با نزدیک شدن به موعد مذاکرات هستهای رفتهرفته عرق سردی بر پیشانی بازار ارز نشسته است. به گزارش «فرصت امروز»، اگرچه این طور به نظر میرسد که در چند ماه گذشته این بازار سرمایه بوده است که تحت تأثیر تحولات و فرازونشیبهای مذاکرات با سرمایهگذاران قهر کرده است اما بازار ارز نیز در چند هفته اخیر نشان داد که همین رویه را در پیش گرفته است. مشاهدات میدانی خبرنگار «فرصت امروز» حاکی از حاکمیت جوی سرد و بیروح در مبادلات دلار است. اگرچه حرکت نزولی قیمت دلار در یک هفته گذشته ادامه داشته است اما با شکسته شدن قیمت 3300 تومان که کف مهمی برای قیمت ارز بوده است، هراس فعالان بازار از ریزش قیمت ارز تا موعد تعیینتکلیف قیمت ارز بیشتر شده است. اما این کف مهم چگونه شکسته شد؟ روز دوشنبه دلار معاملات خود را با قیمت 3305 تومان آغاز کرد که تغییری نسبت به روز یکشنبه نداشت.
با این وجود مدت چندانی از شروع بازار نگذشت که دلار با پنج تومان افت روی کف کانال 3300 تومان قرار گرفت و در ادامه روند کاهشی خود، تا پیش از ساعت 12ظهر به زیر 3300 تومان رسید. پس از رسیدن به کانال پایینتر هیجان کاهشی بازار کمی آرام گرفت تا در ادامه روز تغییر خاصی در قیمت مشاهده نشود و دلار در نهایت با 10 تومان کاهش نسبت به روز یکشنبه چهارمین روز کاهشی خود را پشتسر بگذارد و به قیمت 3295تومان برسد که کمترین قیمت این ارز در 68 روز گذشته و از تاریخ 18 فروردین بود. در روز سهشنبه همانگونه که پیشبینی میشد دلار به روند ریزشی خود ادامه داد و تا زمان تنظیم این گزارش به 3285 تومان هم رسید. به گفته فعالان بازار ارز تا روشن نشدن نتیجه مذاکرات نمیتوان نسبت به بازگشت قیمتها اظهارنظری کرد.
دور نمای مبهم مذاکرات و احتیاط بازار ارز
محمد ایوبی، کارشناس اقتصادی در این باره به «فرصت امروز» گفت: همیشه در بازار ارز سرمایههای بزرگی هستند که خط مشی اصلی معاملات را تعیین میکنند. این سرمایههای بزرگ با تیره شدن فضای تحلیلها درباره مذاکرات هستهای و عمیق شدن اختلافات ایران و 1+5 از بازار فاصله گرفتهاند. وی افزود: واقعیت امر هم این است که در شرایط فعلی نمیتوان هیچ دورنمایی را از فضای مذاکرات ارائه داد. به همان اندازه که میتوان برای شکست مذاکرات ادله اقامه کرد برای موفقیت مذاکرات هم میتوان دلیل داشت. بنابراین در بازار فعالان بازار سهام به دو دسته تقسیم شدهاند. کسانی که به آینده مذاکرات امیدوارند و کسانی که بدبین هستند. اما هر دو دسته با توجه به ابهامات مذاکرات ترجیح میدهند از بازار فاصله بگیرند و سرمایه خود را در معرض ریسک قرار ندهند.
کارشناس اقتصادی معتقد است: بانک مرکزی تمایلی به نوسان شدید قیمت ارز ندارد و اعتقاد من این است که در صورت تداوم ریزش قیمت ارز، با ایجاد تقاضا در بازار از آن حمایت خواهد کرد. بنابراین انتظار تبدیل شدن ریزش قیمت ارز به یک بحران را ندارم. وی در مورد وضعیت قیمت ارز در صورت حصول توافق هستهای گفت: مذاکرات هستهای روند پیچیدهای دارد. درصورتیکه تا زمان تعیین شده توافقی حاصل شود پایان کار نیست و تجربه لوزان نشان داد که بازار نباید ذوق زده شود. البته بسته به نوع توافق قطعاً بازار واکنشی را نسبت به توافق خواهد داشت اما محتاط هم خواهد بود و منتظر آرایش سیاسی مخالفان در برابر این توافق میماند. همانطور که میدانید کنگره آمریکا باید این توافق را مورد بررسی و تأیید قرار دهد. بنابراین توافق در تیرماه تنها یک گام مهم است و گام بعدی به موضعگیری در برابر این توافق در داخل آمریکا و ایران بازمیگردد. پس واکنش ریزشی یا صعودی قیمت ارز در محدوده زمانی تیرماه تا مرداد و نهایت شهریور ماه اتفاق میافتد که در آن موضع کنگره آمریکا و برنامههایش در مورد توافق شفاف خواهد شد.
بانک مرکزی قیمت ارز را مدیریت خواهد کرد
اکبرخلیلی، کارشناس اقتصادی در مورد سناریوی دوم یعنی شکست مذاکرات هستهای گفت: عامل بانک مرکزی در این میان خیلی مهم است. بانک مرکزی در دو سال گذشته نشان داده که از مهارت لازم برای مدیریت بازار ارز برخوردار است بنابراین امیدواریم که در چنین شرایطی دوباره مدیریت بانک مرکزی بتواند ثبات را به بازار ارز بازگرداند، اما در مجموع معتقدم که دلار 3500 تا 3700 تومانی نتیجه منطقی شکست مذاکرات است اما این به تثبیت قیمت در این محدوده نیست و در صورت عملکرد مثبت بانک مرکزی قیمت ارز میتواند به سمت 3200 تا 3300 میل کند.
وی تأکید کرد: در صورت قطعی شدن رفع تحریمها بازار ارز حتماً به این موضوع واکنش کاهشی نشان میدهد اما تجربه لوزان به فعالان بازار نشان داد که نباید در این مورد اغراق کنند. بانک مرکزی بارها نشان داده است که به قیمت 3000 تومانی دلار حساس است و از این قیمت دفاع میکند. بنابراین در صورت شکسته شدن 3هزار تومان بانک مرکزی از قیمت ارز دفاع خواهد کرد. من پایینترین میزان ارز در صورت توافق هستهای را 2800 تومان میبینم که با حمایتهای بانک مرکزی میتواند پی از مدتی دوباره در محدوده 3 هزار تومان به تثبیت برسد.