نام آنفلوآنزا به خودی خود، کمی نگرانکننده و ترسناک است. بهخصوص برای مرغدارانی که با هزاران امید و آرزو سرمایههای چند 10 میلیونی خود را در راه پرورش طیور هزینه کردهاند. زیرا به گفته فعالان صنعت مرغداری، این بیماری رحم ندارد و اگر به داخل سالنهای پرورشی نفوذ کند، تلفات جبرانناپذیری را در پی خواهد داشت. این در حالی است که هنوز مؤسسه سرمسازی، از داشتن آزمایشگاه مجهز برای این منظور، محروم است.
اوایل تابستان بود که آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان از آمریکا به کشورهای مختلف سرایت کرد و خسارتهای سرسامآوری را روی دست پرورش دهندگان گذاشت. ویروس این بیماری توسط پرندههای مهاجر بهراحتی از شهری به شهر دیگر و از کشوری به کشور دیگر منتقل شده و چون بهعنوان بیماری مشترک بین انسان و دام معروف است، تدابیر ویژهای برای کنترل آن در مناطق مختلف اتخاذ میشود.
اتفاقا ایران نیز از حمله این ویروس در امان نماند و نواحی مازندران تا فیروزکوه را درگیر کرد. البته خوشبختانه بیشتر تلفات در طیور بومی اتفاق افتاد و سالنهای پرورش تا حدودی از نفوذ آن مصون ماندند. همین موضوع سبب شد سازمان دامپزشکی کشور برای مهار و کنترل، سیاستهایی را پیش بگیرد. کارشناسان اعتقاد دارند وقتی آنفلوآنزا در فصول گرم سال بسیار به صنعت طیور جهان، خسارت وارد کرد، بنابراین باید در فصل زمستان، آمادگی بیشتری برای مقابله با آن اندیشید.
به هر ترتیب، کار تا جایی پیش رفت که دولت، مبلغ 5 میلیارد تومان به منظور کنترل و مقابله با بیماری آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در اختیار سازمان دامپزشکی کشور قرار داد. البته برخی دامپزشکان در گفتوگو با «فرصت امروز» معتقد بودند که طرح بهداشتی و مبارزه با آنفلوآنزا بیشتر سطح خدمات آموزشی را در بر میگیرد و این مبلغ برای کنترل بیماری بسیار زیاد است. زلیخا تاتاری، یکی از دامپزشکان کشور در این زمینه میگوید: «اگر موضوع آموزش باشد، شرکتهای وابسته به دامپزشکی به مقدار کافی در کشور وجود دارند که هر کدام ماهی دوبار کلاسهای آموزشی برای دامپزشکان برگزار میکنند که هزینهای را برای سازمان در بر ندارد. از طرفی، این بودجه میتواند برای شناسایی سویههای جدید ویروس برای ساخت واکسن هزینه شود اما به دلیل نداشتن تجهیزات، این کار در ایران انجام نمیشود.»
این درحالی است که مدیر تحقیقات بیماریهای طیور مؤسسه سرمسازی رازی، معتقد است که امکانات لازم برای مواجهه با آنفلوآنزا در ایران وجود ندارد. به گزارش «فرصت امروز» حسین گودرزی، میگوید: «در حال حاضر، مطالعات در زمینه آنفلوآنزا تنها به سطح مولکولی محدود شده و محققان نمیتوانند آنتیژنهای لازم را تولید کنند. زیرا به یک اتاق مجهز به نام کلاس3 احتیاج است که متأسفانه تاکنون برای احداث آن، هیچ اقدامی نشده است.»
به گفته گودرزی، حدود 3میلیاردتومان جهت راهاندازی این اتاق لازم است. اما از طرف دیگر دولت برای مقابله با آنفلوآنزا 5میلیاردتومان در نظر میگیرد. درصورتیکه اگر قرار است این اتفاق بیفتد، راهاندازی اتاق کلاس3 بسیار ضروریتر از هر اقدام دیگری است. بنابراین امیدواریم مسئولان آن را جدی بگیرند تا بتوانیم واکسنهای جدید را در داخل کشور تولید کنیم.