر مجوزی خریدوفروش میشود.
رییس اتحادیه سراسری دامداران که به گفته خودش از چندوچون ماجرا اطلاعات کافی ندارد، درخصوص این اتفاق میگوید: سازمان باید درباره این مسئله سختگیری و پیگیری لازم را کرده و اجازه ندهد دام آلوده به کشور وارد شود. سعید سلطانی به شیوع بیماری دامی در سالهای اخیر اشاره میکند و ادامه میدهد: سه سال پیش بود که شیوع تب برفکی دامهای بسیاری را در سراسر کشور آلوده کرد و حالا اگر کرونا در مورد این شترها واقعیت داشته باشد، هیچ کوتاهی توسط ارگانهای مرتبط قابل اغماض نیست و برای کشور خطرناک و غیرقابل جبران است.
به گزارش «فرصت امروز» معاون مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، در مردادماه گذشته به فارس گفته بود، جای هیچ نگرانی از انتقال این بیماری از طریق شتر وجود ندارد زیرا ایران شترهایش را از پاکستان وارد میکند. با توجه به این اظهارنظر محمود نبوی به نظر میرسد باید تمهیدات بیشتری برای واردات شتر پیشبینی میشد. چنانچه این شترها که معاون استانداری استان سیستانوبلوچستان آنها را 250 نفر عنوان کرده و در قرنطینههای شهرستان زابل نگهداری میشوند، بخشی از واردات قانونی یا غیرقانونی از طریق مرز استان باشند، این سوال پیش میآید، چه تعداد شتر از این مرز از طریق قانونی یا غیرقانونی به کشور وارد میشوند و آیا همه آنها به قرنطینههای استان میرسند.
رفتار شترها نشان داده است که آنها میتوانند از گلههای خود دور شده و بدون ساربان مدتهای طولانی در صحرا و بیابان بچرخند که در صورت ابتلا به بیماریهای خطرناک میتوانند برای ساکنان این مناطق بهخصوص روستانشینان خطرناک باشند. شتر دام پر مصرفی در کشور ما به نظر نمیرسد و از طرفی دیگر شیوع کرونا در منطقه که به بیماری تنفسی خاورمیانهای مشهور شد این نگرانی را در بسیاری از کشورها ایجاد کرد که در ارتباط با کشورهای عربی و بهخصوص عربستان و کسانی که به آنجا سفر میکنند، احتمال انتقال این ویروس وجود دارد. به همین دلیل توجه به واردات شتر، بهعنوان دامی که بیشتر در کشورهای عربی وجود دارد و از طریق آنها در دیگر کشورهای منطقه جابهجا میشود، نباید از دید متولیان سلامت جامعه دور بماند. انتقال کرونا از طریق انتقال این دام از عربستان به امارات پیش از این گزارش شده بود.
از آنجا که بیماری کرونا جدید و هنوز در بوته تحقیق و آزمایش است، مطالعات تجربهشده و اطلاعات درباره این بیماری اندک است. به گزارش سلامتنیوز کرونا خانواده بزرگی از ویروسها هستند که از ویروس سرماخوردگی تا ویروسی به نام سارس را شامل میشوند. اگر چه این ویروسها بیشتر در حیوانات دیده میشوند اما پنج نوع از آنها دستگاه تنفسی انسان را تحت تاثیر قرار میدهند. کرونا ویروسها در سال 1965 کشف شدند. این بیماری در خاورمیانه بهخصوص عربستان و کشورهای عربی، تلفات انسانی قابلتوجهی داده است. در ایران نیز این بیماری دیده شده، اگر چه معاون مرکز مدیریت بیماریهای واگیردار وزرات بهداشت در مردادماه گذشته مبتلایان را پنج نفر عنوان کرده بود، اما به نظر میرسد، آمار دقیقی از آن وجود ندارد.