راهآهن ایران - تركمنستان - قزاقستان در شرق دریای خزر با ورود نخستین قطار از تركمنستان به مرز اینچهبرون در استان گلستان از چهارشنبه 12 آذرماه با حضور رؤسای جمهوری سه كشور بهصورت رسمی فعال شد و با افتتاح این خط آهن، مسیر حملونقل تجارت جهانی میان شرق (از چین تا آسیای مركزی) و غرب جهان (بهویژه اروپایغربی) حدود ۱۰ هزار كیلومتر راه زمینی كاهش یافت.
رییسجمهوری اسلامی ایران در این مراسم با اشاره به اینكه امروز با بهرهبرداری از این راهآهن نه تنها روز شادمانی و خوشحالی برای سه كشور ایران، تركمنستان و قزاقستان بلكه برای كشورهای منطقه و هر كشور ذینفع با واسطه و بیواسطه از این راهآهن است، بیان كرد: از طریق این راهآهن امروز نه تنها سه كشور به هم متصل شدهاند بلكه این راهآهن وسیلهای خواهد بود كه راحتتر به خلیج فارس و دریای عمان و كشورهای شرق منطقه چین، روسیه، تركیه، اروپا و مدیترانه نزدیك و نزدیكتر شوند.
حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی ادامه داد: بهزودی راهآهن ما به دریای عمان متصل خواهد شد كه در دسترسی جدید سه كشور بزرگ ایران، تركمنستان و قزاقستان را به كشورهای دیگر منطقه فراهم میكند.
وی با اشاره به جاده و كشتیرانی بهتر بین كشورهای ساحلی خزر گفت: میتوانیم از این خط آهن كشورهای عضو اكو را به كشورهای عضو شانگهای متصل و شرایط را برای انتقال انرژی و سوآپ مواد نفتی آماده كنیم. رییسجمهوری گفت: این راهآهن میتواند كشورهای بزرگی همچون چین، روسیه، پاكستان، تركیه، عراق را از طریق خلیج فارس و دریای عمان به دیگر كشورها متصل كند و جمهوری اسلامی ایران نیز آمادگی دارد در مرحله دوم با همكاری سه كشور ظرفیتهای این خط ریلی را بالاتر ببرد و به نقاط جدیدتری متصل كند.
همچنین رییسجمهور تركمنستان راهآهن بینالمللی شرق دریای خزر را یك شاهراه بینالمللی و بسیار مهم خواند و گفت: دورنمای بسیار خوبی برای این راهآهن متصور است. قربانقلی بردیمحمداف با اشاره به اینكه در این مدت زمان كار بسیار بزرگی را انجام دادیم، توضیح داد: بخشی از این راهآهن پیش از این افتتاح شده بود و این راه و مسیر در آینده منتهی میشود به احداث یك شاهراه بینالمللی و این مسیر به شكوفایی و توسعه روابط حسن همجواری كمك خواهد كرد.