دنیای امروز، دنیای تسلط شرکتهای فناوری بر جهان است. امکان ندارد حرف از پولدارترین و بزرگترین شرکتهای دنیا باشد و نامی از بزرگان فناوری در آنها برده نشود. شرکتهای فناوری این روزها در تمام حوزهها فعال هستند. آنها تلاش میکنند سرمایهگذاری در هیچ حوزهای را که به نفعشان است از دست ندهند. برای این شرکتها زمین و هوا تفاوت چندانی ندارد. آنها اگر لازم باشد در صنعت هوا و فضا هم سرمایهگذاری میکنند تا به اهداف توسعهای خود برسند. از جمله نامهای بزرگی که در سالهای اخیر به سمت سرمایهگذاری در صنعت هوا و فضا رفتهاند میتوان به گوگل و اینتل اشاره کرد. این دو شرکت بزرگ این روزها مشغول سرمایهگذاری میلیونی و میلیاردی بر طرحهایی هستند که با صنعت هوا و فضا کاملا در ارتباط است.
سرمایهگذاری یکمیلیارد دلاری گوگل در اسپیسایکس
اوایل سالجاری میلادی بود که خبر سرمایهگذاری گوگل در شرکت اسپیسایکس رسانهای شد. گوگلیها در شرکت متعلق به ایلون ماسک، مخترع و سرمایهدار مشهور دنیای فناوری، یکمیلیارد دلار سرمایهگذاری کردهاند. هدف گوگل از این سرمایهگذاری، تلاش برای ایجاد شبکههای اینترنتی قابلاطمینان در مناطق دورافتاده در سراسر دنیا از طریق ماهوارهها است. این سرمایهگذاری، البته به اهداف ایلون ماسک و اسپیس ایکس هم کمک میکند. ایلون ماسک با این سرمایهگذاری میتواند امیدهای خود را برای فرستادن و پرواز دادن مردم به مریخ در 12 سال آینده و ساختن شهری در این سیاره را پررنگ ببیند.
کمی قبلتر از آن نیز آقای ماسک از تازهترین سرمایهگذاری اسپیس ایکس یعنی ساخت یک شبکه از ماهوارههایی خبر داده بود که میتوانند به ارتباطهای اینترنتی سرعت ببخشند. آن طور که ماسک میگوید، تمرکز او و اسپیسایکس بر ایجاد سیستمهای ارتباطی جهانی است که بسیار بزرگتر از تمام آن چیزهایی است که تاکنون دربارهاش در حوزه فناوری بحث شده است. انتظار میرود این پروژه با قیمت 10میلیارد دلار در کمتر از 5 سال آینده به نتیجه برسد. تمایل به سرمایهگذاری در این حوزه آنقدر میان گوگل و اسپیسایکس بالاست که در کنفراس TED سال گذشته لری پیج گفت: که حاضر است همه ثروت خود را به ایلون ماسک بدهد تا او در این حوزه سرمایهگذاری کند. چون به اعتقاد آقای پیج این کار از هر فعالیت خیریهای بهتر است.
ماموریت مشابه فیسبوک
در این کارزار سرمایهگذاری، البته فیسبوک و بنیانگذارش مارک زاکربرگ هم بیکار ننشسته بودند. آقای زاکربرگ پس از عدم توفیق در تصاحب شرکت هوا و فضای تیتان، با 20میلیون دلار سراغ یک شرکت سازنده هواپیماهای بدون سرنشین به نام «آسنتا» رفت. این بخشی از تلاش زاکربرگ برای رساندن اینترنت به مردم جهان از آسمانها بود. این تلاشها حکایت از این دارد، که فیسبوک هم به دنبال سرمایهگذاریهای کلان در صنعت هوا و فضا بوده و هست.
همکاری اینتل و چین در هوا و فضا
شرکت اینتل نیز به تازگی بیش از 60میلیون دلار در شرکت بینالمللی یونیک چین سرمایهگذاری کرده است. این شرکت که مقر آن در شهر شانگهای است در زمینه ساخت پهپاد و هوا و فضا فعالیت میکند. با این سرمایهگذاری که تنها یکی دو ماه از آن میگذرد، شرکت اینتل هم به خیل عظیم شرکتهای بزرگی پیوست که به دنبال بررسی امکان استفاده اقتصادی از هواپیماهای بدون سرنشین هستند. افراد و شرکتهایی که در فناوری پهپاد سرمایهگذاری میکنند، به دنبال تولید وسایل نقلیه بدون سرنشینی هستند که بتوانند با استفاده از آن خدمات و محصولات در اختیار مشتریان و مصرفکنندگان بگذارند. آمازون و گوگل قبلا به سراغ وسایل نقلیه بدون سرنشین برای رساندن محصولات به مشتریها رفته بودند.
برایان کرانیچ، مدیر اجرایی اینتل پیرامون سرمایهگذاری این شرکت در صنعت هوا و فضا چنین میگوید: «ما به دنیای هوشمند و به هم پیوسته باور داریم و یکی از بهترین راهها برای رسیدن به این هوشمندی و پیوستگی به هرکس و هرجا همین پهپادها هستند.» هدف اینتلیها از سرمایهگذاری برای رسیدن به پهپاد، استفاده آنها در نقشههای جادهای است. این کار میتواند هم دنیا را تغییر دهد و هم صنعت پهپاد را دگرگون کند.
و نتیجه اینکه...
سرمایهگذاری در صنعت هوا و فضا کمکم در حال تبدیل شدن به یک ضرورت است. در دنیایی که فناوری همه جوانب آن را تحت تاثیر قرار داده و امکانات زمینی هم نمیتواند به آنها پاسخ دهد. تمایل و اقدامات عملی شرکتهای بزرگ و برندهای مطرح در باب سرمایهگذاری در صنعت هوا و فضا بهخوبی نشان از ضرورت این نوع سرمایهگذاری را در دنیای امروز دارد.