هم زمان با احتمال افزایش تولید نفتخام توسط تولیدکنندگان امریکایی به منظور مقابله با اقدامات اخیر اوپک و برای کسب سهم بیشتر از بازار قیمت این محصول در بازار نیویورک به زیر 55 دلار در هر بشکه رسید، این درحالی است که نفتخام در لندن به قیمت کمتر از 60 دلار در هر بشکه معامله شد.
این درحالی است که شاخص نفتی وست تگزاس اینترمدیت روز یکشنبه گذشته با 1/2 درصد سقوط به کمترین قیمت خود از ماه میسال 2009 میلادی رسید. براساس گزارش گروه گلدمن ساکس تولیدکنندگان نفتخام در ایالات متحده به دلیل کاهش هزینههای تولید که به سرعت و همزمان با قیمت نفت در بازار در حال سقوط هستند، سود قابل قبولی را به جیب میزنند. این درحالی است که شاخص نفتی برنت دریای شمال که شاخص بیش از نیمی از نفت دنیا است، طبق نظرسنجی صورت گرفته از سوی خبرگزاری بلومبرگ به کمتر از 50 دلار در هر بشکه در سال 2015 میلادی خواهد رسید.
گفتنی است با وجود سقوط 45 درصدی قیمت نفتخام در بازارهای جهانی در سال جاری سازمان کشورهای صادرکننده نفت اوپک تصمیم گرفت به منظور حفظ سهمش از بازار نفت که به دلیل افزایش تولید نفت شیل و در امریکا و عرضه آن به بازار مورد تهدید قرار گرفته است به سقف تولید روزانه خود متعهد باقی مانده و کاهشی در میزان نفتخام تولیدی خود نداشته باشد. نتیجه این عدم کاهش تولید و افزایش تولید نفت شیل در امریکا، پیشی گرفتن عرضه بر تقاضا و افزایش حجم نفتخام مازاد در بازارهای نفتی شد. در این راستا بنابر اعلام امارات متحده عربی کشورهای عضو اوپک که 40 درصد نفت جهان را تولید میکنند، حتی در صورت رسیدن قیمت نفت به 40 دلار در هر بشکه نیز از میزان تولید نفتخام خود نخواهند کاست.
در همین رابطه، هونگ سونککی از تحلیلگران بازار در شرکت سامسونگ فیوچرز در گفتوگو با بلومبرگ از سئول گفت: به نظر میرسد، بازار دیگر قادر به پاسخگویی به افزایش تقاضا و وجود نفت مازاد در بازار نیست. این درحالی است که تقاضا در بازار به دلیل کندشدن آهنگ رشد اقتصادی در جهان کاهش یافته و برای کاهش تولید نفت شیل در ایالات متحده نیز زمان لازم است.
در راستای کاهش مداوم قیمت نفت، شاخص نفتی وست تگزاس اینترمندیت برای تحویل در ماه ژانویه در معاملات الکترونیکی بورس نیویورک با یک دلار و 16سنت کاهش به قیمت 54 دلار و 75 سنت در هر بشکه معامله شد. گفتنی است قیمت این محصول تا ساعت 3:22 دقیقه روز سهشنبه به وقت سنگاپور قیمت 99/54 در هر بشکه را نشان میدهد. این در حالی است که قیمت این شاخص در روز یکشنبه گذشته یک دلار و 90 سنت کاهش یافت و به قیمت 55 دلار و 91 سنت در هر بشکه معامله شد. لازم به ذکر است، حجم تمامی معملات آتی 44 سنت بالاتر از متوسط 100روزه بوده که این میزان پایینترین حد قیمت از زمان کاهش 54 درصدی قیمتها در سال 2008 میلادی به شمار میآید.
در همین راستا، قیمت نفت برنت دریای شمال بهعنوان دیگر شاخص نفتی در لندن با یک دلار و 43 سنت کاهش به قیمت 59 دلار و 63 سنت در هر بشکه رسیدکه این میزان چهار دلار و 73 سنت بیشتر از شاخص نفتی وست تگزاس اینترمدیت که کاهش پنج دلار و 15 سنتی را در روز یکشنبه گذشته تجربه کرده، میباشد.
در همین ارتباط بسیاری از کارشناسان معتقدند، تصمیم اوپک در نشست اخیر این سازمان در وین مبنی بر عدم کاهش تولید و متعهد ماندن به سقف تولید روزانه خود با انگیزه کاهش قیمت نفت و به منظور متقاعدکردن تولیدکنندگان امریکایی به کاهش تولید نفتخام اتخاذ شده است. طبق نظرسنجی صورت گرفته، توسط خبرگزاری بلومبرگ این کارتل نفتی که از 12 کشور به رهبری عربستان سعودی تشکیل شده در ماه نوامبر روزانه 30 میلیون و 560 هزار بشکه نفتخام تولید کرده که با احتساب ماه نوامبر برای ششمین ماه متوالی این سازمان به سقف 30 میلیون بشکهای خود متعهد باقی مانده است. گفتنی است نشست بعدی اوپک در پنجم ژوئن سال آینده خواهد بود.
در این میان افزایش تولید نفتخام در امریکا به واسطه استفاده از متدهای جدید نظیر حفاری افقی و ایجاد شکست هیدرولیکی به تولیدکنندگان نفت در این کشور این امکان را میدهد تا بتوانند نفت محصور شده در لابهلای سنگها را که به آن نفت شیل گفته میشود، در ایالتهای تگزاس و داکوتای شمالی استخراج کرده و به بازار عرضه کنند. این افزایش تولید در حالی است که در هفته گذشته تولیدکنندگان نفت در ایالاتمتحده استخراج نفت از تعداد قابل توجهی از چاههای نفت را متوقف کردند که این بیشترین میزان توقف تولید در دو سال اخیر بوده است.
اما به گزارش گلدمن ساکس تمام چاههایی که استخراج نفت از آن متوقف شده بود، چاههایی بودند که از تکنولوژی حفاری افقی در آنها استفاده شده و تاثیری در میزان نفت شیل تولیدشده نخواهد داشت. گفتنی است، طبق اطلاعات ارائه شده از سوی اداره اطلاعات انرژی حجم تولید نفتخام در امریکا به نُه میلیون و 120 هزار بشکه در روز پنجم دسامبر رسیده که این میزان بالاترین حجم نفتخام تولید شده از ژانویه 1983 میلادی که حفاری میادین نفتی آغاز شد است.
این درحالی است که طبق نظرسنجی بلومبرگ برنت خودش را برای قیمتی کمتر از نیمی از قیمت این شاخص در ششماه گذشته آماده میکند. به عقیده کارشناسانی که در این نظرسنجی شرکت کردهاند، برای بررسی وضعیت نفت مازاد موجود در بازار توسط تولیدکنندگان قیمت این محصول باید بیش از این سقوط کند.
گفتنی است، طبق پیشبینی آژانس بینالمللی انرژی چین بهعنوان بزرگترین مصرفکننده نفت در جهان که هماکنون تقاضای خود را برای خرید نفت کاهش داده، در سال آینده میلادی 11درصد از تقاضا برای خرید نفت در بازارهای جهانی را به خود اختصاص خواهد داد.