بازار سهام در هفته گذشته بار دیگر شاهد افت آهسته اما پیوستهای بود که براساس آن شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران به محدوده 68واحد نزول کرد. از جمله عوامل این افت که در بازار سهام دیگر کشورهای جهان مشاهده میشود، افت قیمت جهانی نفت است که بازار سهام ایران نیز در آخرین روز معاملاتی سال 2014 خود، تحت تاثیر آن قرار گرفت. این مهم که با ریزش 1.7 درصدی شاخص کل بورس در هفته گذشته و درتداوم افت ادامه دار بازار سهام در سال 93 شکل گرفته و باعث تشدید آن شده است، زیان سالانه سهامداران را به مرز 13درصد رساند.
پیش از این کارشناسان بازار سهام بارها درباره ابهامات پیرامون نرخ سود سپرده بانکی، نرخ بهره مالکانه معادن و همچنین ابهامات صنایع پالایشگاهی هشدارهایی داده بودند که تاکنون اقدامات عملی تاثیرگذاری در این باره صورت نگرفته است و همین امر، روند منفی بازار سهام را طولانیمدت کرده است. یکی از مطالبات جدی سهامداران بورس بازگشایی نماد پالایشگاهها است که با توجه به عدم بهنتیجه رسیدن رایزنیها با وزارت نفت همچنان در پرده ابهام قرار دارد.
در این زمینه محمد فطانتفرد، رییس جدید سازمان بورس اوراق بهادار ضمن انتقاد از وضعیت کیفیسازی پالایشگاهها عنوان کرد: برخی تحلیلها نشان میدهد که بازگشایی نماد پالایشیها و پتروشیمیها تاثیر مثبتی بر بازار سهام خواهد گذاشت. وی با اظهار امیدواری نسبت به اینکه شرکت پالایش و پخش با ارائه آمار به بورس در این زمینه کمک میکند تا شفافسازی صورت گیرد، گفت: به هر حال شتابزده عمل نخواهیم کرد و با تدبیر اما سریع اقدام خواهیم کرد و تمامی اقدامات با هماهنگی دولت خواهد بود تا کمترین اثر منفی را داشته باشد.
افت 10 هزار واحدی شاخص کل از ابتدای سال
این در حالی است که در روزهای اخیر و با تغییر رییس سازمان بورس، امیدواریهایی نسبت به آینده بازار سهام شکل گرفته بود. همچنین امکان این وجود دارد که انتشار گزارش 9 ماهه شرکتها در هفته آینده، اندکی از فضای منفی بورس را کاهش دهد و باعث برگشت اعتماد از دست رفته سهامداران شود. شاخص کل بورس که معاملات نخستین روز امسال را در ارتفاع 79 هزار و 15 واحدی آغاز کرده با نزول تا ارتفاع 68 هزار و 973 واحدی، تاکنون در مجموع افت 10042 واحدی را به خود دیده است.
از ابتدای امسال تاکنون تعداد 127میلیارد و 874 میلیون سهم و حق تقدم به ارزش 460 هزار و 641 میلیارد ریال در بورس اوراق بهادار خریدوفروش شده که این میزان سهام توسط سه میلیون و 122 هزار و 575سرمایهگذار در 10 میلیون و 590 هزار و 44 نوبت معاملاتی دادوستد شده است. همچنین در سال جاری بازار سهام 187روز کاری را تاکنون به خود دیده است و تعداد 12 میلیون و 138هزار و 81 برگه اوراق مشارکت به ارزش 12 هزار و 142 میلیارد ریال نیز تا به امروز در بورس اوراق بهادار به فروش رسیده است.
کانههای فلزی برترین گروه مالی
در آخرین روز معاملات بازار سهام، کانههای فلزی برترین گروه مالی از نظر حجم معاملات بودند. به طوری که 165 میلیون و 14 هزار سهم از سهام این گروه به ارزش 398 میلیارد و 575 میلیون ریال جابهجا شد. گروه مالی و بانکها نیز به ترتیب دومین و سومین گروه از نظر ارزش معاملات بودند. در بازار نقدی فرابورس ایران، شاخص کل با هفت واحد کاهش به رقم 775 واحد رسید. ارزش بازار اول و دوم فرابورس به 63 هزار میلیارد تومان، تعداد معاملات به 22 هزار و 603 فقره و ارزش معاملات به 52 میلیارد تومان رسید. نمادهای پتروشیمی جم، پتروشیمی سرمایهگذاری ایرانیان، پتروشیمی زاگرس، بانک گردشگری، ذوبآهن اصفهان و بانک ایران زمین بیشترین اثر منفی در شاخص را داشته و نماد پتروشیمی مارون بیشترین اثر مثبت را در شاخص فرابورس داشته است.
نگاه بنیادی به ارزش ذاتی سهام
نکتهای که سهامداران بورس نباید از آن غافل باشند بحث پیرامون ارزش ذاتی سهام است که با نگاه بنیادی به مولفههایی چون p/eشرکتها، میتوانند بهصورت میان مدت و بلندمدت وارد بازار سهام شوند. در هفته آینده نگاه به بودجه سال 94 نیز از عناصر مهم و تاثیرگذار بر روند بازار سهام است. مسئلهای که اختلاف نظرهایی را میان نمایندگان مجلس پیرامون نرخ نفت پیشنهادی دولت به وجود آورده است و این اختلافها میتواند جو منفی بازار سهام را بیش از پیش تشدید کند.