شرکتهای سرمایهگذاری در بازار سرمایه را بیشتر از آنکه از منظر سودسازی یا P/E بررسی کرد باید از منظر NAV یا ارزش خالص داراییها بررسی کرد. شرکتهای سرمایهگذاری مانند دیگر سرمایهگذاران بورسی میتوانند در بازار سهام و با خرید سهام سایر شرکتهای بورسی در این زمینه فعالیت کنند. محاسبه سود و زیان پورتفوی بورسی این شرکتها کار آسانی است. اما بسیاری از این شرکتها در شرکتهای غیربورسی نیز سرمایهگذاری کردهاند که اغلب به دلیل گستره فعالیتها یا عدم مشخص بودن سودسازی هر سهم آن شرکتها، محاسبه ارزش پورتفوی غیربورسی شرکت سرمایهگذار را پیچیده میکند.
یکی از این شرکتها، سرمایهگذاری ملت با ارزش بازار 66 میلیارد تومانی است که مطابق با آخرین پورتفوی اعلامی از این شرکت، در سهام 27 شرکت سرمایهگذاری کرده است. میزان سرمایهگذاریهای بورسی این شرکت در حدود 385.3 میلیون تومان بوده است که در آخرین پورتفو با رقم ناچیز 500هزار تومانی به ارزش 385.8 میلیون تومان رسیده است که قابل چشم پوشی است. در مقابل سرمایهگذاری این شرکت در شرکتهای غیربورسی مبلغ 23.78 میلیارد تومان است که نسبت به رقم سرمایهگذاری در شرکتهای بورسی رقم چشمگیری است. با توجه به تعدد صنایع سرمایهگذاری شده و همچنین مشخص نبودن سودسازی هر کدام از این شرکتها، ارزشگذاری فعلی روی این شرکتها به راحتی امکانپذیر نیست.
این شرکت علاوه بر سرمایهگذاری در شرکتهای بورسی و غیربورسی، سرمایهگذاری عمده بلندمدتی هم در یک پروژه ساختمانی انجام داده است که مهمترین آن ساخت پروژه چاتانوگاست که رایزنی جهت مشارکت در ساخت و تکمیل آن در مجمع سال مالی قبل این شرکت جزو تکالیف مجمع برای سال مالی جاری قرار گرفت. در آذر ماه سال 1387 بود که مالکیت شش دانگ سه قطعه تجاری در تهران روبهروی بانک ملت به ارزش کارشناس رسمی 86 میلیارد تومانی آن زمان، به مبلغ 85.1 میلیارد تومان به سرمایهگذاری ملت واگذار شد. این پروژه به نام چاتانوگا مشهور شده است.
این روزها مجددا شایعاتی مبنی بر فروش این پروژه، سهم را با اقبال مناسبی روبهرو کرده است. با توجه به ارزش بازاری سهم که در حدود 66 میلیارد تومان است و ارزش این پروژه با توجه به ارزش افزودهای که در این سالها بر آن افزوده شده است میتواند در ارزش ذاتی این سهم تحولی بزرگ را ایجاد کند. از منظر تکنیکال نیز در چارت تعدیل شده که بهصورت نمایی (لگاریتمی) نیز است، واگرایی مخفی مثبتی در سهم در کف 576 ریال اتفاق افتاد که باعث شد سهم تا قیمتهای 665 ریال رشد کند و به خط روند نزولی میان مدتی هفت ماهه خود حملهور شود. در حال حاضر قیمت در بالای این خط روند تثبیت شده است و در آخرین روز معاملاتی هفته گذشته با صف خرید به کار خود پایان داد. باید دید آیا سهم میتواند این خط روند نزولی بلندمدت را شکسته و بالای آن تثبیت شود یا خیر. مسلما در صورتیکه پروژه معروف، توسط «وملت» به فروش رود این خط روند نزولی با قاطعیت خواهد شکست.
* تحلیلگر بازار سرمایه