روزانه بارها و بارها صدای آژیر آمبولانس یا خودروهای آتشنشانی را میشنویم و ناخودآگاه به یاد این جمله میافتیم که میگوید: «پیشگیری بهتر از درمان است» ولی با دور شدن این خودروها و کم شدن صدای آژیرشان دوباره به زندگی عادی خود برمیگردیم و تقریبا بیتفاوت از آنچه دور و اطرافمان میگذرد به فعالیت روزانه خود ادامه میدهیم. دریغ از اینکه خطر در کمین است و خود ما نیز ممکن است بهزودی نیازمند امدادرسانی یکی از این اتومبیلها باشیم. بههرحال موضوع ایمنی و تجهیزات وابسته به آن امروزه در تمامی محیطهای مسکونی و کاری، مسئله مهمی به نام حفاظت فردی را مطرح میکند که شامل انواع کلاه ایمنی، ماسک، گوشی، عینک، لباس کار، دستکش و کفش ایمنی، سیستمهای اطفا و اعلام حریق، سنسورهای حساس به گازهای سمی و... هستند.
اما آیا تاکنون از خودتان پرسیدهاید این همه تجهیزات و لوازم برای حفاظت از جان و مال شما چه دنیایی از گردش مالی و سرمایهگذاری را به خود اختصاص داده است؟ یا اینکه در این صنف چند نفر مشغول به کار هستند و در صورت سرمایهگذاری چه ارزش افزودهای میتوان به دست آورد؟ برای پاسخ به این پرسشها نیازی نیست زیاد زمان از دست بدهید چون «فرصتامروز» سری به دنیای تجهیزات ایمنی زده تا برایتان از زیر و بم سرمایهگذاری و گردش مالی آن بگوید.
امروز نوبت سرمایهگذاری تخصصی است
رضا میرزایی قرهلر، رئیس اتحادیه صنف فروشندگان و تولیدکنندگان لوازم ایمنی، کلاه و آتشنشانی تهران، با اشاره به اهمیت ایمنی در زندگی روزمره ما به «فرصت امروز» میگوید: شاید تا یک دهه پیش موضوع ایمنی و تجهیزات وابسته به آن در برخی لوازم و تجهیزات محدود شده بود اما امروز با توجه به اینکه هر روز دریچهای نوین برای حفظ امنیت انسان باز میشود، فرصتی تازه اما تخصصی نیز در سرمایهگذاری ایجاد شده است.
میرزایی در ادامه میافزاید: اکنون نزدیک به 800واحد صنفی پروانهدار در تهران مشغول به کار هستند و پرونده 200متقاضی جدید نیز برای صدور پروانه درحال بررسی است ازاینرو میبینیم روند گسترش و ایجاد فضای کسبوکار در این صنف روبه رشد است. این مقام صنفی با تاکید دوباره به تخصصی شدن بحث تولید تجهیزات ایمنی تصریح میکند: این مهم تا جایی پیش رفته که امروز شاهد ایجاد رشتههای دانشگاهی بهویژه در بحث اطفای حریق هستیم و لازم است در این زمینه گامهای موثرتری برداشته شود، چون با در نظر گرفتن بکر بودن این صنعت در کشورمان امکان ایجاد اشتغال بسیار بالاست.
وی معتقد است به دلیل برطرف شدن تحریمها اکنون فرصتهای بسیار مناسبی برای همکاریهای خارجی و سرمایهگذاریهای مشترک در ایران وجود دارد که به همین منظور چندی پیش مسئولان اتحادیه سفری به شهر ازمیر ترکیه داشتند تا بتوانند با ایجاد ارتباط با تولیدکنندگان مواد اولیه و همچنین برخی تولیدکنندگان بنام در این کشور زمینههای همکاری را فراهم کنند، اگرچه این همکاریها صرفا برای واردات کالا نیست و براساس تولید مشترک شکل خواهد گرفت.
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان و تولیدکنندگان لوازم ایمنی، کلاه و آتشنشانی تهران، به موضوع واردات تجهیزات یاد شده نیز اشاره میکند و میگوید: متاسفانه به دلیل پراکندگی و همچنین برخی مشابهتهای کالایی در تعرفههای گمرکی، هنوز آمار دقیقی از واردات در دست نیست اما براساس گزارشهای میدانی سال 1393 تقریبا رقمی معادل 500 میلیون دلار تجهیزات وارد کشورمان شده است اما یکی از موارد نگرانکننده این است که قاچاق در این زمینه نیز حضور داشته و برخی محصولات که قرار است از جان و مال مردم محافظت کنند بدون هیچ شرایط استاندارد یا کنترل کیفیت وارد کشورمان میشوند، درحالیکه اگر جلوی این روند گرفته شود بدون تردید ارزش افزوده تولید داخلی و اشتغالزایی آن میتواند عاملی برای دسترسی به بازار 400میلیون نفری کشورهای حاشیه ایران باشد.
لازم است سرمایهها هدایت شود
در همین حال، احمد امینیان، نایبرئیس اسبق اتحادیه و مالک برند امینکس با اشاره به رشد روزافزون این صنعت به «فرصت امروز» میگوید: با توجه به اینکه فرهنگ استفاده از تجهیزات ایمنی بالا رفته کل صنعت نیز در حال گسترش است. به صورتیکه اگر پنجسال پیش به تعداد واحدهای تولیدی و صنفی در تهران توجه میکردیم فقط 400واحد در سه منطقه حسنآباد، پیچ شمیران و گمرک حضور داشتند اما امروز بیش از 800واحد صنفی در بخشهای مختلف مشغول به فعالیت هستند که بیانگر رشد سریع آن است.
امینیان در ادامه میافزاید: بهرغم این رشد و توسعه در صنف، لازم است که مسئولان امر کمی بیشتر به نحوه سرمایهگذاری در این صنعت توجه کنند چون اگر مدیریت سرمایهگذاری نداشته باشیم با انباشت سرمایهها و نبود بازار فروش مواجه خواهیم شد و به هدررفت سرمایه دچار میشویم. وی با اشاره به بخشهای مختلف این صنف تصریح میکند: در زمینه تولیدات حفاظت فردی مثل کلاه ایمنی، کفش، لباس ایمنی و برخی اقلام دیگر، تولیدکنندگان موجود قادر به تامین نیاز بازار داخلی و حتی صادرات نیز هستند اما در برخی بخشهای تخصصی نهتنها تولیدکننده نداریم، بلکه درباره نحوه سرمایهگذاری در آن نیز اطلاعرسانی دقیقی نشده است.
در ساخت ماشینهای امدادی سرمایهگذاری کنید
به اعتقاد این فعال صنفی لازم است که در بخشهای مــاشیـــنهـــای امـــدادی سرمایهگذاری بیشتری شود. درحالی که سرمایهگذاری در بخشهای دیگری چون تولید لوازم تخصصی و الکترونیکی مثل گازسنجها، لباسهای مخصوص ورود به آتش، دوربینهای دید در شب یا مادون قرمز، خودروهای عملیاتی و سنسورهای خاص میتواند علاوه بر ارزش افزوده بالا، زمینه اشتغال قابل ملاحظهای برای کشورمان ایجاد کند.
بهعنوان مثال با در نظر گرفتن رفع تحریمها اگر در زمینه تجهیزات الکترونیکی مثل سیستمهای اعلام حریق یا اطفای خودکار سرمایهگذاری شود، در بازارهای آسیای میانه، عراق و افغانستان زمینههای صادرات خدمات فنی مهندسی قابل توجهی وجود دارد چون اکنون دسترسی به این بازارها برای تولیدکنندگان ایرانی مهیا شده است.
واردات و صادرات
وی همچنین درباره واردات این کالاها به کشورمان میگوید: بهطور کلی برخی از تجهیزاتی که داخل ایران تولید نمیشود، طبیعی است که از خارج وارد شود اما نکته مهم این است که از کدام کشور این لوازم وارد میشود، چون اغلب تجهیزاتی که از امارات متحده بهصورت غیرقانونی وارد میشود تولیدات بیکیفیت چین و پاکستان هستند اما آن دسته از تجهیزاتی که بهصورت کاملا قانونی وارد خاک ایران میشود از کشورهای اروپایی و برندهای معتبر خریداری شده که قابل اعتماد هستند.
مالک برند امینکس درباره صادرات محصولات حفاظت فردی نیز معتقد است که اگر مسئولان بتوانند زمینه حضور تولیدکنندگان ایران در نمایشگاههای معتبر بینالمللی تجهیزات ایمنی را فراهم کنند بدون تردید بازارهای قابل ملاحظهای را به خود اختصاص خواهیم داد چون در برخی تولیدات مثل کفشهای ایمنی و کلاه ایمنی، ایران از بسیاری از کشورهای تولیدکننده جلوتر است و میتواند نظر خریداران را به خود جلب کند.
این تولیدکننده در پایان اضافه میکند: فراموش نکنیم بازار تولید تجهیزات ایمنی در کشورمان دوران تحول را سپری میکند و باید از این فرصت به نفع سرمایهگذاریهای مشترک استفاده کنیم چون پس از رفع تحریمها بسیاری از تولیدکنندگان خارجی با تولیدکنندگان ایرانی تماس گرفته و برای حضور در ایران ابراز علاقه کردهاند، بنابراین لازم است با تسهیل حضور آنها، زمینه انتقال تکنولوژی و همچنین تولید محصولاتی را که تاکنون به نام ایران تولید نشده، فراهم کنیم چون در پارهای از موارد با سرمایهگذاری یک یا 2میلیاردی زمینه تولیدی فراهم میشود که میتواند صدها میلیارد دلار برای کشورمان درآمدزایی کند.