این روزها خبرکاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی به یک تیتر تکراری و کسلکننده تبدل شده است. به گزارش خبرگزاری رویترز و پس از انتشار پیشبینی آژانس بینالمللی انرژی مبنی بر کاهش بیشتر قیمت، افت تقاضا و افزایش عرضه به بازار در سال آینده، قیمت این محصول برای بار چندم و به میزان سه درصد در بازارهای جهانی کاهش یافت.
در این راستا قیمت نفت شاخص نفتی برنت به کمتر از 62 دلار در هر بشکه رسید. این درحالی است که قیمت نفت خام امریکا در ادامه کاهش قیمت آن از روز پنجشنبه به زیر 58 دلار سقوط کرد. افزایش موجودی نفت خام در امریکا و موضع عربستان سعودی بهعنوان بزرگترین صادرکننده نفت در دنیا مبنی بر عدم کاهش تولید نفتخام توسط این کشور از جمله عمدهترین دلایل کاهش قیمت نفت در دو روز گذشته بوده است.
کاهش دوباره قیمت نفت خام در بازارهای جهانی درحالی اتفاق میافتد که آمارها حاکی از رشد و تقویت اقتصاد امریکا دارد. در همین رابطه آژانس بینالمللی انرژی که مقر آن در پاریس قرار دارد و برقراری تناسب در سیاستهای کشورهای صنعتی در حوزه انرژی را برعهده دارد، با انتشار پیشبینی خود از کاهش تقاضا و افزایش عرضه در سال 2015 میلادی موجبات سقوط دوباره قیمتها را در بازارهای جهانی فراهم کرد. این نهاد فعال در زمینه انرژی با ارائه چشماندازی منفی از وضعیت بازارهای جهانی اعلام کرد، میزان افزایش تقاضا برای نفت در سال 2015 میلادی با توجه به کاهش مصرف نفت در کشورهای تولیدکننده آن نظیر روسیه و سایر کشورهای تولیدکننده در حدود روزانه 350 تا 900 هزار بشکه در روز خواهد بود.
براساس پیشبینی آژانس بینالمللی انرژی کشورهای تولیدکننده نفت غیرعضو در اوپک نفت بیشتری را به بازار عرضه خواهند کرد که این موضوع موجبات کاهش بیشتر قیمت این محصول را فراهم خواهد کرد. این موضوع به عقیده اندرو لیپو، مدیر موسسه لیپو اسوسیتس در هیوستون امریکا خبر بسیار بدی برای بازارهای جهانی نفت خواهد بود.
انتشار این پیشبینی کافی بود تا قیمت نفت برنت دریای شمال یک دلار و 83 سنت یا سه درصد کاهش یافته و به قیمت 61 دلار و 85 سنت در هربشکه برسد. گفتنی است قیمت برنت در ادامه و به فاصله کوتاهی مجددا و به میزان 50 سنت کاهش یافت تا به قیمت 61 دلار و 53 سنت در هر بشکه برسد که این میزان پایینترین قیمت آن از جولای 2009 است. کاهش ارزش برنت در حالی اتفاق افتاد که نفتخام ایالات متحده کاهش شدیدتری را تجربه کرده و دو دلار و 14سنت یا 3/6 درصد در هر بشکه افت قیمت را تجربه کرده و به 57 دلار و 81 سنت و سپس با 45 سنت کاهش به 57 دلار و 34 سنت کاهش پیدا کرد که این قیمت پایینترین قیمت این محصول از می2009 تاکنون بوده است.
گفتنی است در هفته گذشته شاخص نفتی برنت هفت دلار یا 11 درصد کاهش را تجربه کرده در حالی که این میزان برای نفتخام ایالات متحده امریکا هشت دلار یا به عبارت دیگر 12درصد بوده است. لازم به ذکر است که هر دو بازار یاد شده در مقایسه با ماه ژوئن سال جاری که برنت با بشکهای 115 دلار و نفتخام امریکا با بشکهای 107 دلار معامله میشدند 46 درصد از ارزش خود را از دست دادهاند.
در همین ارتباط پیشبینی آژانس بینالمللی انرژی در مقایسه به اطلاعاتی که از شرکت ارائه اطلاعات بیکر هیوز در مورد کاهش بهرهبرداری از چاههای نفتی در امریکا که به پایینترین حد خود در دو سال گذشته رسیده تاثیر بسیار بیشتری بر بازارهای روز جمعه داشته است. لازم بهذکر است در پی کاهش شدید قیمت نفت در بازارهای جهانی و افزایش عرضه، بسیاری از کارشناسان پروژههای استخراج نفت شیل در امریکا را دلیل اصلی نوسانات شدید بازارهای نفتی و اشباع بازار اعلام کردهاند.
به همین دلیل، خریداران نفت به دقت اخبار و اطلاعات منتشر شده از تعداد چاههایی را که در امریکا مورد بهرهبرداری قرار میگیرند و میزان نفت خام تولید شده را دنبال میکنند. گفتنی است که فعالان حوزه انرژی انتظار دارند با توجه به کاهش 50 درصدی قیمت نفت در مقایسه با ماه ژوئن سال جاری در بازارهای بینالمللی کاهش شدیدی در میزان بهرهبرداری و حفاری میادین نفتی در امریکا شاهد باشند.
در ادامه بحث بر سر نفت شیل امریکا و تاثیر آن بر بازارهای نفتی قانونگذاران در ایالت داکوتای شمالی که یکی از بزرگترین تولیدکنندههای نفت شیل در امریکا است با وجود تصویب قوانین محدودکننده در زمینه جلوگیری از سوزاندن بیعلت گاز طبیعی که به همراه نفت تولید میشود همچنان حجم تولید نفتخام خود در ماه اکتبر را ثابت نگه داشته است.
نکته حائز اهمیت در این میان موضع سرسختانه عربستان سعودی نسبت به کاهش اخیر قیمت نفت در بازار است. در این مورد گزارشها حاکی از آن است که ریاض حجم تولید خود در ماه نوامبر را اندکی افزایش داده که این موضوع بیانگر عدم تغییر مواضع سعودیها در مورد وضعیت نفت و سقوط قیمت آن در بازار است. طبق اعلام یکی از فعالان حوزه انرژی در گفتوگو با رویترز عربستان سعودی روزانه 9میلیون و 420 هزار بشکه نفتخام تولید کرده که این میزان 40 هزار بشکه در روز بیشتر از تولید این کشور در ماه گذشته است.
لازم به یادآوری است، پس از اتخاذ تصمیم اوپک مبنی بر عدم کاهش تولید و پایبندی این سازمان به سقف تولید روزانه خود، علی النعیمی، وزیر نفت عربستان در گفتوگو با خبرنگاران اعلام کرد: قیمت نفت بالاخره به ثبات خواهد رسید. از این جمله چنین برداشت میشود که سعودیها معتقدند، به واسطه کاهش قیمت تقاضا برای نفت افزایش یافته و این موضوع سبب میشود تا قیمت این محصول در بازارهای جهانی به آرامی افزایش خواهد یافت.
گفتنی است، روز چهارشنبه گذشته النعیمی ضمن رد خبر مربوط به احتمال کاهش تولید نفت توسط عربستان سعودی به منظور بهبود وضعیت قیمت این محصول در بازار اعلام کرد: حجم تولید عربستان نسبت به ماه اکتبر تغییری نداشته و این کشور همچنان به حجم تولید خود پایبند بوده و میزان تولید ریاض نسبت به ماه گذشته تغییری نداشته است.