وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی، دو عضو تاثیرگذار در شبکه بانکی همواره منتقد افراطی بودن سود بوده و حتی اخیرا وزیر اقتصاد اعلام کرد باید در این شرایط سپردهگذاران بابت سودهای دریافتی مالیات بدهند. اما به اعتقاد کارشناسان سود بالا جزیی از همان نظام بانکی بیماری است که مسئولان بارها وعده اصلاح آن را داده و به آن عمل نکردهاند؛ پس نباید مردم جریمه بیماری بانکها را بپردازند.
به گزارش ایسنا، اظهارات روزهای اخیر وزیر اقتصاد در رابطه با اخذ مالیات از سودهای بانکی گرچه در شهرستان و در غیاب پوشش پرسروصدای رسانهای عنوان شد، ولی جای تامل دارد. طیب نیا، از وضع مالیات بر سود سپردههای مردم در بانکها دفاع کرده و گفت الان که نرخ تورم در کشور به ۱۲ درصد رسیده است، برخی بانکها نرخ سود سپرده ۲۲ درصد پرداخت میکنند، آن هم بدون ریسک، پس در این شرایط چرا نباید مالیات بدهند؟
وی با تاکید همیشگی بر حذف معافیتهای زائد مالیاتی و این سوال که چرا سود سپرده بانکی باید از پرداخت مالیات معاف شود؟ عنوان کرده که زمانی خودش هم از حامیان معافیت مالیاتی سود سپردههای بانکی بوده اما اکنون شرایط تغییر کرده است. دلیل حمایت وزیر از معافیت سود بانکی از مالیات نیز به زمانی بر میگردد که نرخ سود سپردههای بانکی نسبت به تورم تا حد قابل توجهی پایین بود و سرکوب مالی وجود داشت، ولی وی اکنون معتقد است در حال حاضر که نرخ تورم پایینتر از سود ایستاده باید بابت این سودها مالیات پرداخت شود.
خواسته وزیر برای اخذ مالیات از سود سپردههای بانکی به دلیل مثبت شدن سود در حالی مطرح است که بررسی آمارها نشان میدهد از سالهای دور حتی از دهه 60، تناسب پایداری بین نرخ سود و تورم وجود نداشته و در اغلب مواقع سودها منفی بوده و به عبارتی دیگر نرخ تورم با فاصله قابل توجهی بالاتر از نرخ سود ایستاده است، بهطوری که در مقاطعی نرخ سود تا 20درصد کمتر از تورم بوده و به نوعی سپردهگذاران جریمه شدهاند.
اما با تغییر روند تورم در حدود دوسال گذشته و معکوس شدن مسیر تورم دو رقمی و کاهش آن از حدود 40 به کمتر از 12 درصد، سه بار بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار با وجود اینکه در مواقعی زمینههای آن فراهم نبود اما به هر حال نرخ سود را کاهش داده و اکنون سود سپرده 18 درصد سالانه و تسهیلات 22 در بانکها در جریان است.