به گزارش رویترز قیمت نفت در بازار لندن و در روز جمعه، حدود 49 دلار در هر بشکه ثابت بوده است. به عقیده کارشناسان دلیل عمده این موضوع استراتژی جدید چین در زمینه خرید و ذخیره نفتخام است. با این وجود قیمت این محصول به دلیل وجود حجم قابل توجهی از نفت مازاد در بازار برای هفتمین ماه متوالی کاهش ارزش را تجربه کرد.
در راستای افزایش عرضه نفتخام در جهان موجودی نفتخام ایالات متحده به بالاترین میزان خود از سال 1930 میلادی تاکنون رسیده است. در ادامه نوسانات بازار شاخص نفتی برنت در معاملات آتی با چهار درصد کاهش قیمت به 49 دلار و 9 سنت در هر بشکه رسید. در حالی که شاخص نفتی آمریکایی وستتگزاس اینترمدیت با 25 سنت افزایش به قیمت 44 دلار و 78 سنت در هر بشکه معامله شد. گفتنی است، شاخص برنت تنها در ماه ژانویه با 14 درصد کاهش قیمت برای هفتمین ماه متوالی از ارزش آن در بازارهای جهانی کاسته شده است.
آمریتا سن، از تحلیلگران ارشد بازارهای نفتی معتقد است، اگرچه قیمت شاخص برنت در دو سوم ماه جاری بین 45 تا 50 دلار در هر بشکه معامله شده است اما افزایش تولید نفتخام و در پی آن افزایش عرضه این محصول به بازار احتمال کاهش بیشتر قیمت آن را افزایش میدهد. سن ادامه داد، با در نظر گرفتن مقیاس موجودی نفتخام و همچنین کاهش قیمت شاخصهای بازار و فعالیت فصلی پالایشگاهها نفت بیشتری در مخازن ذخیره خواهد شد. این در صورتی است که پیش از این هم حجم قابلتوجهی نفتخام در مخازن تولیدکنندگان موجود بوده است.
در همین ارتباط آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرد: اگرچه به تدریج از حجم تولید نفت شِیل در آمریکای شمالی کاسته خواهد شد و همچنین افزایش تدریجی تقاضا برای نفتخام در آینده و بازیابی قیمت این محصول به زمان بیشتری نیاز خواهد داشت اما لازم به ذکر است که با توجه به مقررات جدیدی که در چین برای واردات نفتخام در نظر گرفته شده است، واردات نفت از سوی این کشور به منظور تامین نیازهای بخش تولید افزایش خواهد یافت و این موضوع در کوتاهمدت موجب افزایش تقاضا در بازار و بهبود وضعیت قیمت نفتخام خواهد شد.
در ارتباط با افزایش واردات نفتخام توسط چین، به گفته یکی از برنامهریزان ارشد تجاری این کشور انتظار میرود که پالایشگاهها در این کشور به میزان 15 روز با در نظر گرفتن متوسط توان خود نفتخام ذخیره کنند که این موضوع موجبات افزایش خرید و واردات نفتخام را از سوی معاملهگران این محصول به منظور رعایت استانداردهای جدید فراهم میآورد.
اگرچه مقررات جدید در چین میتواند در کوتاهمدت موجب بهبود وضعیت قیمت نفتخام در بازار شود اما کارشناسان همچنان پیشبینی مثبتی از روند بازار ندارند. زیرا بسیاری از تولیدکنندگان نفتخام همچنان به تولید خود ادامه داده و از هرگونه کاهش در حجم نفتخام تولیدشان پرهیز کرده و خودشان را با شرایط بازار و نفت ارزان مطابقت دادهاند.
بانک AZN در گزارش پژوهش خود در مورد بازار میگوید: احتمال کاهش داوطلبانه تولید نفت روزبهروز کمتر میشود. کاهش قیمت انرژی و نرخ ارز تاثیر غیرقابل انکاری بر وضعیت بازار داشته و تولیدکنندگان را مجاب خواهد کرد تا از تمام توان خود برای خارج شدن از وضعیت فعلی قیمتها و بازیابی آن در بازار استفاده کنند. در ادامه گزارش بانک AZN میخوانیم که کاهش ارزش روبل روسیه که کاهشی 50 درصدی را در شش ماه گذشته در مقابل دلار آمریکا تجربه کرده، تاثیر قابل توجهی بر بازارهای جهانی نفت داشته است.