شبه نظامیان دلتای نیجر که از جمله گروههای مخالف دولت نیجریه محسوب میشوند مسئولیت سه حمله اخیر به زیرساختها و تاسیسات نفتی نیجریه را پذیرفته و اعلام کردند بهزودی صادرات نفت خام این کشور را به صفر خواهند رساند.
حملات اخیر گروههای شبهنظامی مخالف دولت در منطقه دلتای نیجر در حالی صورت میپذیرد که عمده افراد ساکن این مناطق معتقدند اوضاع در حال بدتر شدن بوده و در صورت عدم رسیدگی دولت به بحران موجود، این موضوع از کنترل خارج شده و زمینه را برای افزایش فشار بر اقتصاد نیجریه فراهم خواهد کرد.
در این راستا و پس از قدرتنمایی شبه نظامیان مخالف دولت، نیروی هوایی نیجریه با صدور بیانیهای اعلام کرد که تعداد قابل توجهی جنگنده، هلیکوپتر و هواپیماهای تجسسی را به منطقه اعزام نموده و بهزودی با جمعآوری اطلاعات لازم عملیات نظامی را علیه گروههای شبه نظامی آغاز خواهد کرد. بیانیه نیروی هوایی نیجریه در شرایطی صادر شده که ارتش این کشور نیز نیروی خود را در نزدیکی محل درگیری مستقر کرده است.
گفتنی است در روز جمعه گذشته گروه شبه نظامی «انتقام جویان دلتای نیجر» در حساب کاربری خود در توییتر اعلام کرد که این گروه خط لوله انتقال نفت شرکت انی «ENI» ایتالیا در استان «بایلسا» را منهدم کرده است. اعلام این خبر از سوی گروه شبه نظامی مذکور در حالی صورت گرفت که ساعاتی پس از آن یک خط لوله دیگر متعلق به شرکت انی «ENI» و یک خط لوله متعلق به شرکت شل را نیز منهدم کردند.
شرکت شل نیز ضمن تایید خبر منتشر شده از سوی گروه شبه نظامی مذکور اعلام کرد که خط لوله انتقال نفت متعلق به این شرکت که با ظرفیت روزانه 250 هزار بشکه در روز فعالیت میکرد آسیب دیده و این شرکت اقدامات لازم برای جلوگیری از نشت نفت از این خط لوله را صورت خواهد داد. گفتنی است فعالیت خط لوله «فورکادوس» متعلق به شرکت شل از ماه فوریه تاکنون به دلیل حملات صورت گرفته از دریا متوقف شده و حملات اخیر میتواند فرآیند تعمیر این خط لوله را که شل برای تعمیر آن از متخصصان خارجی بهره گرفته با مشکل مواجه کند.
در پی حملات اخیر، گروه شبه نظامیان «انتقام جویان دلتای نیجر» آلودگی محیط زیست و فقیرتر شدن مردم منطقه باوجود استخراج نفت را از جمله انگیزههای خود برای حمله به زیرساختها و تاسیسات نفتی نیجریه عنوان کردهاند.
براساس اطلاعات و آمارهای ارائه شده از سوی مقامات دولتی نیجریه، در پی حملات اخیر به تاسیسات نفتی، روزانه 800 هزار بشکه از صادرات 2میلیون بشکهای این کشور کاسته شده است. حملات اخیر در شرایطی تحقق یافته که این درگیریها تلفاتی به دنبال نداشته و تنها زیرساختهای صادرات نفت نیجریه را هدف قرار داده است.
در راستای آغاز عملیات تعمیر و بازسازی خطوط لولههای انتقال نفت متعلق به شرکت «ENI»، گروههای شبه نظامی مخالف دولت به این شرکت انرژی ایتالیایی نسبت به آغاز عملیات بازسازی خسارتهای ایجاد شده هشدار دادند. شرکت «ENI» هنوز پاسخی به تهدید شبه نظامیان نداده است.
در این ارتباط متخصصان و کارشناسان حوزه انرژی معتقدند که در حال حاضر نشانهای از پایان یافتن درگیریها وجود نداشته و همچنان بر اقتصاد و صنعت نفت نیجریه فشار وارد خواهد کرد. این اظهارات پس از آن صورت میگیرد که «محمدو بوهاری» رئیسجمهوری نیجریه که از اهالی شمال این کشور است، سفر از پیش برنامهریزی شده خود به منطقه دلتای نیجر را در پی ناآرامیهای اخیر لغو کرد.
گروههای شبه نظامی مخالف دولت نیز با استناد به این موضوع رئیسجمهوری نیجریه را به بیتوجهی به مشکلات ساکنان جنوب این کشور متهم کردهاند. در همین چارچوب گروههای قومی و نژادی مختلف در نیجریه از رئیسجمهوری این کشور درخواست کردهاند که به منظور بازگرداندن صلح و آرامش به منطقه شخصا مسئولیت و هدایت بحران ایجاد شده را بر عهده بگیرد.
***
مسیر خطوط انتقال نفت باید از مرکز به جنوب تغییر یابد
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فرآوردههای نفتی، تغییر جهت خطوط لوله انتقال نفت از مرکز به سمت جنوب کشور را ضروری دانست.
به گزارش شانا، عباس کاظمی با بیان این مطلب گفت: افزایش سهم و رفع مشکلات صادرات فرآوردههای نفتی مستلزم ایجاد تغییرات در خطوط لوله انتقال نفت از مراکز به سمت جنوب کشور است. وی با تاکید بر اینکه صادرات باید از بنادر و جزایر جنوب کشور صورت گیرد، افزود: با توجه به درخواستهای کشورهای همسایه برای دریافت فرآوردههای نفتی از ایران، خطوط لوله انتقال نفت باید به سمت صادرات توسعه یابد که این موضوع از نظر اقتصادی و امنیت مرزها دارای اهمیت است.
مدیرعامل شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران ادامه داد: افزایش صادرات و گسترش تعاملات با کشورهای همسایه، قاچاق سوخت را مهار و به حداقل میرساند. وی با اشاره به اینکه بهترین شیوه برای مبارزه با قاچاقچیان سوخت، احداث خطوط انتقال نفت و فرآورده در مرزها است، اعلام کرد: با این اقدام افزون بر حذف قاچاق سوخت، تانکرهای حامل مواد نفتی نیز جمعآوری شده و محیط امن و بهتری در جادهها و مرزها ایجاد خواهد شد. معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران در ادامه احداث خط لوله انتقال نفت در مرزها و اتصال همسایگان کشور از جمله عراق و افغانستان را علاوه بر مزایای اقتصادی و امنیت مرزها، سبب کاهش حجم نیروهای نظامی و انتظامی در مرزها دانست.